Vievermans neemt NEC op sleeptouw

Laf Helmond Sport naar 2-1 nederlaag gespeeld

Met Wim van Zinnen voor het eerst sinds augustus 1983 weer in de basis versloeg NEC gisteravond het bezoekende Helmond Sport met 2-1, nadat de ploeg van Pim van de Meent een kwartier voor tijd een comfortabele 2-0 voorsprong had genomen.


Dik verdiend dat wel, omdat de bezoekers alleen in het laatste kwartier alle schroom van zich af gooiden, terwijl Helmond Sport de rest van de wedstrijd geen moment aanstalten maakte om echt gevaarlijk in de buurt van Hanssen te komen, die de geblesseerde Van Cuyk verving.
En aangezien NEC beslist niet de beste wedstrijd van het seizoen speelde was het duel vooral in de eerste helft slaapverwekkend. Van de Meent kon niet beschikken over de geblesseerden Aalbers, De Groot, Frans Janssen en Van Cuyk. Voorin acteerden Hoekman, Van de Pol en Grim, maar vooral de laatste is hopeloos uit vorm en vertoefde gisteravond veel te vaak achter de voorhoede. Van de Pol verzeilde door de absentie van Grim veelal op rechts, maar daar heeft de lange man uit Opheusden niets te zoeken, simpelweg omdat het hem teveel moeite kost om een man uit te spelen.Doelman Van de Meyden is eerder bij de bal dan
de op de grond liggende Danny Hoekman.


Gevaarlijk
Hoe gevaarlijk Van de Pol juist in de spits kan zijn, bleek na 43 minuten. Een verre bal van Anton Janssen leek onbereikbaar voor een medespeler, maar Keizers verslikte zich in de dadendrang van de NEC-spits. Doelman Van der Meyden keerde in eerste instantie het schot van Van de Pol met de voet, maar moest seconden later lijdzaam toezien hoe Vievermans de bal vallend in het verlaten doel kopte: 1-0.
Met Vievermans is gelijk de beste man van het veld gedoemd. De middenvelder zorgde samen met de onvermoeibare Van Zinnen voor de meeste intercepties, maar waar Van Zinnen dan de voortzetting aan een ander moest overlaten, nam juist Vievermans het voortouw bij doelgerichte acties richting Van de Meyden. NEC kreeg wel kansen op meer, maar Hoekman lepelde tot twee keer toe de bal in kansrijke positie over.

Helmond Sport stelde daar hoegenaamd niets tegenover. Rechterspits Van Tilburg kwam er tegen de hard ingrijpende Paymans (die manier van verdedigen leverde hem terecht geel op) totaal niet aan te pas, terwijl Sije Visser Van Breemen in de zak had. De normaliter gevaarlijkste man van de bezoekers, Toon Nelemans, zag het gestuntel van zijn medespelers met lede ogen aan en verdwaalde steeds vaker op het middenveld, waar het voor hem echter veel te druk was om een rol van betekenis te spelen.
Een opvallende rol was er wel weggelegd voor scheidsrechter Luinge. Na de bestraffing van Paymans toverde hij ook terecht het kartonnetje tevoorschijn voor Vincent van Helmond Sport, maar veel te vaak liet de man in het zwart kleine en grote overtredingen doorgaan en in de meeste gevallen was dat in het voordeel van NEC.


Geel
Daarom ook was de reactie van Teuben enigszins begrijpelijk, toen Luinge op het middenveld NEC weer eens het voordeel in een twijfelgeval gaf. Woedend stormde Teuben op luinge af, greep de bal en smeet het ding met een woeste uithaal op de grond. Luinge reageerde met een gele kaart en uit het niets was daar plotseling trainer Brouwers van Helmond Sport. Heftig gebarend rende de kleine man naar Luinge met grensrechter Gorter op zijn hielen. Minuten later nam Brouwers mopperend plaats op de tribune en ging Helmond Sport verder zonder trainer.
Veel maakte dat overigens in de tweede helft niet uit, want nog steeds weigerde Helmond Sport de loopgraven te verlaten. Een triest moment was er na tien minuten. Hoekman ging diep op een pass van achteruit, maar Van de Meyden wierp zich dapper voor de inkomende aanvaller. Hoekman botste met de doelman, die vervolgens geblesseerd bleef liggen. Op een brancard werd Van de Meyden vervolgens naar de kleedkamers gedragen, waar later zou blijken dat de doelman zijn kniebanden verrekt had.


Subliem
Zijn vervanger Van de Laar stond koud in het doel of hij had al bijna voor de eerste keer moeten vissen. Keizers was echter ter assistentie aanwezig om de ingekopte bal van Paymans van de lijn te halen. Een kwartier voor tijd knapte de invaller het karwei echter subliem in zijn eentje op. Na een enorme lel van Anton Janssen leek de bal precies in de kruising te passen, maar Van de Laar was op tijd ter plekke om met een stijlvolle duik redding te brengen.
Een minuut later was het echter wel raak. Van de Pol liet een voorzet van Anton Janssen lopen en Grim was als een duiveltje uit een doosje ter plekke om de bal hard en hoog tegen de touwen te Jagen. Voor Brouwer was dat het sein om vanaf de tribune luid kenbaar te maken dat er nu alles of niets gespeeld moest worden.


Brouwer moet zich achteraf de haren uit het hoofd getrokken hebben, want in dat laatste kwartier bleek dat Helmond Sport met een aanvallende instelling NEC nog aan het wankelen bracht. Op een onbegrijpelijke manier liet de ploeg van Pim van de Meent zich terugdringen en moest zelfs nog een tegentreffer incasseren toen invaller Heyster hoog boven iedereen uittoomde en de bal tegen de touwen kopte: 2-1.
Via een serie overtredingen bleef NEC uiteindelijk dan toch overeind, al had Helmond Sport de gelijkmaker ook niet verdiend, gezien de laffe vertoning in de rest van de wedstrijd.


Opstellingen:
NEC: Hanssen, Willemse, Mommertz, Visser, Paymans, Van Zinnen, Vievermans, Anton Janssen, Grim, Van de Pol, Hoekman (Van Rossum).
Helmond Sport: Van der Meyden (Van de Laar), Vincent, Teuben. Keyzers, Van Gestel, Edelbloedt, Van der Veen. Hogenhout (Heyster), Van Tilburg, Van Breemen. Nelemans.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.