Neeskens geniet van derby-sfeer

NIJMEGENDe een spreekt van een opgefokt sfeertje, de ander geniet er met volle tuigen van. Johan Neeskens valt overduidelijk in die laatste categorie. “Ik heb als speler Ajax-Feyenoord meegemaakt en Barcelona-Real Madrid. NEC-Vitesse van zondag past daar wel een beetje bij. Het is een heel mooi rijtje.”

Als het aan de trainer ligt kan hij niet vaak genoeg met zijn NEC tegen Vitesse aantreden. “Voor mijn part 34 keer per seizoen. Dan weet ik in elk geval zeker dat ik mijn spelers niet hoef te motiveren. Als ik nu bij een voetballer nóg het belang van dit duel tegen Vitesse zou moeten inprenten, begrijp ik de wereld niet meer.”

Wie gisterochtend de NEC-training bezocht, moet tot de conclusie zijn gekomen dat het met de mentaliteit van de Nijmegenaren ogenschijnlijk nu wel snor zit. De Gelderse burenruzie is voor zowel NEC als Vitesse dan ook van cruciaal belang. De verliezer raakt hoogstwaarschijnlijk niet alleen veel van zijn krediet kwijt bij zijn trouwe achterban, maar krijgt tot overmaat van ramp ook nog eens de degradatiezone serieus in zicht.

“Vitesse en NEC hebben niet echt een serie achter de rug waar je vrolijk van wordt”, zegt Neeskens. “Wat dat betreft mogen we elkaar de hand schudden. Toch maakt de huidige stand op de ranglijst niets uit. Deze wedstrijd staat volledig op zichzelf.”

Woorden die door zijn voltallige selectie worden beaamd. Zelfs reserve-doelman Albert van der Sleen blijkt vatbaar voor het Nijmeegse derby-virus. Ook de keeper die zelden speelt, toch al 39 jaar is en geldt als een rasechte Brabander, kan NEC-Vitesse inmiddels op de juiste waarde schatten. “Je ziet het op de training. Ineens staan er allemaal mensen te kijken die je normaal nooit langs de kant ziet staan. Mensen die je langzaamaan zenuwachtig ziet worden. Het lijkt wel of heel Nijmegen geleidelijk onder hoogspanning komt te staan. Ik vind dat wel mooi.”

Minder mooi is het forse aantal twijfelgevallen dat de NEC-selectie momenteel telt. Het grootste vraagteken voor morgen is spits Dennis de Nooijer. Hij viel afgelopen woensdag in de verloren bekerwedstrijd tegen Roda JC uit met een blessure aan een buikspier en ontbrak gisteren op de training. Vandaag zal waarschijnlijk duidelijk worden of NEC’s topscorer al dan niet fit genoeg is. De overige NEC-twijfelgevallen lijken vooralsnog over betere papieren te beschikken. Youssouf Hersi, die de laatste twee wedstrijden geblesseerd ontbrak, trainde gisteren voor het eerst weer met de spelersgroep mee. Mike Zonneveld (knieklachten) hield aan de training ook een goed gevoel over en Frank Demouge (hamstring) was eveneens positief gestemd over zijn fysieke gesteldheid. “Toch zal ik tegen Vitesse alleen maar spelers opstellen die meer dan negentig minuten aan een stuk honderd procent kunnen geven”, aldus Neeskens. “Helemaal in wedstrijden van deze aard heb ik niets aan spelers die niet voluit kunnen gaan, of na een kwartier moeten vragen om een wissel.

De bekerwedstrijd tegen Roda van afgelopen woensdag heeft me in elk geval voor het eerst sinds lange tijd weer een tamelijk goed gevoel gegeven. Er zat weer pit in de ploeg en sommige spelers die al weken worstelen met hun vorm stonden er ineens weer wat beter voor. Hard werken, dat is de enige manier om werkelijk beter te gaan voetballen.”

Een goed resultaat tegen Vitesse, dat slechts met 168 supporters naar Nijmegen komt, zou voor NEC ook wonderen kunnen verrichten. Vraag maar aan Rob Wielaert, die vorig seizoen zijn NEC-debuut vierde tijdens de Gelderse derby. In De Goffert werd het 1-0. “Het was destijds een geweldige ervaring. Ook toen draaide de ploeg niet goed, maar na de winst op Vitesse pakten we ineens zeven punten uit de volgende drie wedstrijden en was alles weer goed. Hopelijk gaat het dit keer exact op dezelfde manier.”

Bij Vitesse ontbreken morgen de geblesseerde Ruud Knol, Stefan Nanu, Mamadou Zongo, Nick Hofs en Louis Laros.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.