Koning: ”Weer nacompetitie? Dat zou een schandaal zijn”

Marcel Koning: ´Weer nacompetitie? Dat zou een schandaal zijn?


Voor de vele gokkers onder de vaderlandse voetballiefhebbers was er de laatste jaren in ieder geval één zekerheidje: NEC behoorde aan het einde van het seizoen steevast tot de deelnemers aan de nacompetitie. Als het aan Marcel Koning ligt, kunnen de fans dit seizoen echter met een gerust hart gaan slapen, want volgens de ?Redondo van Nijmegen? is zijn ploeg dit keer  echt veel te goed om wéér in de problemen te komen.


Scheveningen, later op de avond. De zon is er niet bepaald in geslaagd grip te krijgen op deze regenachtige dag. De zomer van 1997 kent een valse start. Vroeg aanwezige Duitse toeristen slenteren met hun ziel onder de arm over de boulevard. De badplaats is de uitvalbasis van de 22-jarige Marcel Koning. Hij rijdt dagelijks twee uur tussen Nijmegen en Scheveningen op en neer. Een half jaar op een flat in het oosten maakte hem duidelijk dat hij niet zonder Den Haag kon en dat heimwee bovendien erg vervelend is. Terug dus naar het ouderlijk huis. In december zal hij met z?n vriendin een prachtige flat betrekken, recht tegenover het Kurhaus.


Twee jaar NEC heeft hij nu op zijn curriculum vitae staan. Aanpassingsproblemen en blessures maakten dat zijn debuut in De Goffert moeizaam verliep. Maar het vorig seizoen veroverde de speler, die op het veld een opvallende gelijkenis vertoont met Real Madrids middenvelder Redondo, een vaste plaats. Toen hij in 1995 FC Den Haag verliet en zich aan de poort van stadion De Goffert meldde, had hij eigenlijk geen enkel beeld van de club. ?Ik volgde NEC nooit echt. Ik was echter positief verrast door de aanbieding die zij mij deden, die zag er erg goed uit. Daarbij was het een uitgelezen kans om in de eredivisie te gaan spelen. NEC staat in Nederland inderdaad te boek als kleurloos, maar daar ben ik het niet mee eens. De laatste twee jaar heeft de club er echt enorm veel aan gedaan om een betere beeldvorming tot stand te brengen. Met name de shirtsponsoring van Bart de Graaffs BNN heeft bijgedragen aan een positievere uitstraling. En wat het stadion betreft; tijdens de laatste wedstrijd van de nacompetitie zaten er ruim 13.000 toeschouwers op de tribune. Dan is het best sfeervol!?


Grootse plannen
Koning heeft veel vertrouwen in de ideeën van de nieuwe voorzitter Hans van Delft. De gefortuneerde zakenman heeft grootse plannen met de club. Zo riep hij drie maanden geleden bij zijn aanstelling dat de huidige begroting van zeven miljoen gulden binnen drie jaar moet worden verdubbeld, zodat de club in die tijd kan uitgroeien tot een degelijke middenmoter zonder degradatiezorgen. Hij zegt de contacten te hebben om het sponsoraanbod van de club te doen groeien. ?Ik vind dat Van Delft een eerlijke kans verdient. De tijd zal uitwijzen of zijn plannen luchtkastelen zijn of niet. Het is voor NEC in ieder geval een goede zaak, dat er iemand is opgestaan die de club vooruit wil helpen.?


Koning heeft het zo goed naar z?n zin bij de Nijmegen Eendracht Combinatie, dat hij instemde met een voorstel van het bestuur om zijn contract tussentijds met twee jaar te verlengen. Dit ondanks belangstelling van andere clubs. Mocht hij zijn contract uitdienen, dan heeft hij in totaal vier jaar bij NEC gespeeld en vindt hij het tijd worden om een stap vooruit te maken. ?Nee, het buitenland is nog lang niet aan de orde. Ik wil eerst naam maken in eigen land. Wanneer ik een aantal jaren achter elkaar heb laten zien dat ik het niveau van de subtop ook aankan, is er altijd nog een mogelijkheid om m?n zakken bij een buitenlandse club te vullen.?


Waarde
Als controlerende middenvelder wist Koning zich dit seizoen te ontwikkelen tot een vaste waarde voor de ploeg. Een positie die hem goed ligt, maar toch leeft er een stil verlangen naar een meer aanvallende rol: één als diepste middenvelder achter de spitsen bijvoorbeeld. Daarom was hij ook niet gelukkig met het vroegtijdige vertrek van trainer Wim Koevermans vorig seizoen. Die wilde Koning namelijk een aanvallende rol toespelen. Het kwam er niet van, omdat het bestuur van NEC zich na negen nederlagen op rij ontdeed van de oefenmeester. Reden: het gros van de selectie vond dat Koevermans een te eenzijdige oefenstof hanteerde. De spelers dachten behoefte te hebben aan korte positie-spelletjes, maar werden door Koevermans bijna dagelijks getrakteerd op oefeningen, waarbij gebruik werd gemaakt van het hele veld. Dat kostte in de ogen van de spelers te veel kracht, wat hen dan weer opbrak tijdens de wedstrijden.
?Dat we negen wedstrijden op rij verloren, lag natuurlijk niet alleen aan de trainer; we hebben als spelersgroep ook fouten gemaakt.?
Na de val van Wim Koevermans nam technisch directeur Leen Looyen de honneurs tot het einde van het seizoen waar. Hij wist de ploeg uiteindelijk via de nacompetitie voor de eredivisie te behouden. ?Tijdens die wedstrijden hebben we aangetoond, dat we wel degelijk kwaliteiten in huis hebben en dat NEC op het hoogste niveau thuishoort. Leen Looyen heeft uiteindelijk met gerichte trainingen de ploeg weer op de rails gekregen. Onder zijn leiding zijn we een sterk collectief geworden.?


