Monoloog Arjan Ebbinge

De loopbaan van Arjan Ebbinge (28) ontbeert elke systematiek. Via De Langeleegte bereikte hij de Champions League bij SC Heerenveen, maar daar werd de verdediger overbodig. Helmond Sport lanceerde de huurling dit seizoen alsnog naar N.E.C. én het UEFA Cup-toernooi. ‘Ik wil bewijzen dat ik een volwaardige eredivisiespeler ben.’

‘Ik had niet meer op zo’n transfer gerekend. De stap naar Helmond Sport zag ik als een investering, ik heb ook geld moeten inleveren omdat de club financieel niet veel kon betekenen richting Heerenveen. Ik heb het gedaan om mezelf in de picture te spelen. Je hoopt op een leuke club en nu N.E.C. eruit is gekomen, kan ik wel zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik zat meer te denken aan een club zoals FC Zwolle, zeg maarde onderkant van de eredivisie.

N.E.C. had al eerder interesse, toen vorig jaar mijn eerste contract in Heerenveen afliep. Ik had verrassend veel gespeeld en ook Heerenveen wilde graag met me verder. Ik dacht ik het kon redden en tekende bij. Maar sindsdien stond ik er meestal naast. Indirect ben ik het slachtoffer geworden van de blessure van Tieme Klompe. Meestal speelden hij en Gérard de Nooijer centraal in de verdediging, direct daarachter kwam ik. Maar na de blessure van Klompe wilde de trainer niet met Gérard en mij, twee linkspoten, in het centrum spelen. Dus haalde de club Petter Hansson. Hij heeft het heel goed gedaan en was dit seizoen de beste speler. Daar heb ik alle respect voor, want hij sprak geen Nederlands en kwam in een slecht draaiend elftal terecht. Hansson en ik zijn beide voorstopper en wij konden ook een duo vormen. We hebben nog een paar wedstrijden gespeeld in de moeilijke fase na de eerste UEFA Cup-wedstrijd tegen National Boekarest, die we met 3-0 verloren. Dat ging best goed,we waren stabieler. Alleen vond Foppe dat het team opbouwend te veel moest inleveren.

De trainer was duidelijk: “Ik kies voor Hansson. Een zware teleurstelling, maar ik wist wel waar ik aan toe was. Ik kreeg het in de gaten tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente. In de rust werd ik gewisseld en dat vond ik niet terecht. Toen wist ik dat het over was en dacht: Foppe wil wat nieuws proberen. Vaak hebben jongens die bij Heerenveen zijn vertrokken kritiek op de trainer, maar dat zul je van mij niet horen. De club heeft perfect meegewerkt aan mijn overgang. Ze hadden ook kunnen gaan dwarsliggen en zeggen: “Bekijk jij het lekker”. Natuurlijk heb ik wel veel nagedacht en me afgevraagd waarom spelers achteraf kritiek hebben. Foppe de Haan, Henk Heising en eerder Gert-Jan Verbeek (nu hoofdcoach van Heracles Almelo, red.) hebben een bepaalde manier van trainen, bestaande uit de pijlers fysiek en voetbal. Daarbij maken ze heel veel gebruik van herhaling. Na een tijdje kan dat saai worden en dat is zwaar, vooral tussen je oren. Maar dat is nu eenmaal hun werkwijze. Als ik in het begin thuiskwam dacht ik weleens: Tjongejonge, ik weet niet of ik dit volhoud. Ik kan me kritiek voorstellen, maar de resultaten spreken in het voordeel van de trainers.

Als wisselspeler kreeg ik het wel steeds moeilijker mezelf te motiveren. Voor beide partijen was het beter dat ik werd verhuurd. Ik zat zelf te denken aan Veendam, die club had een samenwerkingsverband met Heerenveen en dan kon ik in Groningen blijven wonen. Dat heb ik ook aangegeven en Foppe zei dat hij wilde meedenken. Later hoorde ik van hem dat het niet doorging vanwege een financieel geschil tussen de clubs. Toen stelde Heerenveen voor me te verhuren aan Cambuur Leeuwarden, maar daar had ik geen goed gevoel bij. Ook FC Zwolle had interesse, maar geen geld. En Heerenveen wilde dat een concurrent uit de eredivisie iets tegenover mijn komst zette.

