‘NEC gaat promoveren’

Die morgen heeft Nijmegenaar Leen Looyen weer zijn looptraining langs het Maas-Waalkanaal achter de rug. Het zweet gutst hem van het voorhoofd De RKC-trainer houdt iedere morgen zijn conditie op peil.

Vanavond ontmoet NEC, de vroegere club van Looyen, het Waalwijkse RKC in de voorlaatste ronde van de nacompetitie. Twee weken geleden stelde Looyen in deze krant dat hij zich nog altijd een beetje NEC-supporter voelde.
Die band met NEC heeft natuurlijk stand gehouden. De rol van RKC in de nacompetitie is inmiddels die van figurant. NEC voert het kwartet met 6 punten aan. RKC kan het tempo in het slotakkoord van de eerste divisie niet langer bijbenen, en staat kansloos onderaan met slechts 1 punt. Aangezien het verschil tussen NEC en RKC, met nog twee duels te gaan, 5 punten bedraagt, is RKC nu al zeker van het feit dat men ook in het volgend seizoen in de eerste divisie zal vertoeven. FC Den Haag (4 punten) en De Graafschap (5 punten) blijven op de loer liggen en hopen op een misstap van de Nijmegenaren.


Geen treffers
Waarom haalde RKC er in de nacompetitie niet meer uit, terwijl in de normale competitie tot het laatste ogenblik gestreden kon worden voor rechtstreekse promotie naar de eredivisie? Looyen: “RKC heeft het scoren verleerd in de afgelopen vier wedstrijden, zo simpel ligt het. In de competitie hadden wij de op één na productiefste ploeg van de eerste divisie. Alleen FC VVV maakte meer doelpunten (FC VVV 75, RKC 63). Doelpuntenmakers als Lammers, Ad van der Wiel, Marcel Brands maar ook aanvoerder Leo van Veen laten het nu afweten. Vraag mij niet waar dat aan ligt, ik zou het niet weten.”


Kortom, RKC had nog kunnen meedraaien in de nacompetitie. Looyen: “Ja, de Waalwijkers zouden toch eigenlijk 4 punten vergaard moeten hebben. In de ‘dubbel’ tegen De Graafschap had RKC 3 punten moeten pakken. De ene kans na de andere werd echter gemist. Wij speelden niet eens zo gek tot op heden, maar om de een of andere reden ging die bal er telkens net niet in.”


Profvoetbal
Looyen is nog steeds een grote fan van NEC. De fanatieke trainer: “Dat is inderdaad een groot probleem voor de wedstrijd van vanavond. Ik zou NEC wel even met een nulletje of vijf laten winnen. Dat verhaal heb ik de afgelopen dagen in Nijmegen dus al een stuk of vijftig keer moeten aanhoren. RKC en mijn persoon kunnen het ten opzichte van de andere clubs natuurlijk niet maken om er met de pet naar te gaan gooien. We zijn hier bezig met profvoetbal, je kunt NEC natuurlijk niet zomaar over je heen laten lopen.”
Toch twijfelt Looyen geen moment over het antwoord op de vraag wie deze nacompetitie winnend afsluit: “NEC natuurlijk, dat is duidelijk. Alleen, RKC zal daar niet aan meewerken. Normaal gesproken wint NEC vanavond. Wij hebben nu eenmaal al flinke klappen moeten incasseren. Veel van mijn spelers zijn opgebrand. Vorig jaar, toen RKC nog speelde in de hoofdklasse van de amateurs, speelden zij maar de helft van het aantal wedstrijden van dit seizoen. Dat breekt de spelers nu op. De rechtstreekse promotie ging niet door, en toen kwam de klap. Wij waren een seizoen lang tot de laatste dag van de competitie in touw. NEC heeft daarentegen een half jaar niks gedaan.”


In het RKC-kamp is niet iedereen meer topfit voor de match tegen NEC. Looyen: ´Van Veen kan niet meespelen, dat scheelt natuurlijk een jas. Leo heeft vermoedelijk last van een voorhoofdholte-ontsteking. Hij kreeg afgelopen zondag tegen De Graafschap op ’n gegeven moment geen lucht meer. Misschien is het wel een soort longontsteking. Meespelen tegen NEC is er voor Van Veen beslist niet bij. Ook Bogers en Cornelissen zijn geblesseerd, terwijl Das door mij disciplinair is gestraft.”


Komen De Graafschap en FC Den Haag echt niet meer in de buurt van NEC? “NEC gaat promoveren”, stelt Leen Looyen, “NEC wordt de derde promovendus, na Heracles en FC VVV. De Graafschap mist nu al drie troeven, te weten doelman Wilfried Brookhuis, voorstopper John Trentelman en spits Foeke Booy, De Graafschap redt ’t niet meer. NEC wordt ‘t.”


NEC-RKC begint vanavond in het Nijmeegse Goffertstadion om 19.30 uur, en wordt geleid door scheidsrechter Jan Hobè uitTiel.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.