Jan Hoogendoorn over 1975: “Het was een grote happening”

“Je kunt er lang of kort over praten. Maar die zondag in Volendam werd één grote happening. Maar voor het zover was, hebben we wél vreselijk In spanning gezeten. Dat kun je je wel voorstellen. Nadat die wedstrijd tegen Volendam in 1-1 was geëindigd, waren we afhankelijk van de afloop van het duel tussen SC Amersfoort en FC Groningen. Pas toen Pé Mühren omriep dat die wedstrijd ook gelijk was geëindigd, viel alle spanning van ons af.”


Jan Hoogendoorn, in het seizoen 1974-1975 topscorer bij NEC met veertien doelpunten, hoeft niet naar woorden te zoeken wanneer hem gevraagd wordt nog eens terug te kijken naar die elfde mei 1975.


Slopend
“Vooral die laatste minuten waren vreselijk slopend. Op dat moment waren we machteloos. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. En een kampioenschap geeft toch een extra dimensie aan je loopbaan als voetballer. Ik had met PEC/Zwolle wel eens aan de naoompetitie meegedaan. Maar verder was ik nooit gekomen.”
Het seizoen daarop was voor Jan Hoogendoorn, zo mogelijk, nog beter dan het kampioensjaar. “Dat was een prima seizoen met een schitterende sfeer. Het werd op gegeven moment traditie dat we na een gewonnen uitwedstrijd een kratje bier en een doos sigaren mee de bus innamen. Dat was dus dolle pret. Want dat seizoen hebben we heel wat wedstrijden buiten Nijmegen gewonnen en de terugreis was één groot feest.”Routinier
Jan Hoogendoorn heeft inmiddels al enige tijd afscheid genomen van de actieve voetballerij. Na zijn periode bij NEC, speelde hij nog bij de Groesbeekse amateur-hoofdklasser De Treffers.
Nu is hij af en toe actief bij de veteranen van Ewijk, maar zijn grootste liefhebberij is toch de tennissport. “Maar ik heb NEC het afgelopen seizoen toch regelmatig aan het werk gezien. Nu de promotie naar de eredivisie gehaald is, staat wel iedereen uitbundig te juichen. Maar ik denk dat er toch heel wat aan het elftal moet worden geschaafd, wil het komend seizoen niet in de problemen komen.”


“Er lopen best spelers met talent rond, maar ik denk dat de ploeg grote behoefte heeft aan een routinier. Kijk maar naar mensen als Leo van Veen bij RKC en Ab Gritter bij Heracles. Dergelijke spelers heb je nodig, Voor de ontwikkeling van die jonge knapen zou het een goede zaak zijn, wanneer het bestuur van NEC erin zou slagen een dergelijke speler aan te trekken, luidt het advies van Jan Hoogendoorn.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.