Supporters
Niet alleen Koevermans behoort als trainer tot de verleden tijd bij de Nijmegenaren, ook Cees van Kooten kon vertrekken. Dat gebeurde toen Koning (en overigens ook Van Kooten) net bij NEC speelde. ?Het vorige bestuur heeft in het verleden veel te veel de oren naar de supporters laten hangen. Wanneer deze zich negatief uitlieten, was er gelijk paniek in de tent.?
Jim Calderwood is de volgende trainer die het mag proberen. De Schot, die op zijn beurt bij Willem ll niet meer voor contractverlenging in aanmerking kwam, staat voor de taak om nu eens boven de zestiende of zeventiende plaats te eindigen. ?Uit de berichten die in de pers zijn verschenen, heb ik begrepen dat de spelers van Willem ll bijzonder goed met hem hebben kunnen werken. We hadden bij het bestuur een profielschets op tafel gelegd van de nieuwe trainer en daar paste Calderwood ook in. In hoorde via via dat hij mij in de aanval wil gebruiken. Daniël Nijhof, die lang geblesseerd is geweest, zal dan op mijn positie gaan spelen. Een aangenaam vooruitzicht.?


Afscheid
De Nijmegenaren hebben in de aanloop naar het nieuwe seizoen afscheid moeten nemen van maar liefst vier aanvallers: Michel Langerak tekende bij AZ, Danny Hoekman moest vanwege blessures stoppen met betaald voetbal, Antti Sumiala ging naar FC Twente en Maurice Graef keerde niet terug van VVV, de club die hem een groot gedeelte van het seizoen huurde en uiteindelijk kocht. Toch heeft Koning het volste vertrouwen in het nieuwe seizoen. ?Je moet niet vergeten dat, van die vier, gedurende de nacompetitie alleen Michel Langerak een vaste waarde was. Ik ben in ieder geval heel blij dat Juul Ellerman is gebleven. Mits hij fit is, is hij van enorme waarde voor deze ploeg. We zouden nog een aanvaller kunnen gebruiken. Iemand die voorin een bal kan vasthouden en ervoor zorgt dat er voorin minder balverlies wordt geleden. Wat dat betreft vind ik het jammer dat de contacten met Rik Platvoet en Clyde Wijnhard op niets zijn uitgelopen. Eén van die twee hadden we perfect kunnen gebruiken. Verder denk ik dat Marchanno Schultz, die van De Graafschap afkomstig is, ook geen verkeerde is. Met deze groep moet het mogelijk zijn om uit de onderste regionen van de eredivisie te blijven. Sterker nog, ik zou het een schande vinden als we ons weer via de nacompetitie in veiligheid moeten brengen.?Patrick Pothuizen
Patrick Pothuizen (25) is een goede vriend van Marcel Koning. De twee langharige spelers van NEC zijn zelfs zo onafscheidelijk dat ze binnen de muren van De Goffert als De Zusjes of Hepie en Hepie bekend staan. Pothuizen kan er niet mee zitten.


Lang haar: ?Dat hoort bij mij. Ik draag het al zo vanaf mijn 16e en heb het in de afgelopen negen jaar maar één keer afgeknipt. Ik voel me er gewoon lekker bij.?


Feyenoord: ?Dat is mijn favoriete club. Ik ga al jaren regelmatig in De Kuip kijken. Al ben ik vorig seizoen maar één keer geweest. Dat was naar de Europacupwedstrijd tegen Tenerife. Feyenoord verloor met 2-4. Ik ben in de rust al naar huis gegaan. Het stond toen al 0-3 en bovendien was ik drijfnat geregend.?


Zusjes: ?Zo worden Marcel Koning en ik vaak genoemd. We zijn goede vrienden en schijnen, vooral door ons lange haar, ook op elkaar te lijken. Wim Koevermans heeft ons die naam gegeven. We worden ook weleens Hepie en Hepie genoemd. Echt irritant vind ik het niet. Alleen vind ik wel dat er te vaak over wordt geschreven.?


Cyprus: ?Marcel Koning en ik zijn daar met onze vriendinnen op vakantie geweest. Cyprus is een prachtig eiland. We hadden alleen de pech dat de airconditioning van het hotel niet werkte. Ik kan je dan ook inmiddels uit ervaring zeggen dat het niet gemakkelijk is om bij een temperatuur van 42 graden in te slapen. Toch gaan we zeker nog een keer naar Cyprus terug.?


Jim Calderwood: ?Onze nieuwe trainer. Tijdens de eerste weken van de voorbereiding kwam hij op mij over als een heel aardige man. Zijn oefenstof was tot dusverre ook verfrissend. We begonnen bijvoorbeeld al vrij vroeg met het afmaken op de goal. Dat hebben we bij NEC toch lang niet meer meegemaakt.?


Positie: ?Ik verwacht dat ik dit seizoen op een andere positie kom te spelen. Vorig seizoen was ik centrale verdediger. Nu denk ik toch dat ik meer als verdedigende middenvelder zal gaan fungeren. Marchanno Schultz en Marcel Koning krijgen, denk ik, een meer aanvallende rol.?

Bron: ELF Voetbalmaandblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.