De Grote Oebidoebi: “De Zwarte Trui”


Sinds enige tijd bestaat er een internetsite waarop NEC merchandise wordt aangeboden. Dennis Gentenaar is als model ingehuurd en promoot onder andere een zwart t-shirt met op de borst een opdruk van de adelaar van Nijmegen. Dit laatste is mij een doorn in het oog.
Het is niet het shirtje zelf dat mij irriteert, maar het is het feit dat de zwarte shirts de laatste maanden als paddestoelen uit de grond schieten. Deze shirts of truien bevatten negen van de tien keer de woorden NEC NMGN en zijn met het Old English lettertype meer te zien in de goffert dan ons eigen rood groen zwarte NECshirt.

Om achter de verklaring van deze nieuwe rage te komen moeten we een sprong terug in de tijd maken. Ongeveer tien jaar geleden kwam de harde kern van feyenoord met een soort eigen kledinglijn. Petjes, mutsen, truien en noem het maar op werden bedrukt met de afkorting S.C.F. Uiteraard met het eerder genoemde old english lettertype. Of de Rotterdammers geinspireerd waren door collega?s in het buitenland weet ik niet, maar feit is wel dat de club uit de havenstad de trendzetter was van de nieuwe mode in Nederland.
Langzaam maar zeker begonnen andere clubs dit verschijnsel over te nemen en werden truien met FCDB, FCT, RJC en ook NEC NMGN een herkenningspunt voor de harde kernen in het land.

Truien werden niet verkocht in winkels maar moesten op eigen houtje worden gefabriceerd. Het merendeel van de supporters nam hier de moeite niet voor en dus waren de supporters die wel in het bezit waren van zo?n trui een uitzondering.

Tegenwoordig lijkt dit te zijn omgedraaid. Waar een tijd terug iedereen steen en been klaagde over het slechte merchandise beleid van NEC, klaag ik nu over een verzadigde markt van ?NEC NMGN? truien. Alhoewel ik aanvankelijk ieder supportersinitiatief ondersteunde, ben ik nu van mening dat we doordraven. De internetsite is hier het bewijs van; de zwarte markt produceert zwarte nec truien alsof het niets is!

Het speciale is er dus vanaf. Trots lopen jonge supporters nu in hun pas gekochte trui of t-shirt. Maar denken deze mensen dan echt alleen aan de esthetische kant van de trui? Toegegeven, de adelaar van Nijmegen is geweldig en zou meer op nec merchandise aan bod moeten komen. Maar dan vraag ik mij af waarom het arme dier alleen geschikt is op een zwarte trui die onorginaliteit uitstraalt?
Zijn wij onze kleuren vergeten? Onze eigen tricolore wordt verloochend door een kleur die welis voor mysterie en kracht staat, maar die tevens de hartstocht en hoop teniet doet. Om maar even in Doemaarwatjes terminologie te spreken.

In de toekomst hoop ik van harte dat het zwarte truien gehalte af zal nemen tot rond het vriespunt. Dit zal niet alleen de sfeer in het stadion ten goede komen, want die is nu zo doods, maar de orginaliteit en kwantiteit van de merchandise zullen er enorm op vooruit gaan. Ook zal het clublied weer in ere worden hersteld; weer trekken wij ten strijde, voor zwart, zwart en zwart, zal weer voor rood zwart en groen worden.

Om mijn eenmans actie wat meer kracht bij te zetten heb ik inmiddels contact opgenomen met Dennis gentenaar. Hij zal fungeren als ambassadeur van het actiefront: ?zwart is niet DE kleur van NEC?.


De Grote Oebidoebi

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.