Tijdens het trainingskamp in Turkije sprak ik toevallig Jan van Dijk en wat spelers van Helmond Sport. Zij waren allemaal heel positief over de club. Van Dijk had ik eerder als trainer bij FC Groningen meegemaakt en ook enkele spelers kende ik al. Ik begrijp waarom ze zo positief waren, want Helmond heeft een perfecte groep en speelt lekker voetbal. Natuurlijk merk je het kwaliteitsverschil met de eredivisie, maar de selectie is scherp en topfit. Kijk maar naar onze prestaties in de nacompetitie. We kunnen best eens op onze kloten krijgen. zoals tegen Go Ahead Eagles (5-0 verlies, red.). Maar als ik dan zie hoe we ons herstellen tegen FC Den Bosch (3-0 en 1-3 winst, red.), dan vind ik dat de verdienste van Jan van Dijk. Ook hoe de groep buiten het veld met elkaar omgaat. lk heb weleens met hem gesproken over de periode rond zijn ontslag bij Roda JC. Daar heeft hij echt een klap van gehad, maar hij heeft het plezier hervonden. Eigenlijk heeft Van Dijk te veel kwaliteiten voor de eerste divisie en ik verwacht dan ook dat hij in de toekomst terugkeert bij een eredivisieclub.

Achteraf was Helmond Sport de juiste keuze, ook al ligt het een eindje bij Groningen uit de buurt. Ik heb veel respect gekregen voor mensen die elke dag in de file staan. Daar heb ik me op verkeken. Ik dacht: Ach, dan blijf ik af en toe een nachtje over in een hotel. Maar ik ben sfeergevoelig en thuis is voor mij echt een rustpunt. Het liefst woon ik dicht bij de club, we verhuizen dan ook naar Nijmegen.

Ik heb wel even staan juichen. Toen ik op de radio hoorde dat Jarda Simr had gescóord tegen RKC Waalwijk en N.E.C. daarmee Europees voetbal haalde. Nadat ik naar SC Heerenveen vertrok speelde ik in de Champions League en nu val ik opnieuw met mijn neus in de boter. Wel lijkt mijn loopbaan wat grillig te verlopen. Toen ik begon bij FC Groningen was ik jong en onstuimig. Ik wilde te graag. Ik heb een stapje teruggedaan naar Veendam en van daaruit ging ik naar SC Heerenveen. Ik doe steeds een klein stapje terug, om vervolgens een enorme stap omhoog te maken. Van Champions League naar Helmond, van Helmond naar UEFA Cup-voetbal. lk ben met mijn loopbaan al heel blij. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik in het betaalde voetbal terecht zo komen. Mijn vader is oud-prof van SC Heerenveen en FC Groningen, maar heeft me niet geholpen met tips en adviezen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zes jaar was en daarna heeft hij tien jaar in Spanje gewoond. Ik heb niet het idee dat ik iets gemist heb, maar dat is moeilijk te beoordelen.

Ik kom uit een horeca-familie. Mijn ouders hadden een kroeg en later heeft mijn vader op Mallorca een restaurant gehad. Zelf wilde ik kok worden, maar die opleiding had ik dan ’s avonds moeten volgen, terwijl ik dan juist wilde trainen bij GVAV-Rapiditas. In mijn jeugd vertrokken voortdurend jongens naar FC Groningen en ik baalde er van dat ik steeds overbleef. Misschien doordat ik achter de spits stond en de scouts me niet goed genoeg vonden voor een middenvelder. Martin Koeman zag in mij een verdediger en zo ging ik op mijn negentiende alsnog naar FC Groningen. Veel spelers uit mijn jeugd zag ik weer de omgekeerde weg nemen, omdat ze waren afgevallen bij het tweede. Ik heb niet eens een jeugdopleiding doorlopen, ben eigenlijk een laatbloeier. Bij N.E.C. wil ik bewijzen dat ik een volwaardige eredivisiespeler ben.

