Europa kost NEC alleen maar geld

Rode kaarten, een fan die het veld oprent en een met drank overgoten arbiter. NEC’s Europese rentree liep uit op een anticlimax. Preses Van Delft: “Dit gaat ons meer geld kosten dan het heeft opgeleverd.”


In Nijmegen was het gisteren the day after the night before. De club die zich na twee decennia eindelijk weer eens kon verheugen op een Europees avontuur, likte zijn wonden.

“Ik ben boos én gefrustreerd over de wijze waarop sommige spelers zich na rust hebben gemanifesteerd. Dit kan écht niet”, oordeelde trainer Neeskens, die Hersi, Ax en Zonneveld voortijdig met rood zag inrukken. Neeskens voerde al in de nachtelijke uren na de tumultueuze UEFA Cup-uitschakeling tegen Wisla Kraków een indringend gesprek met NEC-preses Van Delft. De twee waren unaniem in hun oordeel: het gedrag van enkele spelers en vooral een deel van de supporters viel in de categorie ‘niet te accepteren’.

Neeskens: “Als voetballer heb je op het veld een voorbeeldfunctie. Hoe moeilijk soms ook, maar je moet slim blijven en niet onprofessioneel olie op ’t vuur gooien. We hebben aan Europa geen al te best visitekaartje afgegeven.”

De rampzalige wedstrijd krijgt nog een dure nasleep. Vandaag arriveert op het hoofdkantoor van de Europese voetbalbond het rapport van de UEFA-waarnemer en de Hongaarse scheidsrechter Szabo, die na afloop vanaf de tribunes een glas drank over zich heengeworpen kreeg. De geldboete die NEC ontvangt, belooft substantieel te worden.

Zo vreest ook Van Delft. “Dit is een stevige kater voor de club. We hebben moeten knokken voor elke duizend euro die we binnen konden halen. Het was krabben en bijten om in de UEFA Cup financieel quitte te spelen. Dat leek te lukken. Nu komt daar ineens, volkomen onnodig, een fikse boete overheen.”

Voor aanvang van het duel werd Van Delft door NEC-fans nog uitgebreid toegezongen. Nu is hij vol onbegrip over een deel van diezelfde supporters. “Natuurlijk nam die scheidsrechter enkele markante beslissingen. Maar dit supportersgedrag was werkelijk belachelijk.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.