In het spelershome wordt flink gebaald

HOOPVOL KROOP DE NEC – selectie gisteren in het spelershome bijeen voor de loting van de UEFA Cup. De naam van het Poolse Wisla Kraków zorgde voor een anti – climax, of zoals Youssouf Hersi het verwoordde: “Dit is shit. Krijgen we uitgerekend de tegenstander die we níet wilden hebben.”

Direct na de ochtendtraining klitten de NEC’ers in de Goffertcatacomben aandachtig samen rondom de persvertegenwoordigers die weten te vertellen dat er een halfuur eerder in Monaco een ‘voorloting’ heeft plaatsgevonden. Met gezonde nieuwsgierigheid horen de Nijmeegse spelers de namen aan van de acht ploegen waarvan er één later op de middag aan NEC zal worden gekoppeld: AS Roma, Bordeaux, Spartak Moskou, Wisla Kraków, HSV, Manchester City, Varteks Varazdin en Leiria.

“Mooi lijstje”, grijnst Jarda Simr, de man die op 29 mei, in de slotseconde van het seizoen, NEC voor het eerst in twintig jaar Europa inschoot. “Geef mij maar AS Roma. Of anders Spartak Moskou. Lijkt me een mooi avontuur.”

Ploegmaat Fabian de Freitas hoopt daarentegen vurig op Bordeaux. De NEC’er heeft zo zijn redenen. In 1996 dacht De Freitas op zeker een contract bij de Franse topclub te hebben afgedwongen. “Ik liep er stage, had een goede indruk achtergelaten en was zelfs al door de medische keuring gekomen. De club heeft wel honderdduizend röntgenfoto’s van me gemaakt. Toch ging het uiteindelijk niet door omdat Bordeaux op de valreep Jean-Pierre Papin kocht. Tsja, die naam klinkt in Frankrijk toch iets anders dan Fabian de Freitas. Het lijkt me aardig om Bordeaux nu te laten zien dat de club het destijds verkeerd heeft ingeschat.”

Albert van der Sleen, NEC’s reserve-doelman die op z’n veertigste zijn Europese debuut maakt, ziet vooral een clash met het Engelse Manchester City zitten. “Doe AS Roma maar liever niet. Spelen we straks in Rome in zo’n immens stadion voor slechts zevenduizend toeschouwers. Lijkt me niks.”

Vooral de namen van het Poolse Wisla, het Kroatische Varteks en het Portugese Leiria roepen bij de NEC’ers vraagtekens op. Als wordt medegedeeld dat oud- NEC’er Dennis Schulp vorige week nog stage liep bij Leiria, zien enkele Nijmeegse spelers ineens hun sportieve kansen stijgen.

Varteks laat vooral bij NEC-spits Dennis de Nooijer direct minder prettige herinneringen opborrelen. Na een gedenkwaardig gevecht in het najaar van 1998 werd Heerenveen, ondanks een doelpunt van de spits, door de Kroaten uit de Europa Cup gestoten. “Nee, Varteks was geen pretje”, aldus De Nooijer.

Terwijl alle NEC’ers ongedwongen fantaseren over hun mogelijke Europese opponent, blijkt dat hun trainer Johan Neeskens opmerkelijk genoeg liever zijn mond houdt.

“Ik wil straks de naam van onze tegenstander weten en meer niet”, zegt Neeskens. “Ik begrijp dat mijn spelers en ook andere mensen binnen deze club met hun aandacht nu vooral bij de loting zitten. Maar ik wil de komende weken níets over Europa horen. We hebben tot onze UEFA Cup-wedstrijd nog drie competitieduels te spelen. Die zijn, zoals we er nu voorstaan, veel belangrijker. Ik verzeker je dat ik daar in de spelersgroep ook voortdurend op zal hameren”, aldus Neeskens wiens spelers het deze middag gezamenlijk in elk geval over één ding eens lijken: ‘Als we maar niet naar Polen hoeven’.

Tegen de klok van enen is het in het spelerhome van NEC een drukte van belang. Selectie en technische staf kijken gespannen naar ’t videoscherm waarop de UEFA-internetsite groot is geprojecteerd. “Mooi loting Mike”, zo krijgt Zonneveld te horen als blijkt dat NAC gekoppeld is aan de Engelse topper Newcastle United. De NEC’er, die al weken nadrukkelijk in de belangstelling staat van de Bredase club, kan er de humor wel van inzien.

Wanneer de poule van NEC aan de beurt is, vallen de spelers en masse stil. Er klinkt een opgewonden geroezemoes als AS Roma uit de koker verschijnt, gevolgd door ’n teleurgesteld ‘shit’ als niet NEC maar Skopje de opponent blijkt. Bij Bordeaux en Manchester City herhaalt dat scenario zich.

Om 13.21 uur blijkt dat de voorpret deze dag op De Goffert aanmerkelijk leuker is geweest dan het hoogtepunt. Het videoscherm maakt duidelijk dat het lot in Monaco NEC ongunstig gezind is. De Nijmegenaren moeten eind september dus toch afreizen naar Polen. “Shit”, klinkt het opnieuw van alle kanten. “Dit is absoluut niet wat je hoopt”, sombert Frank Demouge. “Wisla is niet echt een aansprekende tegenstander en volgens mij hebben die gasten nog een goede ploeg ook.”

“Tsja, wat moet ik hierover zeggen”, zegt aanvoerder Rob Wielaert. “Sportief had ’t zeker slechter gekund. We hadden nog veel sterkere tegenstanders kunnen loten. Nee, ik weet nog niets van Wisla. We zullen snel maar eens wat videobandjes gaan bekijken.” Johan Neeskens is direct na de loting in geen velden of wegen meer te bekennen. De trainer houdt woord. Hij weet de naam van de opponent en wil er tot de week van 24 september eigenlijk geen woord meer over horen. Op weg naar huis is de NEC-trainer al bezig met zondag: het cruciale competitieduel tegen FC Utrecht.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.