Gliatis: ”Ik neem ook aan dat die man een standbeeld krijgt”

Dinsdagavond 29 Oktober hadden Bleum(DTH) & Patrick een interview met Andreas Gliatis.

We hadden rond 20:00 uur afgesproken in Dynosys het Griekse restaurant van Papa Gliatis. We werden bij binnenkomst gelijk door Andreas ‘opgevangen’ met een drankje aan de bar. Ondertussen zocht Andreas een plekje waar we konden gaan zitten voor de beide interviews.

1. Wat ben je gaan doen toen je stopte met voetballen?
Ik ben gelijk fulltime in de horeca aan de slag gegaan.
Ik heb nog wel een tijdje met wat andere ex-NEC’ers op de Vrijdagavond zaalvoetbal gespeeld, maar dat was op een gegeven moment voor mij niet meer te combineren.

2. Wat zijn je hobby’s naast voetbal?
Natuurlijk mijn dochtertje Effi van drie jaar en sinds een klein jaartje ook golfen. Golf is zo’n technische,moeilijke maar zo een schitterende sport!

3. Wat is je hoogtepunt & dieptepunt bij NEC geweest?
Hoogtepunt: Het uitschakelen van Ajax in de halve bekerfinale in 1994. Dieptepunt: Dat van Van Kooten mij nooit een eerlijke kans heeft gegeven.

4. Heb je nog een leuke anecdote van toendertijd?
We zaten met de selectie in Noordwijk en we zaten daar aan de bar, stoot Frans Janssen zo’n vent met een biertje aan en zegt: “Drink jij dat biertje nog op?”. Ondertussen stopt Frans zijn eigen kunstgebit in het glas, zegt netjes dankjewel en drinkt zo dat biertje van die man op!

Ja en dan nog van die ‘standaard’ dingen, dat je onder de douche staat en denkt dat de douche wel erg warm wordt, en dan kijk je om en dan staat Frank Wijnhoven tegen je been te zeiken.

5. Wie was bij jou NEC de gangmaker/lolbroek van de ploeg?
Uiteraard Frank Wijnhoven en Kees van Wonderen toch ook wel. Als we dan hadden gewonnen nam Chris (vd Weerden) een doosje sigaren mee en dan kwamen de ‘Rene Froger-songs’ van Kees “Froger” van Wonderen.

6. Met wie trok je het meest op bij NEC toendertijd?
Chrisje (vd Weerden) en nog steeds, dat is altijd zo gebleven, vanaf de jeugd van NEC hebben we al een hele hechte band, samen met nog twee andere jeugdvrienden.

7. Heb je nog contact met oud-NEC’ers?
Met Chris dus, en ook met Uli (Cruden, Uli is echt een hele fijne gozer, een echte gentlemen, binnen en buiten het veld!

8. Wie was toendertijd de ster(ren) van NEC?

Danny Hoekman, wat hij allemaal liet zien op trainingen echt van speciale klasse! Als hij niet zoveel pech had gehad met blessures was hij veel verder gekomen.

9. Beste trainer waaronder je getraind hebt?
Dat was Jan Pruyn, natuurlijk gekkenwerk dat die man weg moest als trainer. Hij bereikte de bekerfinale en promotie in 1994 en dan wordt je zomaar ‘bedankt’.

10. Was er vroeger veel onenigheid tussen spelers,bestuur,trainers enz?
Nou ik denk dat voetballers zowiezo wel veel klagen maar ik kan nog goed herrineren dat Desmond Gemert een keertje helemaal over de zeik ging (over salaris) tegen vd Water, op z’n plat Amsterdams klaagde hij “Wat denk je wel niet, we zijn geen bouwvakkers!”

11. Bezoek je nog wel eens wedstrijden van NEC/zo nee,waarom niet?
Nadat ik midden ’95 bij NEC vertrok ben ik nooit meer in de Goffert geweest. Ik ging op zo’n vervelende manier weg, dat ik dat boek heb afgesloten en eigenlijk heb ik dat boek nog steeds niet geopend.

