De cassis-connectie: Zonneveld & Schuurman

Hun roots liggen hij de Eagles, hun heden speelt zich af in Nijmegen. En hun toekomst? Dan denken wij aan Rotterdam, Amsterdam of Eindhoven. Een fraaie, vrolijke en prikkelende dialoog tussen Resit Schuurman (24) en Mike Zonneveld (22), die donderdag Europa ingaan met hun NEC.


Een zwarte en een blauwe gloed schieten over het Goffertpark. Mike Zonneveld moet tussen training en interview door ‘nog even een boodschap doen’ en geselt het gaspedaal van zijn zwarte Audi. Achter hem jaagt een blauwe bolide van hetzelfde merk. Bestuurder:
Resit Schuurman. Hij gaat mee voor de gezelligheid, maar aan het geluid dat zijn uitlaat produceert te horen is hij niet van plan om lang na Zonneveld op de plaats van bestemming aan te komen. Het blijkt een voorbode voor een amusante middag in de brasserie van het Goffertstadion.


De Polen
Resit Schuurman (RS): ”Er zaten mooie clubs tussen waar we tegen konden loten. AS Roma, een Duitse club, Manchester City. Het enige waar we niet op hoopten waren die Polen. En ja hoor, wat rolt er uit de koker?”
Mike Zonneveld (MZ) zucht: ”Wisla Krakôw… Tja.”
RS: ”Eerst denk je dan, nou kunnen we misschien  nog  een  ronde  verder komen…
MZ: ”Maar toen hoorden we dat ze vorig seizoen Schalke 04 en Parma hebben uitgeschakeld.”
RS: ”Dus je weet niet wat je van ze moet verwachten.”
MZ: ”Jawel! Dat het flink zwaar wordt.” RS: ”Als je een jaar geleden had gezegd dat wij Europees gingen spelen, had ik je voor gek verklaard. We hebben best een leuke ploeg, maar dit is echt het hoogst haalbare. Europees voetbal is een incident.”
MZ: ”Maak dat de supporters eens wijs. Die verwachten dit seizoen weer wonderen. We hebben vorig seizoen zo veel geluk gehad. Soms verloren we gewoon drie keer achter elkaar…”
RS: ”…maar dan verloor de rest ook en stonden we er toch weer bij.”
MZ: ”We hadden een heel smalle selectie, een man of achttien. Maar er raakte bijna niemand geblesseerd en schorsingen ontliepen we ternauwernood. Ik geloof dat er de laatste wedstrijd een man of zes op scherp stond.”
RS: ”Waar we ook goed in waren, was een 1-0 voorsprong verdedigen. Al gebeurde dat niet vaak met goed voetbal. Bovendien hadden we best een goede bank. Is dit seizoen een stuk minder.”


De leiders
‘MZ: ”Wij moeten gewoon proberen bij de eerste negen te eindigen.”
RS: ”Doen we het goed. Misschien kunnen we uitbuiten dat deze groep al zo lang bij elkaar zit. Volgend seizoen gaan er misschien nog meer spelers weg. Hè, Mike!”
MZ: ”Schei uit man! Gaan we weer. Voorlopig denk ik alleen maar aan N-E-C. Zet je dat er wel duidelijk in? Anders begint het gelazer weer. Wat we dit seizoen gaan missen, zijn leiders. Als het een keer minder gaat, staat er bij ons niemand op die zegt: ‘Verdomme, kom nou eens op.??
RS: ”We hebben niet eens een hiërarchie of zoiets.”
MZ: ”Eigenlijk is iedereen gelijk bij NEC.”
RS: ”Ik vind dat ook niet nodig. Zonder hiërarchie hebben we ook Europees gehaald. Maar je weet dat daar weer op gewezen wordt als het slecht gaat. Zo gaat het altijd in de voetballerij. Kijk maar naar Oranje.”
MZ: ”Toch vind ik dat we elkaar soms wat meer op de flikker moeten zitten.” RS: ”Ja, maar Mike, zo zijn onze karakters niet. Ik kan toch niet opeens gaan zeggen: ‘Hé, ik ben de leider. Ik ga eens effe schreeuwen.’ Dan zegt iedereen gelijk: ‘Doe effe normaal Resit.”’


