Keeper leeft met NEC in zijn hart

Voor het eerst sinds 20 jaar maakt NEC zich weer op voor een Europese thuiswedstrijd in het eigen Nijmegen. Of de club zich vanavond ten koste van het Poolse Wisla Krakow plaatst voor de tweede ronde van de UEFA Cup, zal mede afhangen van doelman Dennis Gentenaar.


Gentenaar supporter in het doel


Nijmegen is al weken in de ban van de Europese rentree van NEC, maar de selectie van trainer Johan Neeskens is de hectiek van de stad bewust ontvlucht. Ter voorbereiding op de return tegen Wisla Krakow, dat in Polen met 2-1 won, is gekozen voor de rust en ruimte van Residence Victoria, het gewezen Oranje-hotel in de periferie van Hoenderloo, hartje Veluwe. ,,Lekker”, zegt doelman en cultfiguur Dennis Gentenaar, ,,want op deze manier houd je toch dat aparte sfeertje vast, dat bij Europees voetbal hoort. En de rust die je pakt is ook belangrijk. Ik heb me de laatste weken in Nijmegen bewust minder op straat vertoond, omdat iedereen je aanspreekt op de wedstrijd tegen Krakow. Dat is prachtig, omdat het aangeeft hoezeer NEC leeft, maar aan de andere kant wil ik me zo goed mogelijk voorbereiden op die wedstrijd.”

Als iemand uit het NEC-kamp met ziel en zaligheid heeft toegeleefd naar het Europese avontuur, dan is het de geboren en getogen Nijmegenaar Gentenaar wel. Dat begon al op het moment dat de club zich plaatste voor het toernooi om de UEFA Cup, op de laatste speeldag van de voorbije competitie, uit tegen RKC. ,,Na het fluitsignaal ben ik als een gek naar de kleedkamer gerend en heb daar in mijn eentje een tijdje gezeten. Ik wist niet wat ik deed, echt niet. Normaal zou je het succes gelijk gaan vieren met medespelers en supporters, maar ik had mezelf niet meer in de hand. Een vreemde gewaarwording.”

Een verklaring voor zijn reactie kan de 28-jarige Gentenaar ook vijf maanden na dato niet oplepelen. De emotionele ontlading na het bereiken van een lang nagestreefd doel? ,,Zoiets moet het zijn”, mompelt de doelman. Jarenlang droomde hij van Europees voetbal met NEC, een proces dat al werd ingezet in zijn kindertijd, toen hij – niet lang na ‘Barcelona’ in 1983 – wekelijks de tribune van het Goffert-stadion beklom. ,,Als supporter ben ik niet echt verwend geweest”, zegt hij. ,,NEC heeft veel magere jaren gekend, met veel eerste divisie-voetbal. Pas de laatste jaren is de club een stabiele eredivisionist geworden.”Een fervent NEC-supporter is hij nog steeds (‘de club zit in mijn hart’), maar in tegenstelling tot zijn vrienden op de tribune kan Gentenaar het resultaat van zijn geliefde club tegenwoordig eigenhandig beïnvloeden. Wat heet: met katachtige reddingen trad de laatbloeier vorig seizoen uit de anonimiteit. Hij hield 17 keer de nul, brak record na record, liet zich op het VVCS-gala kronen tot beste keeper van de Nederlandse competitie en werd uitgeroepen tot Gelders voetballer van het jaar. Een fraaie opwaardering van zijn curriculum vitae, maar Gentenaar laat zich niet verblinden door een lauwerkrans meer of minder. ,,Ik vond het leuk, omdat het een stuk erkenning is. Maar ik ben er niet anders van geworden. Het leven gaat gewoon door, ik moet me ook dit seizoen weer bewijzen en besef dat ik nog beter kan worden. Een topclub? Natuurlijk wil ik daar ooit naartoe, maar vooralsnog heb ik bij NEC een contract tot 2005.”

Eind vorig seizoen toonde Club Brugge belangstelling, maar tot een transfer kwam het niet. Gentenaar was in de ogen van de Belgische scouts te onervaren. Tot opluchting van trainer Johan Neeskens, die met Gentenaar tenminste één betrouwbare factor bezit in een dit seizoen vooralsnog weifelende ploeg. ,,Vorig jaar stond de organisatie beter”, beaamt Gentenaar. ,,En misschien dat we de zaken in sommige wedstrijden iets te makkelijk hebben opgevat. Binnen NEC zeiden ze al dat Danny Hesp node werd gemist, maar dan zeg ik: trek dan je portemonnee en hou je stil! Als je zo’n speler niet wil betalen, moet je achteraf niet zeuren.”

Om Wisla Krakow, dat thuis met 2-1 won, uit te schakelen is vanavond een daadkrachtig NEC nodig. Gentenaar hoopt dat de ploeg door de speciale entourage boven zichzelf zal uitstijgen. ,,Want het wordt zeker geen makkie. Wisla won vorig jaar niet voor niets met 4-1 bij Schalke 04 en scoorde ook drie keer bij Lazio Roma. Ik hoop kortom op een superdag, want het Europese avontuur moet eigenlijk nog even voortduren.”


Bron: Algemeen Dagblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.