Bij NEC overheerst teleurstelling na loting voor UEFA Cup

Vooraf waren de verwachtingen bij NEC hooggespannen, maar na de loting voor de eerste ronde van de UEFA Cup overheerste in Nijmegen toch vooral de teleurstelling. NEC, dat zich voor het eerst in twintig jaar voor een Europees bekertoernooi wist te kwalificeren, moet het op 24 september en 15 oktober opnemen tegen de Poolse landskampioen Wisla Kraków.


“Dit is zeker niet de gedroomde loting”, zegt NEC’s technisch directeur Leen Looyen. “Wisla is voor velen niet echt een aansprekende naam, maar geloof me dat die ploeg erg sterk is. Ik hoop dat onze supporters dat beseffen.”

Ter illustratie: Wisla Kraków, achtvoudig Pools kampioen, schakelde vorig seizoen in de UEFA Cup nog het Duitse Schalke en het Italiaanse Parma uit. Deze week bleek Anderlecht in de voorrondes van de Champions League te sterk. Looyen: “Toen donderdag vaststond dat we geen beschermde status zouden krijgen, wisten we al dat er eigenlijk geen makkelijke tegenstanders voor ons denkbaar waren. Toch ben ik ervan overtuigd dat we het nog veel zwaarder hadden kunnen treffen.”

Ook in commercieel opzicht is Wisla Kraków, dat NEC eerst in Polen zal ontvangen, allerminst een gunstige loting. “Je hoopt natuurlijk een paar rondes te kunnen overleven óf direct een grote ploeg te loten”, aldus algemeen directeur Alex Tielbeke. “Met deze tegenstander zitten we daar precies tussenin. Het is maar de vraag of tv-zenders geïnteressseerd zullen zijn.”

Over die vraag hoeven ze zich in Breda geen seconde druk te maken. NAC, dat zelfs dertig jaar moest wachten op Europees voetbal, werd in Monaco gekoppeld aan grootmacht Newcastle United, de nummer drie van Engeland.

“Dit is voor ons een hele mooie loting”, aldus NAC-aanvoerder Rob Penders. “Voor de spelers, maar helemaal voor de supporters. De Engelse sfeer spreekt hier in Breda echt enorm aan.”

Het meest opzienbarende aan de tegenstander van Feyenoord in het UEFA Cup-toernooi is de president van de club. Het Oostenrijkse FC Kärnten is een grijze muis in Europa, maar dat kan niet worden gezegd van de extreemrechtse politicus Jorg Haider. De man wiens politieke ideeën een storm van kritiek oogstten in Europa, zit bij de thuiswedstrijden in Karinthië altijd op het ereterras.

FC Kärnten, dat zich afgelopen zomer versterkte met Dave Zafarin van De Graafschap, staat momenteel slechts zevende in de Oostenrijkse competitie.

FC Utrecht stuit in de eerste ronde van de UEFA Cup eveneens op een eenvoudige opponent: MSK Zilina, hekkensluiter in de Slowaakse competitie. De nationale bekerhouder begint met een thuiswedstrijd. Dat duel zal geen feestwedstrijd worden, want als gevolg van ongeregeldheden van vorig jaar tijdens een duel met Legia Warschau toen supporters van FC Utrecht en Poolse fans slaags met elkaar raakten, moet de avond zonder publiek afgewerkt worden.

Ook Feyenoord begint met een thuisduel. NAC start daarentegen met een wedstrijd in Newcastle.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.