De Eagles
MZ: ”Op mijn dertiende werd ik gevraagd door Ajax en Feyenoord. Ik koos voor Ajax. Op mijn zeventiende viel ik af. Maar dat deed me niet zoveel.” RS: ”Mike, geef nou maar toe. Je moest gewoon huilen.”
MZ: ”Zoals die ventjes in die Ajax-film zeker. Nee joh, ik vond het echt niet erg.”
RS: ”Komt omdat hij eigenlijk voor Feyenoord was.??
MZ: ”Ach, dat valt wel mee. Nou oké, ik had wat Feyenoord-spullen in mijn kamer. De keuze voor Ajax heb ik impulsief gemaakt. Ik werd op een ochtend wakker en dacht bij mezelf: het wordt Ajax. Volgens mij lag ik nog onder mijn Feyenoord-dekbed ook. Nadat ik afgevallen was bij Ajax, ben ik via via bij Go Ahead  Eagles  terechtgekomen. Iedere dag op en neer van Noordwijk naar Deventer. Een ritje van anderhalf uur, maar ik had het er graag voor over.
RS: ”Ik hoefde niet zo ver. Ik kom uit Deventer en ben via de jeugd van Go Ahead in het eerste gekomen. We hebben er één jaar samen gespeeld. Toen stoomde Mike al door naar NEC.”
MZ: ”Een jaar later kwam jij al. Sindsdien gaat het bergopwaarts, haha. We zijn precies op het goede moment binnengekomen.”
RS: ”Nu spelen we al drie jaar samen.”
MZ: ”Zo, shit, jij gaat wel erg snel met je cassis. Is dat al de tweede cassis die je op hebt?”
(tegen verslaggever) ”Ja, cassis, dat is ons ding.”
RS: ”Altijd cassis, cassis, cassis.”
MZ: ”Eigenlijk slaat het nergens op, maar dit doen we altijd.”
RS: ”Zoveel mogelijk cassis drinken en dan doen alsof het zware alcohol is en je helemaal van de wereld raakt.”
MZ: ”’Zo, ik weet niet of ik nu nog kan rijden, man.’ Dat soort geintjes.”
RS: ”We zijn de cassis-connectie. Ik vind het nu niet eens lekker meer, maar als Mike erbij is, dan moeten er twee cassis op tafel komen.”
MZ: ”De barman van Go Ahead was er helemaal op ingespeeld.”
RS: ”Mooie tijden.”
MZ: ”Al was het in het begin voor mij wel even wennen bij Go Ahead. Was ik best rustig.”
RS: ”Rustig? Hij is niet te vergelijken met nu!”
MZ: ”Ja, hallo, ik was achttien, kwam koud uit Noordwijk. Mag ik ineens met grote mannen als Schuurman samen spelen.”
RS: ”En nu is het andersom. Kijk ik tegen hem op.”
MZ: ”Maar serieus. Als ik ergens binnenkom trek ik niet meteen een grote bek open. Eerst presteren, dan pas praten. Niet andersom.”


De middenvelders
RS: ”We zijn allebei bij NEC als back begonnen en na één seizoen op het middenveld terechtgekomen. Gelukkig maar. Als ik er moet spelen doe ik het, maar de backpositie heeft niet mijn voorkeur. Ik heb het gevoel dat je daar alleen maar dingen fout kan doen. Speel je tegen Feyenoord best goed, maar geeft die Ono toch twee keer voor…”
MZ: ”Krijg je een vijf.”
RS: ”En heb je toch weer een kater. Op het middenveld kan je zelf nog iets ondernemen als het niet loopt.”
MZ: ”Natuurlijk zien wij ook wel dat Oranje staat te springen om goede backs.”
RS: ”Maar wie zegt dat ik het haal als ik back ga spelen?”
MZ: ”’Trainer, we willen allebei weer back gaan spelen, dan komen we straks in het Nederlands elftal.’ Zegt ie:
‘Jongen, ben je wel goed bij je hoofd?”’ RS: ”Dat is het mooie van Johan Neeskens.”
MZ: ”Hij blijft zo lekker rustig. Beentjes op de grond.”


NEC
RS: ”We hebben best een NEC-gevoel. Het is een warme club, goede supporters en de spelersgroep is echt top. Het is net Go Ahead. Daar hadden we ook zo’n rivaliteit met FC Zwolle. Al is het tussen NEC en Vitesse nog een graadje erger.”
MZ: ”Zo, ja. Alles wat geelzwart is, is fout. Ik had een keer een geel frontje op mijn telefoon. Die heb ik meteen weg moeten pleuren.”
RS: ”In Arnhem stappen, is gevaarlijk voor ons.”
MZ: ”Maar toch… clubgevoel of niet, als je hogerop kan, dan ga je gewoon. Dat zou iedereen doen.”
RS: ”Tenzij het Vitesse is.”
MZ: ”Ja, we hebben nu al zoveel N.E.C.-Vitesse’s meegemaakt…”
RS: ”…en er zoveel gewonnen…
MZ: ”…dat ze je aan de andere kant echt niet meer willen.”
RS: ”Die derby’s zijn wel top, hoor. De supporters worden helemaal opgewonden en dat slaat over op de groep. Gentenaar doet wat kleuren in zijn haar, de kranten schrijven er de hele week over.
MZ: ”Compleet gekkenhuis.”


Racisme
MZ: ”Ik hoorde dat die Poolse supporters vrij racistisch zijn. Dus oppassen, Resit.”
RS: ”Ik denk dat het eerder vervelend wordt voor Zico Tumba. Ik heb er zelf nooit zoveel last van.”
MZ: ”Nee? En die broodjes shoarma op het veld dan?”
RS: ”Is toch lekker? Die eet ik gewoon op.
MZ: ”Vraag je gewoon even wat knoflooksaus aan de verzorger.”
RS: ”Nee daar houd ik niet van. Liever whiskysaus.”


