Basisplaats maakt NEC’er Jarda Simr ‘stuk vrolijker’

Hij maakte een van de belangrijkste goals uit de historie van NEC. Schoot zich op 29 mei 2003 voorgoed de Nijmeegse geschiedenisboeken in, maar bleef ook daarna op De Goffert toch vooral een bankzitter. Pas sinds vorige week is Jarda Simr bij NEC weer verzekerd van een basisplaats. Ook vanavond in de uitwedstrijd bij Willem II. “En dat is veel belangrijker dan dat ene doelpunt van mij tegen RKC”, zegt Jarda Simr.


Het is de ochtend na Teplice – Feyenoord. NEC heeft de vrijdagse ochtendtraining achter de rug en Jarda Simr is tevreden dat zijn landgenoten hebben gewonnen van zijn voormalige Rotterdamse werkgever.

“Mijn land is hartstikke trots op de goede resultaten die het Tsjechische voetbal nu behaalt. Neem de nationale ploeg. Mensen zeggen nu zelfs dat mijn land favoriet is voor het EK in Portugal. Maar dat hoor ik liever niet. Meestal pakt het voor Tsjechië verkeerd uit als het de favorietenrol krijgt opgedrukt. Laat ons maar lekker een outsider zijn. Dan zijn we op ons sterkst. Bij wedstrijden van de nationale ploeg zitten de stadions tegenwoordig helemaal vol. Maar dat kan straks zomaar anders zijn. Als de resultaten minder worden, kunnen de mensen ineens zeggen: ‘We gaan wel weer naar ijshockey kijken’. Tsjechische supporters zijn wat dat betreft wat extremer dan de Nederlandse.”

Jarda Simr gold ooit als een van de grootste talenten van Tsjechië. Feyenoord haalde hem als zestienjarige weg uit Pilzen, maar een doorbraak in Rotterdam Zuid bleef uit. NEC lokte de blonde middenvelder in 2001 met hoge verwachtingen naar Nijmegen, maar ook daar zit Simr veel vaker op de bank dan hem lief is. “Het eerste jaar bij NEC was best goed. Ik eindigde als derde in het klassement ‘speler van het jaar’. Maar vorig seizoen ben ik op de bank beland. Uitgerekend in een tijd waarin de ploeg ineens bijna onverslaanbaar werd en nauwelijks nog doelpunten incasseerde. Dan moet je er vrede mee hebben dat de trainer het elftal niet aanpast. Hoe moeilijk ook. Vorig seizoen was voor mij een tegenvallend jaar. Ik speelde te wisselvallig. Dat ene doelpunt tegen RKC op de slotdag van het seizoen maakte zeker iets goed. Maar als ik zou moeten kiezen tussen elke week een basisplaats óf NEC Europa inschieten, dan kies ik toch echt voor het eerste. Laat iemand anders van de ploeg dan maar zo’n belangrijk doelpunt maken.”Aan zelfkritiek heeft Simr geen gebrek. Al vaker meldde de Tsjech dat zijn wisselvallige spel en tekort aan doelpunten er debet aan waren dat hij al maanden vooral op de bank zit. Sinds trainer Johan Neeskens vorige week een nieuw systeem uit de hoge hoed toverde en Mike Zonneveld geblesseerd afhaakte, is er onverwacht weer plaats in de basis voor de 24-jarige Simr. In zijn eerste duel dit seizoen in de basiself, tegen PSV, greep de middenvelder zijn kans. Hij werd uitgeroepen tot ‘man of the match’.

“Het liep ondanks de nederlaag lekker. Met mij én met de ploeg. Blijven we op deze manier strijden en voetballen, dan komt het vanzelf goed met ons. En dus ook met mij. Dat weet ik zeker. We geven alleen nog te vaak onnodig doelpunten weg. Ik vind dat ik zelf mijn basisplek heb heroverd. Ik ben een aantal keer goed ingevallen en ook vorige week liep het prima. Hopelijk kan ik ‘het’ blijven brengen. Want bankzitten is echt niets voor mij. De reservebank went nooit. Ik ben ooit naar het buitenland gekomen om te voetballen. Sta ik reserve, dan voel ik me niet lekker. Nu ik basisspeler ben, voel ik me direct, ook in het dagelijks leven, een stuk vrolijker.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.