Een aantal weken geleden zat Van Delft hier en die vertelde dat er kaarten klaarliggen voor me, maar ook daar ben ik niet op ingegaan. Het zit nog ’te diep’ dat ik toch met een teleurstelling vertrokken ben, misschien als ik een jaartje of 40 ben dat ik weer een keer terugkom. Ik volg overigens NEC wel uitgebreid via de TV en de radio.

12. Wat vindt je van de veranderingen die onder Van Delft zijn doorgevoerd, betreffende het shirt en het logo?
Tja traditie is gewoon heel belangrijk en van sommige dingen (logo) moet je gewoon afblijven maar voor de rest is het alleen maar pure top wat die man voor NEC heeft betekent, ik neem ook aan dat hij een standbeeld krijgt als hij vertrekt bij NEC.

En ik moet zeggen spelers spelen graag in witte shirts, dat straalt gewoon wat uit. Maar dan weer niet die flutshirtjes waar wij de bekerfinale in ’94 in speelden. Juist bij zo’n wedstrijd moet je vasthouden aan je eigen shirt en niet in een wit shirt gaan spelen omdat dan de sponsor (Steps) zo goed opvalt.

13. Wat vond je mooier het oude shirt/logo of die van nu?
Die van nu, puur voetbalgericht kijkend, sorry jongens…..

14. Wat vindt je van de huidige selectie van NEC?
De selectie is compleet, Demouge is mijn favoriet, daar heb ik echt een zwak voor. En natuurlijk Dennis Gentenaar die ik nog als menneke heb meegemaakt, stond toen al in de stromende regen te trainen, hij heeft het heel zwaar gehad maar toch gehaald, klasse!

15. Bezoek je wel eens internetsites/zo ja ook NEC sites/zo ja mening daarover?
Ik internet af en toe wel, maar ik zoek dan meer informatie enzo. En ik bekijk op internet eigenlijk nooit voetbalsites dus ook niet van NEC. Ik heb wel een keer geprobeerd een vakantie via internet te boeken maar dat werd een lang verhaal, ik ben niet zo’n ‘freak’ daarin.

16. Als je iets zou kunnen terugdraaien wat zou je dan terugdraaien?
Ik had zelfbewuster moeten zijn en de tijden zijn natuurlijk heel erg veranderd, als ik nu profvoetballer was geweest zou ik binnen zijn.

17. Waar denk je dat NEC dit seizoen gaat eindigen?
In het linkerrijtje, en mochten ze europees halen en NEC loot mijn favoriete club Panathinaikos dan beloof ik dat ik dan wel kom kijken!

18. Heb je wel eens bijzondere ervaringen met supporters meegemaakt?
Ja, was met het promotiefeest in ’94, veel supporters huilden van de emotie en één supporter die was zo enthousiast en vol emotie dat hij door een suppoost het stadion uit werd gezet, ik zag het allemaal gebeuren en ben hem gelijk weer terug gaan halen. En natuurlijk de rest van het promotiefeest, supporters die je omhelsen en op je springen, dat zal ik echt nooit meer vergeten.

19. Wat vond je vroeger van de NEC supporters en nu?
Het is veel anders dan vroeger, NEC is zo gegroeid in totaliteit. Tegenwoordig zie je op elke hoek van de straat jochies met NEC spullen. En de supporterskern van toen was echt rasfanatiek, nu vast ook nog wel maar die waren er altijd dat is/was echte clubliefde.

Als speler en rasnijmegenaar wilde ik ook alles terugdoen voor die supporters. We hebben een keer meegemaakt dat er ineens een supporter in de kleedkamer stond om vd Water toe te spreken.

20. Team van nu of van toen?
Het team van nu! De selectie is zo compleet, kwalitatief echt veel beter dan vroeger. Alleen was ons team wel heel hecht, jongens gingen met elkaar op vakantie enzo.

21. Dan tot slot?.NEC in een woord?
Nijmeguh….. met UH op het eind he!?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.