Contouren van ‘nieuw’ NEC worden langzaam zichtbaar

GROESBEEK – De contouren van het ‘nieuwe’ NEC worden langzaam zichtbaar. “Toch zitten we pas op zeventig procent van ons kunnen”, zegt Johan Neeskens. En dus valt er nog voldoende te sleutelen aan zijn ploeg, zo bleek ook de eerste 45 minuten tegen het daarna zoekgespeelde TOP Oss: 4-0.
NEC’er Frank Demouge in duel met Francois Gesthuizen, aanvoerder van TOP Oss. Foto: Do Visser.


In de late vrijdagavond pakte Frank Demouge de telefoon. “Ik ga je dollen”, zo vertrouwde de NEC-spits de luisteraar aan de andere kant van de lijn toe. Demouges opmerking werd met een lach begroet. “Echt niet. Waarom bel je me trouwens zo laat? Ik lig al bijna in bed. Ik moet me concentreren op de wedstrijd tégen NEC.” Voetbalhumor tussen twee NEC-talenten. Frank Demouge en Cheick Sako. Een dik jaar geleden tot de laatste wedstrijd strijdend om de eretitel ’topscorer van NEC A1′, zaterdagmiddag op het veld van De Treffers ineens tegenstanders. De een als spits bij de Nijmegen Eendracht Combinatie, de ander als linksbuiten bij Tot Ons Plezier.


“Frank en ik zijn elkaar in de wedstrijd niet tegen gekomen. Dus, voor alle duidelijkheid, ik ben níet gedold”, grijnsde Sako, de voormalige vluchteling uit Franstalig Guinee die dit seizoen door NEC is uitgeleend aan TOP.


Waar TOP Oss door de negentien-jarige Sako wordt gezien als een eerste serieuze mogelijkheid om zich op hoog niveau te presenteren, is diezelfde werkgever voor twee van zijn ploegmaten een soort van ‘laatste-kans-club’ in het betaalde voetbal: Nijmegenaar Udo Busby en Millingenaar Francois Gesthuizen. De laatste is bij TOP inmiddels zelfs gepromoveerd tot aanvoerder.


“De eerste training dacht ik: ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen’,” zegt Gesthuizen, die na zijn overgang van Cambuur voor drie seizoenen tekende. “Maar met het verstrijken van de tijd ben ik een stuk positiever geworden. Er staat een goede trainer, met een hele nieuwe, jonge selectie. Slechter dan vorig seizoen kan TOP niet presteren. De verwachtingen zijn laag.”


Zaterdagmiddag leek het er in de openingsfase even op dat de nummer laatst van de eerste divisie NEC deze middag nog aardig partij zou kunnen bieden. In negentig minuten tijd kreeg de ploeg slechts één kans (Cheick Sako), maar puur op wilskracht wisten de Ossenaren tot de rust de schade beperkt te houden tot één treffer: een stiftje van Jarda Simr.


Die bescheiden afspiegeling van de krachtsverhoudingen kon NEC zichzelf aanrekenen. Na afloop legde Johan Neeskens moeiteloos de vinger op de zere plekken. “Er was te weinig beweging. Nog te vaak werden de verkeerde keuzes gemaakt en ook de inspeelpass was te vaak onzuiver.”


Na de pauze had de NEC-trainer aanzienlijk minder reden tot klagen en werden de contouren van zijn ‘nieuwe NEC’ verder zichtbaar, ondanks dat Neeskens flink moest schuiven omdat een voetblessure Danny Hesp het spelen onmogelijk maakte.


Het heeft er vooralsnog alle schijn van dat Neeskens straks in de competitie zal kiezen voor het centrale verdedigingsduo Hesp-Wielaert, geflankeerd door Zonneveld en Wisgerhof, dan wel Schuurman. Op het middenveld voldoet de tandem Hersi-Govedarica, ook zaterdag weer, aan de verwachtingen. En in de voorhoede lijkt het succesvolle koppel van vorig seizoen Demouge-De Nooijer voorlopig de voorkeur te krijgen. Al moet het duo de hete adem van Gorgi Hristov inmiddels in de nek voelen.


Tegen TOP Oss bewees de van een zware blessure teruggekeerde Macedoniër dat hij hard op weg is zijn status van ‘goalgetter’ te heroveren. Koud een minuut in het veld bezorgde Hristov NEC de penalty die De Nooijer al eens had moeten krijgen. Vol zelfvertrouwen knalde de spits vanaf elf meter binnen: 3-0. In de 76ste minuten tekende de Macedoniër voor de mooiste actie van de wedstrijd. Met een bijzonder fraaie assist liet hij Tumba de 4-0 scoren.


Het enige dat Neeskens zijn ploeg nog kon verwijten was dat het weigerde de doelcijfers verder op te voeren. In de tweede helft werd TOP door NEC aan alle kanten gedold. Kreeg Frank Demouge toch nog een beetje gelijk.


NEC-TOP Oss 4-0 (1-0)


19. Simr 1-0, 53. Hersi 2-0, 63. Hristov 3-0 (penalty), 76. Tumba 4-0.


Opstelling NEC: Gentenaar; Schuurman, Wielaert, Wisgerhof, Zonneveld (63. Owusu); Simr, Govedarica (73. Wegh), Hersi, Ax (46. Van Rijswijk); De Nooijer (62. Tumba), Demouge (62. Hristov)


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.