Noodlot achterhaalt Patrick Ax

Nog geen veertien uur nadat hij met een rode kaart het duel NEC-Wisla Kraków verliet, bracht een ambulance Patrick Ax naar het ziekenhuis. Een blessure houdt de NEC’er vijf tot zes weken langs de kant. “Ongelooflijk.”


In de ambulance krijgt hij het even te kwaad. Nauwelijks bijgekomen van de emoties rondom NEC-Wisla slaat Patrick Ax op de brancard de handen voor zijn ogen. De intense pijn en vooral de angst voor een beenbreuk brengen de NEC’er bijna tot tranen. De diagnose die in het Nijmeegse Canisius ziekenhuis wordt gesteld zorgt bij Ax voor enige opluchting, alhoewel die term, zo beseft de NEC’er, eigenlijk niet van toepassing is. Patrick Ax blijkt de band tussen kuit- en scheenbeen te hebben ingescheurd.

“Gelukkig is het geen breuk”, zegt Ax als hij enkele uren later thuis met een gespalkt been op bed ligt. “Ik hoorde iets kraken en ik vreesde echt het ergste. De pijn was niet te houden. Ik wilde eerst geen morfine, maar nu ben ik blij dat ze die me toch hebben toegediend.”

Hoeveel leed kan een jonge voetballer in zijn leven incasseren? Neem Patrick Ax. Drieëntwintig jaar jong, maar inmiddels een overdosis aan blessures rijker. Gescheurde kruisbanden, beschadigde meniscus, gebroken kuitbeen, scheenbeen én neus. Ax maakte het allemaal al mee.

Anderhalf jaar was de NEC’er fit, maar inmiddels heeft het noodlot Ax weer eens weten te achterhalen.

De donderdagse ochtendtraining van NEC was al bijna voltooid toen Patrick Ax de bal wilde aannemen en ongelukkig een tik incasseerde van Frank Demouge. Op het oog was er weinig aan de hand, maar Ax stortte kermend ter aarde. Hij wist direct beter. Dit is fout.

“Even dacht ik: als ik nu weer zwaar geblesseerd ben, stop ik ermee”, zegt Ax. “Toch blijf ik zeggen dat ik aan bijna al die blessures die ik in mijn loopbaan al heb gehad niets kon doen. Ook nu was het gewoon ongelukkig. Mijn enkel is dik. Ik moet nu een aantal dagen rust pakken, met het been omhoog. Hopelijk kan ik zondag de thuiswedstrijd tegen NAC op de tribune als toeschouwer bijwonen.”

De blessure heeft bij Ax de teleurstelling over de avond tevoren, toen hij als invaller met een rode kaart het UEFA Cup-duel NEC – Wisla verliet, enigszins naar de achtergrond gedrongen. “Vanaf de kant van het veld leek mijn actie heel onbesuisd. Maar volgens mij viel het in de praktijk mee.”

Een oordeel dat niet wordt gedeeld door trainer Johan Neeskens. “Ax raakt die Poolse tegenstander niet. Maar áls ie-‘m had geraakt was het donkerrood geweest.”

De afwezigheid van Ax is een nieuwe domper voor NEC dat de hectische uitschakeling in de UEFA Cup nog nauwelijks heeft verwerkt. Johan Neeskens, die al vaker zijn vraagtekens zette bij de mentale weerbaarheid van zijn elftal, is benieuwd hoe snel zijn ploeg de gedachtes weer volledig kan laten uitgaan naar de vaderlandse competitie. Zondag volgt in De Goffert de belangrijke confrontatie met NAC, dat eveneens is uitgeschakeld in de UEFA Cup en personele problemen kent doordat doelman Gábor Babos tegen Newcastle een gebroken arm opliep.

“Het is afwachten hoe deze groep met de teleurstelling omgaat”, zo zegt Neeskens. “Kwalitatief was Wisla een betere ploeg, maar we hebben zowel thuis als uit onze mogelijkheden gehad. We moeten ons nu weer volledig richten op de Nederlandse competitie.”

Een voorname vraag daarbij is voor welk spitsenkoppel Johan Neeskens straks zal kiezen. Ax is voorlopig weggevallen en het is nog onzeker of Fabian de Freitas, die op de wedstrijddag van NEC – Wisla zich ziek afmeldde, op tijd hersteld is.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.