De Grote Oebidoebi: Nuilen

Over het Nimweegs dictee zegt Guusje ter Horst, ??Nuilen is een woord dat ik mooi vind en eerst niet kende?? Een stuk over Guusje en een door haar verboden liveuitzending zal het echter niet worden. Nuilen zal wel als een Hersi door mijn column snellen.

Steeds vaker stel ik mijzelf de vraag: Waar zit je als supporter nou voor te juichen? Je juicht voor spelers in een shirt van het door jouw gesteunde elftal, in een stadion dat voor de supporter bepaalde gevoelens oproept. Deze componenten zouden dan ??Het NEC gevoel?? moeten creeren. Maar is dit wel het geval?

Allereerst wil ik de spelers bekritiseren. Noem mij één speler, buiten de doelman en een onder de maat presterend talent om, die een binding heeft met het shirt dat hij draagt, de supporters waarvoor hij zou moeten spelen en het stadion waarin hij speelt. Uitkomst: 0.


 


Buiten die twee Nijmeegse helden zijn er geen spelers waarvan ik kan zeggen: Dát is een NEC?er.  Ik baal van de instelling van de spelers, het lijkt alsof het ze niet kan schelen dat de ploeg er niks van bakt, dat ze zich voor lul zetten in de Uefa cup, en vooral: dat ze de betalende toeschouwers in de kou laten zitten. Het lijkt wel een stel overbetaalde profs!

Ten tweede is er het shirt dat je als supporter verdedigd, het symboliseert je club. Helaas is dit shirt nou net geen traditie bij NEC. Ik ben niet trots op het narrenpakje, het is lelijk en heeft niks met historie van doen. Het is rood groen zwart, oke, maar dat was FC tirol ook.
Het shirt zegt dat NEC aanwezig is, maar met clubliefde heeft het niks te maken!

Als laatste is er het stadion, de thuisbasis van de supporter. Het territorium van de club, iets wat je doet onderscheiden van de rest. Maar wees nou eens eerlijk, wat heeft  het Goffertstadion ,op zijn naam na, meer dan het Arke stadion of Fuji Film Plaza? Juist.
Alle ??nieuwe?? stadions in Nederland zijn gebouwd met dezelfde reden, winst maken. Het bedrijf staat centraal en de kleine klant moet op een zo goedkoop mogelijke manier ??genieten?? van het aangeboden product. Bah! De nieuwe Goffert voegt niks toe aan mijn clubgevoel, het heeft niks meer te maken met mijn oude NEC. En met het stadion zijn ook die ??klanten?? veranderd.

Dat brengt mij bij het laatste kritische punt van de club, de supporters. Vroeger was er een supportersgroep die allen hetzelfde ideaal nastreefde; een zo goed mogelijk beleid van NEC, zowel op, als naast het veld. Slecht presterende, maar hard werkende spelers werden uitgejoeld, maar enige vorm van respect was wel te vinden. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Supporters tonen weinig tot geen respect voor slechte spelers die wel hard werken voor diezelfde mensen, terwijl spelers die goed presteren zo snel mogelijk weg willen bij ??onze?? club, om vervolgens op de bank terecht te komen bij de top 3.

Concluderend kun je zeggen dat je in principe nergens meer voor juicht, behalve voor jezelf. Niks van mijn oude club is overgebleven, maar toch blijf ik NEC steunen.
Guusje houdt van nuilen. Ik ook. Forza NEC.


 


Oebie

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.