Dé spits en dé verdediger zijn dé vraagtekens

Starten ze of starten ze niet? Het welzijn van Arkadiusz Glowacki en Maciej Zurawski is momenteel gespreksonderwerp nummer één bij voetbalminnend Polen. Op de enige training van Wisla Kraków in de Nijmeegse Goffert wordt weinig duidelijk.


Stap, stap, boem. Voor de derde keer op rij schiet Zurawski de bal in de linkerhoek. Met de penalty’s van de Poolse spits is niets mis. Althans, op dat moment nog niet. Als alle spelers aan het einde van de Wisla-training keeper Adam Piekutowski vanaf elf meter bestoken, lijken zijn pingels ineens nergens meer naar. De eerste gaat nog met geluk onder de keeper door, maar de tweede stopt de doelman met gemak.

Het lijkt tijdens de penaltysessie toch al of trainer Henryk Kasperczak zijn selectie heeft ingefluisterd de strafschoppen op halve kracht te nemen. Piekutowski ranselt de ene na de andere halfzachte bal uit de hoek en wordt met redding luidruchtiger. Die zit vanavond vol zelfvertrouwen, mocht het op penalty’s aankomen.

‘A warm welcome to Wisla Kraków’, staat er op het grote scherm in stadion De Goffert, maar het is vooral kleumen geblazen in het stadion van NEC. Voor het veertigtal Nijmeegse supporters dat de moeite heeft genomen de tegenstander te bekijken en ook voor de vertegenwoordigster van de Poolse ambassade, die de ploeg uit haar vaderland komt verwelkomen met een bosje rode rozen.

De training van Wisla, dat in de middaguren in Nijmegen arriveerde, stelt weinig voor. Rondootjes, een positiespel op een groot veld en als toetje rammen op doel. De twee beste spelers bij de Poolse kampioen, Zurawski en middenvelder Miroslaw Szymkowiak, staan bij hun rondootje bijna nooit in het midden. En is de wat luie spits al een keer het haasje, sjokt hij maar wat in het rond.

Szymkowiak niet. Kijken naar deze fantastische spelverdeler is zelfs bij spelletjes een traktatie. Wat een inzicht, wat een balbehandeling. Groot is de hilariteit als hij Cristiano Pereira da Souza – roepnaam Brasilia – op briljante wijze door de benen speelt.

Even later is er ook rumoer, maar om heel andere reden. Piotr Brozek heeft een flinke tik op de neus gehad en bloedt behoorlijk. Maar al snel blijkt de schade mee te vallen.

Arkadiusz Glowacki traint volle bak mee en lijkt fit. Maar aan Poolse kant geloven weinigen dat de centrale verdediger er morgen vanaf het eerste fluitsignaal bij is. De speler is er lange tijd uit geweest en kreeg zaterdag in een wedstrijd met de reserves al na 28 minuten de rode kaart. Geen ideale voorbereiding op een Europese wedstrijd voor de man die de zwakke Wisla-verdediging weer kleur moet geven.

Ook over de kuit van Zurawski hebben de Poolse volgers hun twijfels. Tijdens het inlopen, sluit de spits de rij. En al loopt de sluipmoordenaar nooit vooraan, dit is zelfs voor hem ook niet normaal. In zijn thuisland is Zurawski het middelpunt van een relletje. De media vragen zich af of hij echt niet had kunnen spelen in de interland van zaterdag tegen Hongarije. De spits is er kwaad over en het doet hem pijn. Hij heeft de bondscoach precies verteld hoe het in elkaar zat. Hij had misschien wel kunnen spelen, maar niet op honderd procent.

Het stadion van NEC vindt de spits geweldig. “Ik ben erg onder de indruk en morgen (vandaag, red) als het vol zit waarschijnlijk nog meer. Jammer dat we niet in Polen niet zo’n stadion hebben.”

Zurawski verwacht een zware wedstrijd. “Dat doelpunt van NEC in Polen maakt de return erg interessant. Ik weet niet of we aan één doelpunt genoeg hebben.” De spits belooft tegen NEC ook de oranje schoenen aan te trekken, die hij in de wedstrijd in Kraków droeg en nu op training ook aan heeft. Als hij de kans krijgt om te spelen natuurlijk, want hoe voelt hij zich? “Niet goed en niet slecht”, zegt de spits na de training. “Ik voel me in elk geval beter dan de afgelopen dagen. Morgen (vandaag, red.) beslissen we of ik vanaf het begin kan spelen. Wat ik de trainer vertel als hij me vraagt of ik kan starten? Dat zeg ik hem wel tijdens het eten.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.