Geen beschermde status NEC bij UEFA Cup-loting

NEC krijgt, net als NAC Breda, zo goed als zeker geen beschermde status bij de loting voor de eerste ronde van de UEFA Cup, vrijdagmiddag in Monaco. De kans dat de Nijmeegse eredivisionist daardoor direct een pittige tegenstander treft, is behoorlijk. Feyenoord en ook FC Utrecht zijn daarentegen wél geplaatst tijdens de loting, maar de UEFA – reglementen bepalen dat het voor NEC onmogelijk is in de eerste ronde van de UEFA Cup landgenoten te treffen.


Pas donderdagavond laat zal definitief bekend zijn welke 96 teams in Monaco meeloten en welke ploegen daarvan – 48 in totaal – werkelijk van de UEFA een beschermde status krijgen toebedeeld. Vooralsnog valt NEC, dat twintig jaar geleden voor het eerst en laatst in Europa actief was, in de ongeplaatste helft.

Deze week worden nog de laatste voorrondes afgewerkt in de UEFA Cup, zullen de winnaars van de Intertoto-finales bekend worden en zal ook duidelijk zijn welke clubs afvallen in de Champions League en terugstromen richting de UEFA Cup.

NEC zal overigens met een bescheiden delegatie naar Monaco afreizen. Naast voorzitter Hans van Delft zullen ook de beide directeuren Leen Looyen en Alex Tielbeke vertrekken naar Zuid-Frankrijk waar vrijdag rond één uur ’s middags wordt bepaald wie de tegenstander van de Nijmeegse formatie zal zijn op woensdag 24 september en 15 oktober. Het is ook mogelijk dat NEC zijn wedstrijden op een dinsdag of donderdag afwerkt.

“We hopen er natuurlijk op dat we een paar rondes kunnen overleven”, zegt algemeen directeur Alex Tielbeke. “Sportief en commercieel is dat voor de club het best. Maar daarna is een wedstrijd tegen een grote club natuurlijk geweldig. We hoeven maar aan het vorige Europese avontuur van NEC te denken. Die wedstrijden tegen Barcelona spreken in Nijmegen nu nóg tot de verbeelding.”

Saillant detail is dat het voor NEC, net als twintig jaar geleden, opnieuw mogelijk is Barcelona te loten. Andere zeer aansprekende mogelijke opponenten zijn topclubs als Valencia, AS Roma, Parma en Real Mallorca.

Volgens Alex Tielbeke hoeft het Nijmeegse stadion De Goffert niet of nauwelijks te worden aangepast voor de wedstrijden op Europees niveau. De uitzendrechten voor NEC’s UEFA Cup-duels zijn overigens nog niet verkocht. Het aantal geïnteresseerde partijen én de prijs zullen vooral afhankelijk van de tegenstander die NEC vrijdag in Monaco loot.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan