Ron Delgado: “Beker Corruptie”


Beker Corruptie

De beker blijft de kortste weg naar Europees voetbal. In Nederland is deze weg voor sommige clubs een wandelpaadje en voor de meesten een kronkelig bergpad naar de top van een haast loodrechte berg. Je zou een boek kunnen schrijven over de flagrante schendingen van sportiviteit in het bekertoernooi, waarbij de KNVB een vooraanstaande rol speelt. Eerst maar eens een artikel, waarin de grofste verkrachtingen der sportiviteit op een rijtje stonden. Het voetbalmaandblad JOHAN was verbijsterd over de inhoud en besloot onmiddellijk tot plaatsing. De tekst verstuurde ik naar Zeist ter inzage en voor commentaar. Kort daarna ontving ik een telefoontje of ik langs wilde komen. Graag zelfs.


Enkele dagen later zat ik samen met voorzitter Henk Kessler aan de koffie. Die gaf grif toe dat er in het verleden fouten waren gemaakt, maar dat de bond de beker de laatste tien jaar absoluut serieus nam. Het spelen met poules in de voorbereiding vonden de clubs zelf een groot succes en ook de deelname van tweede elftallen viel zeer in de smaak. Bij diezelfde clubs. En over de geplaatste loting was de voorzitter ook zeer te spreken, want zo ontkomt ons land aan een kleine club in de Europa Cup. Dat vliegt er in de eerste ronde al uit en daar heeft het Nederlandse voetbal toch helemaal niets aan. En hoe langer de grote clubs in de beker blijven, hoe leuker het publiek het vindt.


Wat, vroeg ik, doet u nou als een tweede elftal tegen haar eerste loot. “Die kans is statistisch gezien enorm klein.”, was het anwoord, precies een jaar voor de halve finaleloting met twee Ajaxxen. Die door puur toeval inderdaad niet tegen elkaar hoefden. Verder kunnen clubs naar hartelust met spelers schuiven tussen eerste en tweede tot ze 23 bindende duels in het A-team hebben gespeeld. Ooit was het eerste van Ajax eerder uitgeschakeld als het tweede, waarop trainer Cruyff gewoon zijn eerste opstelde zonder dat de KNVB ingreep. Ze zag er niets kwaads in.


Een pagina’s lang verhaal verscheen in JOHAN met de grootste malversaties uit de bekerhistorie en het idiote commentaar van Kessler, maar er veranderde helemaal niets. De KNVB is helemaal niet geïnteresseerd in een eerlijk verloop van het bekertoernooi en is dat ook nooit geweest. De clubs laat het blijkbaar ook koud, zolang zij de inkomsten van SBS maar kunnen vangen. Verder krijgen ze oplopend prijzengeld per doorgekomen ronde. Intussen zijn de werkelijke toeschouwersaantallen bij de wedstrijden tot dramatische dieptes gedaald, mede door het vaststellen van vrijwel alle speelrondes op doordeweekse dagen. De liefhebber koestert nog een romantisch beeld van het bekertoernooi, maar kan dit voor zijn eigen welzijn beter compleet uit zijn hoofd zetten.


Ron Delgado

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.