Kraków: onderschatte stad en club

Met Wisla Kraków lijkt NEC de zwartste bal te hebben getrokken. De Poolse kampioen spreekt niet aan, is wel ijzersterk en heeft een lastig supporterslegioen. Meest voorkomende Europese uitslag de laatste jaren in Kraków: 4 – 1.


Kraków klinkt als grauw, treurig en grijs. De waarheid is anders. De Vlaamse dichteres en slaviste Jo Govaert omschreef de Zuid-Poolse stad zelfs als volgt: “Kraków is authentieker dan Praag, mooier dan Boedapest en bruisender dan Wenen.”

Kraków is oud, maar ademt jeugdigheid. De stad is rijk aan historie, maar staat in Polen ook bekend om de vele studenten. Voetbalclub Wisla Kraków ontstond niet toevallig nadat twee deelnemers aan een schooltoernooi in 1906 besloten samen verder te gaan.

De universiteit van Kraków is – op die van Praag na – de oudste van Oost-Europa. Karol Wojtyla – beter bekend als paus Johannes Paulus II – studeerde er en schopte er zelfs op laag niveau tegen een bal. Maar Kraków koestert meer beroemdheden. De Poolse stad dweept nog steeds met Copernicus, de vermaarde astronoom.

Net als de op 1150 kilometer van Nijmegen gelegen stad, krijgen ook de voetbalprofs van Wisla zelden de waardering die ze verdienen. Dat bijna niemand aan Nijmeegse kant iets weet over de Polen is veelzeggend. Een indrukwekkende Europese reis vorig seizoen is volkomen aan de rest van de wereld voorbij gegaan.

Wisla Kraków schakelde vorig jaar ondermeer Parma en Schalke 04 uit. Veelzeggend zijn de uitslagen van de thuiswedstrijden tegen de Italiaanse en Duitse subtopper: twee keer 4-1.

Die uitslag lijkt verbonden aan de Europese thuiswedstrijden van Wisla. In 2000 zorgde de ploeg voor een enorme stunt door een in Spanje opgelopen achterstand van 4-1 (tegen Real Zaragoza) in eigen huis nog goed te maken. Na strafschoppen ging Wisla door naar de tweede ronde, om daarin uitgeschakeld te worden door Porto.

Afgelopen seizoen was het Lazio Roma dat in ronde vier uiteindelijk te sterk bleek. Toch scoorden de Polen ook tegen de ploeg van Jaap Stam vier doelpunten. Drie in Rome en één in het eigen, bescheiden Wisla-stadion.

Wisla Kraków staat in Polen al jaren bekend als een makkelijk scorende ploeg. Inclusief de voorronde maakte het vorig seizoen in tien UEFA Cup-wedstrijden liefst 27 doelpunten. Ook dit jaar staan de spitsen weer op scherp. In de voorronde van de Champions League scoorde Wisla zeven keer tegen het Cypriotische Omonia Nicosia. Het bracht de Polen op de drempel van de Champions League, maar tegen Anderlecht kwam Wisla er in de laatste voorronde niet aan te pas. De ploeg had zichzelf vooraf bestempeld als favoriet, maar mocht blij zijn met de 3-1 nederlaag in België. Ook in eigen huis wist Wisla niet te imponeren. Vlak voor tijd maakte Anderlecht zelfs het winnende doelpunt.

Grote man bij Kraków is Maciej Zurawski. In de vier voorronde wedstrijden van de Champions League scoorde de international vijf van de acht treffers. Ook vorig seizoen was hij erg trefzeker met negen UEFA Cup-doelpunten.

In de Poolse competitie werd de spits afgelopen seizoen, mede door zijn 22 doelpunten, gekozen tot speler van het jaar. Naast Zurawski staat een andere international: Tomasz Frankowski. De andere internationals zijn: Baszczynski, Glowacki en Szymkowiak.

Is de aanval het sterke punt van Wisla, achterin ligt hun zwakte. De jeugdigheid van de ploeg zorgt vooral in de verdediging voor problemen. Desondanks staat Wisla na drie overwinningen in de Poolse competitie bovenaan met nul tegendoelpunten.

Lichtpuntje voor NEC zou kunnen zijn dat Wisla vergeleken met het vorige seizoen, waarin het in Polen toch een klasse apart vormde, enigszins aan kwaliteit heeft ingeboet. Kamil Kosowski, vorig seizoen de motor op het middenveld, is vertrokken naar Kaiserslautern en spits Marcin Kuzba keerde terug naar Olympiakos Pireus.

De naam van de Nigeriaanse international Kalu Uche zal in Nederland misschien nog wel het bekendst in de oren klinken. De speler werd begeerd door Ajax, maar lijkt inmiddels van de aardbodem verdwenen. De Nigeriaan is boos dat Wisla hem niet naar Amsterdam liet vertrekken als opvolger van Andy van der Meyde. Uit wraak meldde de speler zich af voor de uitwedstrijd tegen Omonia Nicosia, waarop de club hem voor een halfjaar schorste. De Nigeriaan is niet de enige geschorste speler van Wisla. Tegen Anderlecht ontbraken drie wisselspelers, die in dronken toestand betrokken waren bij een verkeersongeval.

De supporters van de club zijn ook geen lieverdjes. Anderlecht-speler Aruna maakte daar deze week kennis mee. Iedere actie van de donkere speler werd luidkeels begeleid met oerwoudgeluiden. Een uniek project waarbij priesters in opleiding de supporters begeleidden heeft duidelijk niet gewerkt.

In 1998 ging het helemaal grandioos mis toen Wisla thuis speelde tegen Parma in de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi. Na de wedstrijd werd een bus met Italiaanse supporters aangevallen.

Ook op het veld gebeurde er van alles. Een 19-jarige supporter raakte met een mes Dino Baggio. De Italiaan kreeg vijf hechtingen in zijn hoofd. Wisla-speler Czerwiec pakte het mes snel op en gooide het terug in de menigte. Bij Wisla ontkende iedereen daarop dat Baggio door een mes was geraakt. “Baggio is in de war. Hij is waarschijnlijk bij een duel geblesseerd geraakt”, zei de woordvoerder van de club destijds.

Het incident, en vooral het toneelspel van de Polen, kostte Wisla een jaar uitsluiting van Europese wedstrijden. Wrang genoeg werd Wisla dat seizoen voor het eerst in 21 jaar kampioen en miste het door de schorsing de Champions League. Zelfs een aan FIFA-baas Joseph Blatter gestuurde brief van de paus kon daar niets aan veranderen.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan