Rode Draad 1996, de mooiste en vervelendste momenten

Rode Draad 1996

Bart Latuheru, AZ


Mooiste Moment
“Onze promotie naar de Eredivisie was natuurlijk grandioos. Tijdens de één na laatste wedstrijd van het seizoen hadden we het kampioenschap van de Eerste Divisie al veilig gesteld. En vanaf dat moment tot en met de laatste wedstrijd was het een groot feest: een receptie hier, een bijeenkomst daar, borrelen met de sponsors, op audiëntie bij de burgemeester van Alkmaar, kortom één groot feest. Met als knaller het eindfeest in het stadion na de laatste competitiewedstrijd tegen Cambuur. Op het veld stond een groot podium waar continu muziek werd gemaakt. Iedereen, van de spelers tot en met de fans. stond op het veld te hossen en te dansen.”



Vervelendste Moment
“Ik heb weinig vervelende dingen meegemaakt in 1996 en ik hoop dat dat nog lang zo blijft. Wat me toch enigzins is tegengevallen, is voetballen in de ArenA. Het stadion op zich is mooi, hoor. Maar de kwaliteit van de grasmat is of was bedroevend. Ik had me er meer van voorgesteld.”


Maurice Graef, NEC


Mooiste Moment
“Prive moet het mooiste moment nog komen: volgend jaar trouw ik met Lilian! Op sportief gebief kende ik dit jaar wenig hoogtepunten, bij NEC is het tot nu toe niet gelopen zoals de bedoeling is. Vrolijk werd ik wel van mijn doelpunt voor NEC tegen Ajax. Patrick Pothuizen gaf een voorzet van rechts, ik kwam inlopen en won het kopduel van Juan. De bal zeilde zo over Van Der Sar de bovenhoek in. 1-0, later zou Janssen de 2-0 maken. Inmiddels is het een stuk minder bijzonder als je Ajax verslaat, maar in het begin van het seizoen was het nog redelijk ongebruikelijk.”



Vervelendste Moment
“Dat m’n maatje bij Roda, Mark Luypers, werd afgekeurd voor het betaalde voetbal, was een grote schok. Dan zie je maar weer hoe betrekkelijk alles is. Vlak nadat hij van de clubarts te horen had gekregen dat een profcarriere ijdele hoop was, belde hij op om dat te vertellen. We bellen trouwens dagelijks. Tuurlijk was hij overstuur. Inmiddels bevindt Mark zich in een beel betere situatie. Na zijn afkeuring heeft hij zich in Amsterdam opnieuw aan zijn knie laten opereren, waarna zes eenzame maanden van revalidatie op het KNVB-centrum volgden. Mark lijk de strijd gewonnen te hebben, want hij pikt af en toe weer wedstrijden mee met Roda.”



Jack de Gier, Willem ll


Mooiste Moment
“Over mijn mooiste moment van ’96 hoef ik geen seconde na te denken, dat is de geboorte van mijn zoon Robbie op 9 oktober. Het is een erg zware bevalling geweest voor m’n vrouw. Op maandagmiddag zetten de eerste weeën in, maar pas op woensdagmorgen werd hij geboren. Ik ben bijna constant bij m’n vrouw geweest. Op dinsdagmorgen ben ik toch gaan trainen, maar ik was nog niet op het stadion of ik moest alweer naar huis komen. Ik ben er nog steeds van onder de indruk en de bewondering voor m’n vrouw is er niet minder om geworden.”



Vervelendste Moment
“Over het naarste moment heb ik veel langer moeten nadenken, maar ik kies voor de 509 nederlaag tegen FC Twente. In drie minuten kregen we drie doelpunten tegen en enkele seconden later werd ik gewisseld. Ik speelde ook slecht, net als alle andere Willem ll’ers. We voetballen momenteel erg wisselvallig. Hoe dat komt? Joost mag het weten. Het vertrek van Jean-Paul van Gastel en Jaap Stam vorig seizoen valt ook onder de noemer dieptepunt. Bij hun vetrekt stonden we vierde op de ranglijst en daarna zijn we gekelderd naar de twaalfde plaats.”



Kees van Wonderen, Feyenoord


Mooiste Moment
“Het tekenen van een contract met Feyenoord was een enorme mijlpaal. Toen de formaliteiten voltooid waren, moest ik samen met m’n vader op de foto voor de Feyenoord-krant. Daar zaten we dan. Met z’n tweetjes in die enorme Kuip, moederziel alleen. Heel bijzonder. Temeer omder er vroeger veel mensen waren die tegen ons zeiden: ‘Kees haalt het niet’. En door mijn groeistoornis heeft het daar ook lange tijd naar uitgezien. Mijn ouders hebben me altijd gesteund, zeker in die periode. Even heb ik erover gedacht om mijn twee doelpunten in mijn allereerste internationale wedstrijden op te geven als mooiste gebeurtenis. Maar die herinnering verdwijnt naar de achtergrond als ik denk aan het moment op de lege tribune met m’n vader.”



Vervelendste Moment
“Ik kan absoluut geen vervelende gebeurtenis voor de geest halen. Toch een goed teken. De problemen in de voorbereiding tussen Ronald Koeman en Arie Haan waren natuurlijk niet aangenaam. Hierdoor ontstond er onrust in de groep en werd Feyenoord erg kritisch benaderd. Maar eigenlijk valt deze gebeurtenis niet onder de noemer dieptepunt, daar versta ik toch iets heel anders onder. Bovendien had ik het op dat moment veel te druk met mezelf, zodat er veel langs me heen is gegaan.”


Bron: ELF Voetbalmaandblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.