Demouge mist de eenheid bij Jong Oranje

Jong Oranje-Jong Zuid-Korea was gisteren een slechte wedstrijd. Toch viel er in het ijskoude Olympisch stadion ook een gedenkwaardig moment te noteren. Oranje sloot af met tien spelers, van wie drie N.E.C.’ers.

N.E.C. is hofleverancier van Jong Oranje. Er waren tijden, in een nog niet eens zo grijs verleden, dat zo’n constatering tot ongeloof had geleid. Maar anno 2003 is het waarheid. Gisteren mocht Jeffrey Leiwakabessy van bondscoach Wim Koevermans in de wedstrijd tegen Zuid-Korea op een basisplaats rekenen. Vlak na rust verving Youssouf Hersi de tegenvallende RKC’er Jason Oost. In de 74ste minuut werd het Nijmeegse trio compleet met de invalbeurt van spits Frank Demouge.

Vooral Leiwakabessy kende een zware middag tegen de immer hardwerkende Tae-uk Choi. “Hij was inderdaad een lastige tegenstander”, erkende Leiwakabessy. “Maar eerlijk gezegd liep het vandaag met het hele elftal niet goed. Hoe dat komt? Ik weet het niet. Misschien heeft het ermee te maken dat we pas drie dagen bij elkaar zijn. Dat is een korte tijd om van al die individuen een eenheid te smeden.”

Ondanks de teleurstellende 1-0 nederlaag was er bij ‘Leiwa’ ook plaats voor tevredenheid. En wie het recente verleden in ogenschouw neemt, kan niet anders dan de Elstenaar gelijk geven. De basisplaats van gistermiddag was de bekroning op een puike periode die Leiwakabessy achter de rug heeft. De linksback zat dit seizoen in De Goffert maandenlang op de reservebank, maar pakte zijn kans toen die zich voordeed. Inmiddels is hij, net als vorig jaar, een zekerheidje in de defensie van coach Johan Neeskens en sinds gisteren dus ook weer voor Koevermans.

“En dat is lekker. Ik wist dat als ik bij N.E.C. een basisplaats zou heroveren, ik ook weer bij Jong Oranje in beeld zou kunnen komen. Ondanks deze nederlaag blijft het altijd een hele mooie ervaring om voor het Nederlands elftal te mogen uitkomen, alhoewel in mijn achterhoofd N.E.C. altijd op één zal blijven staan.”

Die laatste woorden konden alleen maar bevestigd worden door Demouge. In het Amsterdamse Olympisch stadion kreeg de N.E.C.-aanvaller gistermiddag zestien minuten de tijd om te achterhalen hoe het voelt om voor Jong Oranje een doelpunt te maken. “Ik was echt van plan te scoren, maar ik had de pech dat vlak nadat ik inviel Denneboom een rode kaart kreeg en we ineens met tien spelers verder moesten”, aldus Demouge. “Dat maakte het aanvallen er niet makkelijker op.” Demouge had als bankzitter gisteren lange tijd hetzelfde gevoel gehad als de aanwezige toeschouwers in het Olympisch stadion:

“Er gebeurde, vooral in de eerste helft, bijna helemaal niks. Het was een hele slechte wedstrijd, soms niet om aan te zien. Ook werd duidelijk dat onze ploeg nog totaal geen eenheid is. Jong Oranje is een beetje het tegenovergestelde van N.E.C. Technisch lopen er bij het Nederlands elftal misschien betere voetballers rond, maar daar staat tegenover dat er in Nijmegen een echt vriendenteam staat. Die jongens gaan voor elkaar door het vuur. Dat miste ik vandaag bij Jong Oranje. Tegen Tsjechië zal het echt beter moeten. Anders kunnen we het EK en de Olympische Spelen wel vergeten.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.