NEC blijft winnen in Den Helder

Donderdag 31 Juli 2003
































NEC blijft winnen in Den Helder
NEC-FC Volendam (1-0) 2-1
27. Kwakman (e.d.) 1-0
53. Ouhsaine 1-1
60. Demouge 2-1
  Van Dongen
 Onbekend
Bijz. FC Volendam wint de strafschoppenserie met 5-4; René van Rijswijk mist namens NEC

NEC : Van der Sleen; Wisgerhof, Wielaert, Ebbine, Heije; Schuurman (87. Van Rijswijk), Govedarica, Hersi (85. Ax), Simr; Demouge (68. Tumba), De Nooijer (75. De Freitas).
FC Volendam : van Westerop, Wilson, Kras, Luirink, Koning, Salden, Ouhsaine, Kwakman,  Simons, Tuyp, Tevreden. Invallers: Bridgi, Henar, Steur en Buys.

Je zou NEC bijna aanraden haar Europese wedstrijden in Den Helder af te werken. Na twee jaar het Maritiem – toernooi te hebben gewonnen was het begin ook nu goed:
2-1 winst tegen Volendam.

Als NEC het Maritiemtoernooi dit jaar weer wint mag het de beker niet houden. Daarvoor is de kristallen trofee te mooi en kostbaar.

Dat was het spel van NEC tegen Volendam – buiten enkele momenten van brille – niet. Het povere voetbal was goed genoeg om van de verrassende promovendus te winnen, maar tegen RKC – de Waalwijkse ploeg won met 7-2 van de Helderse selectie – is zaterdag waarschijnlijk een betere partij nodig.

Excuses zijn er genoeg. Zo ontbreekt de complete linkerkant. Jeffrey Leiwakabessy en Mike Zonneveld liggen dezer dagen niet alleen op dezelfde kamer, maar kampen ook met dezelfde blessure: last van de linkerlies. Tegen RKC zijn beiden er waarschijnlijk weer bij.

Hetzelfde geldt voor keeper Dennis Gentenaar. Het was even flink schrikken toen de doelman op de training een bal ving en ineens naar zijn rug greep. Maar de schade aan zijn zwakke plek valt mee en dus is de kans groot dat ook hij morgen op het veld staat.

Gevolg is wel dat NEC in een vreemde opstelling startte. Met de rechtspoten Pascal Heije en Jarda Simr op links bijvoorbeeld. “Dat wisten ze bij Volendam natuurlijk ook”, zei nieuweling Heije. “Het was echt geen toeval dat bijna elke aanval bij hun over rechts ging. Maar ze hebben weinig kansen gekregen.”

Dat klopt. Alleen na tien minuten laat gelegenheidslinksback Heije zich aftroeven door directe tegenstander Hoessein Ouhsaine. Het schot van de rechtshalf zeilt over. Heije speelt tegen Volendam zijn eerste volledige wedstrijd in bijna drie maanden. Na een operatie aan zijn voeten kreeg hij in de voorbereiding last van een ontstoken hechting. “Ik ben fit gebleven en daar gaat het om. Het is niet lekker om zo bij een nieuwe club te beginnen, maar ik moest die operatie ondergaan, dat was beter voor mijn toekomst. En ik wist dat dit soort complicaties konden optreden. Het heeft ook niets met die blessure te maken, de operatie is geslaagd.”

Zijn voetproblemen zijn waarschijnlijk wel de reden dat RBC niet met hem verder wilde. “Ze twijfelden en dat begrijp ik niet. Misschien had het ook wel met geld te maken. Maar ik vind het niet erg, want ik heb het bij NEC perfect naar mijn zin.”

Over zijn spel tegen Volendam is Heije niet ontevreden. “Het is nog niet wat het moet zijn, maar het was lekker om weer op het veld te staan. Ja, ik deed alles met rechts, maar omdat ik achterin stond, kon ik ook geen risico nemen. Ik kan wel wat met links, maar rechts ben ik sterker.”

Heije ziet Peter Wisgerhof dan ook als zijn grote concurrent. “Ik ben een multifunctionele speler, maar ik richt me op de rechtsbackplaats. Ik moet nu eerst honderd procent fit worden en daar heb ik speelminuten voor nodig. Als ik weer helemaal in orde ben, moet ik laten zien dat ik in het elftal hoor. Het was jammer dat het tegendoelpunt ontstond uit mijn balverlies.” Het is Ouhsaine die uiteindelijk profiteert, nadat ook Albert van der Sleen en Rob Wielaert niet goed ingrijpen. NEC staat op dat moment met 1-0 voor door een eigen doelpunt van Kees Kwakman.

NEC wint uiteindelijk door een doelpunt van Frank Demouge. Door de ruime zege van RKC moet NEC morgen met minstens twee doelpunten verschil winnen voor de derde Maritiem-titel.


 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.