Apetrots op de gouden schoen van een antiheld

Vanmiddag weten we wie in de eerste ronde UEFAcup tegen NEC mag aantreden. In Monaco begint om 13.00 uur de loting. Een NEC – supporter uit Wijchen koestert de schoen die Nijmegen Europa in schoot.


Een kamertje van de Wijchense woning die de 27-jarige Jeffrey deelt met vriendin Isère ziet er uit als een klein NEC-museum. Vlaggen, sjaals, shirts, schoenen, een stadionlamp uit de oude Goffert, een oud NEC-pindakaaspotje, vaantjes, stukken Goffertbeton, speldjes: Jeffrey maakt jacht op alles met nostalgische NEC-waarde. De schoen waarmee Jarda Simr in mei Nijmegen Europa in schoot mag dus niet ontbreken in zo’n verzameling.Foto: NECFotoSite


Maar hoe krijgt iemand een schoen met zoveel symbolische waarde als het halfversleten en opvallend kleine Umbro’tje van Jarda Simr in zijn bezit? Er moeten meer supporters op de gouden schoen hebben zitten azen. Daar moet toch op het Waalwijkse veld waar Simr in de laatste minuut van de laatste wedstrijd van het vorige seizoen de goal van zijn leven maakte, een veldslag om gevoerd zijn tussen hordes uitzinnige NEC-fans. Je zou verwachten dat er een waar heldenverhaal komt op de vraag hoe Jeffrey aan die schoen is gekomen. Het antwoord is echter haast al net zo glamourloos als de Nijmeegse volksclub zelf.

Jeffrey, een NEC-supporter met overduidelijk rood, zwart en groen bloed in de aderen, kan het zich allemaal nog maar ten dele herinneren.

“Ik stond die dag dat we naar RKC gingen stijf van de zenuwen”, vertelt hij. “Om een beetje te kalmeren ging ik ’s ochtends aan de rum-cola. Dat werden er langzaam maar zeker steeds meer zodat ik bij het begin van de wedstrijd in Waalwijk eigenlijk te dronken was om het spel nog te kunnen volgen. Ik heb het grootste deel van de wedstrijd buiten het stadion onder een boom half liggen slapen. Een agent gaf me nog een schop en zei dat ik de keuze had tussen opstaan en wegwezen of opgepakt worden. Met hulp van een paar andere NEC’ers ben ik pas weer naar binnen gestrompeld nadat ik het NEC-vak hoorde juichen voor die goal. Ik kan me er niet veel meer van herinneren, maar op de een of andere manier stond ik opeens op het veld naast Jarda Simr. Nou is hij niet echt mijn favoriete speler en ik zit vaak op hem te schelden, maar nu moest en zou ik die schoen van hem hebben. Eerst gaf hij de andere, maar uiteindelijk kreeg ik toch de goede. Hier heeft hij dus het doelpunt mee gescoord. Ik weet het zeker, want ik heb het nog eens goed nagekeken op foto’s en televisiebeelden.”

En Jarda Simr? Heeft de Tsjech door zijn historische goal misschien iets meer krediet bij de man die om zijn schoen kwam vragen? “Nou, eigenlijk niet nee.” Vriendin Isère heeft trouwens zo haar eigen trofee, ook een relikwie van een NEC’er. De onderbroek van reserve-doelman Albert van der Sleen, om precies te zijn. Ingelijst en wel.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.