Jack de Gier is altijd NEC’er gebleven

De Gier is neergestreken op ’t oude nest. Ditmaal in een keurig pak. Jack de Gier, voormalig idool van het Nijmeegse legioen, is sinds deze week commercieel medewerker van NEC. “Ik hoef echt niet te wennen aan een pak. Ik heb ’t voorbije jaar bij Twente al vaker het clubkostuum gedragen dan mijn voetbalschoenen.”


Jack de Gier is al twee jaar weg uit De Goffert. Toch is zijn beeltenis in de brasserie van het Nijmeegse Goffertstadion nog altijd alom aanwezig.

Jack de Gier, juichend met Gorgi Hristov. Jack de Gier, sussend tijdens een opstootje.

De uitvergrote foto’s aan de wand van de Goffert-brasserie illustreren de waardering die bij NEC nog altijd leeft voor de spits met de vele bijnamen. Voor een complete generatie NEC-supporters is El Butre, Jack Attack, danwel Jacky Goal nog onverminderd een idool. Zelfs het doelpunt waarmee hij als spits van FC Twente een halfjaar na zijn vertrek uit Nijmegen uitgerekend NEC de das omdeed, werd hem diezelfde middag door de supporters nog vergeven.

“Ik heb het hier bij NEC altijd met iedereen kunnen vinden”, zegt De Gier. “Van materiaalman tot voorzitter. Hier heb ik als voetballer toch mijn mooiste jaren beleefd.” In augustus, tijdens de jaarlijkse open dag, maakte voorzitter Hans van Delft voor een 12.000 koppig publiek bekend dat De Gier zou terugkeren bij NEC. Als commercieel medewerker. Die laatste toevoeging kon de pret bij het legioen nauwelijks drukken. De Gier werd ’t podium opgeroepen en massaal toegezongen.

“Mooi dat de mensen in Nijmegen me blijkbaar nog altijd niet vergeten zijn”, grijnst De Gier. “Meestal wordt de waardering bij een club met het verstrijken van de tijd steeds minder.”

Het zal even wennen zijn: Jack de Gier, jongen van het volk, als sponsorwerver, als verkoper van businessloges. De Gier heeft geen commerciële achtergrond maar toont zich nu al een snelle leerling. Een vlotte babbel en een imposant NEC-verleden doen de rest.

“Ik heb als voetballer altijd al veel geluld met sponsors. Dat ging me aardig af. Ik heb de afgelopen weken geprobeerd zoveel mogelijk vergaderingen bij te wonen met mensen als Alex Tielbeke (NEC’s algemeen directeur). Noem het een soort van stage. Zondag (morgen, red) vier ik mijn officiële debuut als commercieel medewerker. En geloof het of niet, ik vind het best spannend.”

Saillant is dat morgen uitgerekend FC Twente op bezoek komt in De Goffert. Aan zijn tijd als Tukker, die pas deze zomer afliep, bewaart De Gier weinig prettige herinneringen. Ondanks een flitsende start werd het een deceptie. De spits werd zelfs tijdelijk uit de selectie gezet.

“Het leek voor de buitenwacht destijds alsof er van alles was gebeurd. Nou, dat was níet zo. Ik heb me bij Twente netter gedragen dan waar ook. Oké. Na de wedstrijd tegen Heerenveen zijn we een keer met een aantal spelers tot laat de stad ingeweest. ’s Ochtends op de training was Tommy van der Leegte de enige die daar door de trainer op werd aangesproken. Vandereycken zei het binnenskamer te willen houden. Maar het bestuur ging zich ermee bemoeien. Alles werd ineens opgeklopt.”

De Gier en Belgische coaches, het lijkt een lastige combinatie. In zijn tijd bij Lierse SK werd de spits door zijn trainer vooral onbegrepen en verkeerd gebruikt. En ook met René Vandereycken ging de samenwerking bijzonder moeizaam. “Toen John van ’t Schip als coach bij Twente vertrok, was ’t voor mij eigenlijk ook gebeurd. Van Vandereycken kreeg ik te horen dat hij me alleen bij thuisduels in zou laten vallen. Tsja, wat moet ik dan nog meer zeggen. Op een gegeven moment had ik ’t helemaal gehad.”

Vorig seizoen won Twente in De Goffert. De Gier was tribuneklant. “Eerlijk gezegd baalde ik best dat NEC verloren had.”

Bij de return in Enschede nam NEC met 1-2 revanche. De Gier droeg ook die middag het clubkostuum van FC Twente, maar daaronder klopte een NEC-hart. “Hans van Delft zat een paar rijen voor me tijdens die wedstrijd. We hebben elkaar wat sms-jes gestuurd. Zo van: ‘dat gaat goed vandaag’.”

Behalve commercieel medewerker van NEC is Jack de Gier dit seizoen ook trainer, van eersteklasser SVZW uit Wierden. “Het was de bedoeling dat ik ook nog mee zou ballen, maar dat houdt voorlopig op omdat ik mijn achillespees heb gescheurd. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de voorbereiding totaal niet heb gemist. Maar toen het seizoen begon, ging het toch weer kriebelen. Ik denk niet dat ik ooit nog als prof zal terugkeren, al weet je dat tegenwoordig nooit helemaal zeker.”

Morgen volgt De Gier de wedstrijd NEC – FC Twente tussen de heren sponsors. “Ik moet alleen nog even Patrick Pothuizen sms’en dat hij tegen ‘ons’ geen schijn van kans heeft.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.