Vier miljoen euro
MZ: ”Dat moet ik kennelijk kosten. Bizar, hé?”
RS: ”Inderdaad. Is echt veel te weinig.”
MZ: ”Ach, eigenlijk gaat het nergens over. NEC wil me graag houden en bracht dit bedrag naar buiten toen NAC interesse toonde. Als een gek het ervoor over heeft.dan ga ik met een strik eromheen hier weg. Op zich heb ik er geen problemen mee. Ik ervaar het als een compliment dat ze me zo graag willen houden. Al neemt NEC wel een risico. Ze hadden nu nog geld voor me kunnen vangen. Komende zomer ben ik transfervrij…”
RS: ”…en dan ben je weg.”
MZ: ”Schei nou toch uit, dat weet ik nog niet!”


De kruisbandblessure
MZ: ”Het gebeurde twee jaar geleden tijdens  een  interland  tegen  Jong Engeland. Toch heb ik het niet echt als een ramp ervaren. Tijdens de revalidatie in Zeist heb ik het nog best naar mijn zin gehad. Glenn Helder liep er rond, die had altijd de schitterendste verhalen. En Pascal de Vries, die vroeger bij Emmen speelde, was ook fantastisch. Die deed de hele dag alsof er een lilliputter naast hem liep. Moest ie zich opdrukken en dan zei hij tegen zijn
onzichtbare kleine vriend: ‘Rot nou eens op, man’. ”Achteraf ging het snel. Al was het niet altijd een pretje. Ik lag daar vaak alleen’ in een hotel. Niks aan. En een paarjongens die daar revalideerden moesten stoppen met profvoetbal, zoals Rick Versteeg en Maurice Steyn van NAC. Dat doet je wel wat. Gelukkig is het met mij goed gekomen.”


Turkije
RS: ”Ik zou later wel eens in Turkije willen spelen. Het liefst bij Gaziantepspor, dat is de club uit de regio van mijn vaders familie. Zij wonen in een veel onherbergzamer deel van Turkije dan de regio waar zo’ n beetje heel Nederland naartoe trekt. Is ook zoiets: iedereen zit altijd maar te zeiken op die Turken, maar ze gaan wel naar Turkije op vakantie, haha.”
MZ: ”Voel je je meer Nederlander of meer Turk?”
RS: ”Meer Nederlander, daarom heb ik ook voor Jong Oranje gekozen. Heb ik geen spijt van. Door mijn wedstrijden bij Jong Oranje ben ik volgens mij bij NEC opgevallen.”


Turkije
RS: ”Ik zou later wel eens in Turkije willen spelen. Het liefst bij Gaziantepspor, dat is de club uit de regio van mijn vaders familie. Zij wonen in een veel onherbergzamer deel van Turkije dan de regio waar zo’ n beetje heel Nederland naartoe trekt. Is ook zoiets: iedereen zit altijd maar te zeiken op die Turken, maar ze gaan wel naar Turkije op vakantie, haha.”
MZ: ”Voel je je meer Nederlander of meer Turk?”
RS: ”Meer Nederlander, daarom heb ik ook voor Jong Oranje gekozen. Heb ik geen spijt van. Door mijn wedstrijden bij Jong Oranje ben ik volgens mij bij NEC opgevallen.”

De top
MZ: ”Ik vind het ongelooflijk dat Dennis Gentenaar nog bij ons keept. Die man hoort gewoon bij een topclub.”
RS: ”Wij zijn er blij mee, natuurlijk. Ik denk dat Mike ook zeker de top moet gaan halen. Die gaat als een trein.”
(stilte)
MZ: ”Oh shit, moet ik jou nou noemen?”
RS: ”Ik had het wel verwacht, maar het duurt lang, man!”
MZ: ”Ja, ik dacht: ik zal je eerst even uit laten praten. Het klonk allemaal wel goed.”
RS: ”Oké, ik denk echt serieus dat je het gaat halen, Mike.”
MZ: ”Ach, je moet geluk hebben. Die ene trainer moet het net in je zien zitten.”
RS: ”Kijk, wij zijn gewoon niet van die talenten zoals Van der Vaart en Van Persie. Wij doen het liever via de Van Nistelrooy-route. Geleidelijk. Ik hoorde in mijn Go Ahead-tijd dat Anderlecht belangstelling had. Maar het was voor mij al meteen duidelijk dat ik daar toen niet naartoe wilde. NEC vond ik een betere stap. En misschien ligt hier mijn top wel. Dan is dat ook mooi.”
MZ: ”Gewoon lekker rustig. Af en toe een interviewtje doen met Sportweek. Best leuk. Die gekte rond Van Persie en Van der Vaart hoeft voor mij niet. Die staan zowat elke week in alle bladen…”
RS: …. en kunnen amper over straat. Daar moet ik echt niet aan denken.”


Bron: ForzaNEC & Sportweek

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan