Voormalige manager Willy Jansen: ‘NEC heeft leider nodig’

“Nu NEC gepromoveerd is naar de eredivisie, moet het bestuur alle pogingen in het werk stellen om een leider in het elftal aan te trekken. Een vaderfiguur, die al die jonge jochies de juiste weg wijst.”

De voormalige manager van NEC is heel duidelijk in zijn oordeel, wanneer hij praat over zijn oude club. “Het is natuurlijk allemaal wel prachtig die promotie. Maar je moet er nu wel aan werken dat die opleving geen tijdelijke zaak is.”
“NEC heeft kwaliteiten. Zonder meer. Maar het elftal is nog erg onevenwichtig. Je hebt het in de nacompetitie goed kunnen zien. De ene keer is het écht helemaal niets, de andere keer is het alles. En dat is geen goede ontwikkeling. In de competitie kwam al duidelijk aan het licht waar het bij NEC fout zit. In wedstrijden tegen laag geklasseerde ploegen ging het vaak vreselijk slecht en werd er niet zelden verloren. Maar tegen de topelftallen werden juist de meeste punten binnengehaald. Als zoiets gebeurt, dan deugt er iets niet. Kijk, in de eredivisie kan NEC zich misschien optrekken aan de beter voetballende teams, maar daar zijn ook slechte elftallen.Onnodig
“Dat zou kunnen betekenen, dat juist tegen dergelijke ploegen onnodig punten worden  verspeeld, wanneer er niemand rondloopt die de puntjes op de i kan zitten. Ik geef toe dat zulke spelers niet gemakkelijk te vinden zijn, maar je moet wel je oren en ogen goed de kost geven om zo iemand te vinden. Echt, NEC kan niet zonder zo’n routinier.”


De promotie destijds in 1975 was voor Willy Jansen ook een hoogtepunt in zijn carrière als manager. “Ja, zonder meer,” zegt  hij. “Daarvoor had ik ook al een prachtig moment meegemaakt met de bekerfinale tegen NAC. Tenminste alles wat er aan voorafging. De wedstrijd zelf was één grote teleurstelling. Maar het kampioenschap in Volendam is een groot feest geweest. Vooral de manier waarop het uiteindelijk allemaal tot stand is gekomen.


Zoiets maak je natuurlijk maar zelden mee.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.