Ik heb de indruk dat het een club in opbouw is, op weg naar iets veel groters. Toen technisch directeur Leen Looyen me een rondleiding gaf door het stadion, dacht ik: Dit lijkt sterk op SC Heerenveen. Toen ik dat zei, antwoordde Looyen: “Wij zijn nog veel kleiner”. Maar ze willen wel duidelijk die kant op. N.E.C. is SC Heerenveen in het klein. Hoewel, als je kijkt naar het trainingscomplex achter het stadion, met nieuwe kunstgrasvelden, dan hebben ze eigenlijk een voorsprong op Heerenveen. Dat had ik nooit gedacht. Ook de medische staf is zeer uitgebreid. Je ziet dat ze dit seizoen maar dertien of vierteen spelers nodig hadden en dat is de basis van succes. De club gaf me een goed gevoel. Toen ik van Veendam naar SC Heerenveen ging had ik een gesprek met Henk Hoekstra (directeur financiele zaken, red.) en mijn zaakwaarnemer. Pas toen de overgang rond was kon ik kort praten met Foppe de Haan. N.E.C. was enthousiaster en direct had ik een gesprek met Johan Neeskens.

Neeskens ziet mij als de opvolger van Danny Hesp. Hij zegt: “Dit is een mooie gelegenheid om SC Heerenveen te laten zien dat je de eredivisie aankunt”. Ik denk er precies zo over. Ik heb genoeg wedstrijden gespeeld, maar ben nooit echt eerste keus geweest. Niet dat ikontevreden ben over mijn periode in Heerenveen, ik hou me vast aan dat eerste seizoen. De mensen waren vrij sceptisch. Ze vroegen zich af of ik het zou redden en wat ze moesten met een jongen van Veendam terwijl ze Champions League gingen spelen. De eerste maanden had ik het ook heel moeilijk, want de stap van de eerste divisie naar de subtop in de eredivisie was enorm. Tijdens de trainingen had ik moeite om mee te komen, totdat ik een wedstrijd had gespeeld. Vanaf dat moment was ik geaccepteerd.

Ik kan me voorstellen dat ook N.E.C.-supporters sceptisch zijn, maar ik kan daar niet tegen vechten. Zo is de situatie nu eenmaal. Ze moeten wel beseffen dat N.E.C. er niet is gekomen met vedettes. Het zijn allemaal jongens in opbouw die een hecht team vormen. Grote namen zijn geen garantie voor succes. Daarbij heeft N.E.C. de laatste jaren altijd goed gescout. En Neeskens had het toch vaak bij het rechte eind. Het beeld dat heerst is dat ik verdedigend top ben, maar opbouwend minder. Als teamgenoten moet je proberen elkaars zwakke punten te camoufleren. Zorg dat je voor mij altijd aanspeelbaar bent, maak het elkaar gemakkelijk. Daar ont breekt het nog weleens aan. Dan zie je spelers wild met hun armen zwaaien na een slechte pass, daar heb je dus niks aan. Met een beetje goede wil valt alles op te lossen. Benader elkaar positief. Neeskens hamert ook op coaching. Daardoor kun je het anderen veel gemakkelijker maken. Door coachen kun je jezelf ook in de wedstrijd lullen. Soms kun je ook te veel zeggen, maar dat is altijd beter dan te weinig. Niet dat Neeskens me alleen hiervoor naar N.E.C. heeft gehaald, want ik sta er natuurlijk niet alleen om te praten.

De verwachtingen zullen hoog zijn. Ik zit niet alleen met de erfenis van Hesp, maar met de erfenis van een heel goed seizoen. Het zal zwaar worden aan die eisen te voldoen, maar daardoor laat ik me niet onder druk zetten. Als de doelstelling opnieuw Europees voetbal is, dan moeten we daar maar aan werken. Op Hesp na blijft de groep intact, dus onmogelijk is het niet.’

Bron: Vi.nl

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.