‘Wij werken er allemaal hard voor’

“Alex van der Klift, routinier bij :FC Wageningen, zei eens tegen mij: ‘Als je er niet -staat, kun je ‘m ook niet missen.’ Ja, voor belangrijke doelpunten moet je op de goede plaats staan.”


Bert van de Pol, de nog pas 20-jarige spitspeler van NEC uit het Betuwse Opheusden, maakte in de afgelopen drie weken twee uiterst belangrijke doelpunten voor zijn Nijmeegse werkgever. In het slotduel van de normale competitie tegen Heerenveen tikte Van de Pol de bevrijdende derde treffer binnen in de Goffert. Daardoor won NEC met 3-2, en aangezien Willem II en Helmond Sport op het laatste ogenblik faalden rolde NEC alsnog verrassend de nacompetitie in.


Vorige week woensdag stond Bert van de Pol nogmaals op de juiste plek. Wéér stond het kort voor tijd -nu in de thuiswedstrijd tegen FC Den Haag- weer 2-2. NEC moest winnen om in de promotierace te blijven. Van de Pol: “Ik voelde dat ik dat derde doelpunt weer ging maken. Ik was al eerder op die doelman Renê Stam afgelopen. Toon Willemse zette zich achter de bal, ik liep naar de goal toe, Stam bleef nu gelukkig staan en toen kon ik de bal vrij inkoppen.” Het werd 3-2 en de Goffert stond op z’n kop.
Afgelopen zondag produceerde Van de Pol in dit bijna afgeronde seizoen zijn dertiende doelpunt voor NEC, De Opheusdenaar kwam in het vorige seizoen voor FC Wageningen tot hetzelfde totaal van dertien treffers.
Het duurde lang voordat NEC aan Van de Pol was gewend, en Van de Pol aan NEC. “Kijk, de ene speler heeft twee maanden nodig om te acclimatiseren en een ander een half jaar. Nou, met mij duurde dat dus een half jaar. Dat werd mede veroorzaakt door een tweetal lastige blessures waardoor ik geruime tijd aan de kant moest blijven. Een knieblessure en een spierscheuring speelde mij parten. Het werd daardoor ook moeilijk voor de andere spelers om snel tot een goed geheel te komen.”Maar sinds Van de Pol zich blessurevrjj over de Goffertmat beweegt, gaat het steeds beter met NEC. “We spelen nu constant samen en dat komt het spel ten goede. De spelers raken op elkaar ingespeeld en door ook wat geluk spelen we nu zo’n belangrijke rol in de nacompetitie”, aldus Van de Pol.
Ook na de thuiszege van NEC op FC Den Haag bleven de Nijmegenaren er in de Residentie met het koppie bij. Bert van de Pol: “In Den Haag waren we in collectief opzicht heel goed bezig. Wij bleven ook na die 1-0 achterstand rustig ons eigen spelletje spelen. NEC liet zich door al dat publiek niet gek maken. Toen het rustsignaal bij een 1-1 tussenstand klonk, had ik al het idee ‘Dat zit safe.’ Wij hebben er in de tweede helft allemaal weer hard voor gewerkt en daardoor won NEC verdiend met 3-1.”


De eredivisie lijkt op dit moment binnen handbereik van Van de Pol en de zijnen te liggen. Van de Pol: “Dat zou natuurlijk een mooie afronding van het seizoen zijn. Voor mij persoonlijk zou het prachtig zijn. Bij een nieuwe club maak ik nu voor de eerste maal een nacompetitie mee en dan ook nog promotie naar de eredivisie. Op dat hoogste niveau heb ik tenslotte nog nooit gespeeld.”


Het koffiedik kijken heeft inmiddels groteske vormen aangenomen in Nijmegen en verre omstreken. “Als De Graafschap eens…, wanneer FC Den Haag wint…., NEC hoeft in het laatste duel alleen nog maar….”, het kan -kortom- nog alle kanten op. Van de Pol blijft onder de huidige situatie de nuchterheid zelve: “Laat NEC eerst maar eens die wedstrijden spelen, dan zien we wel weer verder. Ik weet alleen dat wij morgenavond van RKC moeten winnen. Dat is nu onze belangrijkste opdracht.”


Mocht NEC deze week het karwei inderdaad afmaken, dan kan Van de Pol waarschijnlijk dubbel feestvieren. Komende vrijdag studeert de goaltjesdief waarschijnlijk af op de Tielse MEAO: “En dan op zoek naar een baan, liefs voor 20 uur per week in de ochtenduren. Dan kan ik ’s middags gewoon meetrainen.”


Van de Pol tenslotte: “Ik verwacht morgenavond 15-tot 20.000 toeschouwers. Ik was zondag j.l. nauwelijks vijf minuten terug uit Den Haag of de telefoon begon hier te rinkelen. Mensen uit Opheusden wilden direct kaartjes hebben voor NEC-RKC. Ik denk dat woensdagavond heel wat Betuwse mensen in de Goffert zitten.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.