Smeenk tart NEC

“Wij zijn hier bestolen. Als je op zo’n manier verliest, nee, daar kan ik slecht tegen. Die bal was buiten het strafschopgebied en de scheidsrechter legt ‘m zo op de stip. Ongelooflijk. Pure diefstal”.

NEC-trainer Sandor Popovics was na afloop van het duel tussen Sparta en NEC (3-2) uiterlijk de rust zelve, maar innerlijk barstte de Nijmeegse oefenmeester bijna uit elkaar. Scheidsrechter Herman Smeenk had in blessuretijd een overtreding van Michel Mommertz op de rand van het zestienmeter-gebied tegen Edwin Olde Riekerink ten onrechte met een penalty bestraft en uitgerekend oud NEC-er Piet Wijnberg schoot Sparta alsnog naar een overwinning.
In het tumult, dat rond de strafschop ontstond, stormde de hele NEC-ploeg op Herman Smeenk af en tijdens het chaotische tafereel kreeg Frans Janssen een rode kaart. Janssen moest vervolgens door drie clubmakkers tot bedaren worden gebracht, alvorens hij de grasmat afstapte. Eerder hadden Frans Janssen en Ronnie de Groot al ‘geel’ gezien.

“Die Smeenk floot de hele wedstrijd al tegen ons,” mopperde Popovics verder. “Anton Janssen heeft op zijn minst drie doodschoppen gehad, maar op die momenten hield hij de kaarten in de zak. Nou, en voor een bal wegtrappen (De Groot, red.) en praten (Frans Janssen, red.) trekt hij wèl kaarten. Echt, niet te geloven. Die Smeenk heeft ons op een rot manier gedupeerd. In de wedstrijd tegen Haarlem, eerder dit seizoen, floot hij ook al zo vreemd”.
“We hadden hier zonder meer een punt verdiend. De eerste helft was slecht, maar na rust kwamen we sterk terug. Bij die stand van 1-2 hadden we zelfs mogelijkheden op 1-3. Maar goed, de gelijkmaker kwam toch en je denkt een punt in de zak te hebben. Tja, en dan zo’n beslissing van een scheidsrechter. Ik heb er geen woorden voor”.

Grillig
NEC, zonder de geblesseerde Carlos Aalbers en met de niet geheel fitte Eric van Rossum, toonde op het sfeerloze Spangen weer eens zijn grillige karakter. De Nijmegenaren voetbalden in de eerste helft onthutsend slecht, maar na de pauze bleek NEC wel in staat verrassend countervoetbal te kunnen spelen. Tien minuten voor tijd ging de Goffert-èquipe zelfs nog met 1-2 aan de leiding, maar na de dramatische slotfase stonden de Nijmegenaren wederom met lege handen.

In het zeer matige duel kon ook Sparte niet imponeren. De thuisclub speelde zonder tempo en fantasieloos. Het gevolg was een saai foutenfestival op Spangen, met ontstellend veel balverlies aan beide zijden en ontelbare geniepige overtredingen. Met name Danny Hoekman, Henk Grim en Anton Janssen waren vaak het slachtoffer van de hard spelende Sparta-defensie.
NEC ontsnapte al in de derde minuut aan een – inmiddels traditioneel geworden – vroege achterstand toen Silvio Diliberto van dichtbij miste. Aan de overzijde van het veld probeerden Eric van Rossum en Frans Janssen Sparta-keeper Bas van Noortwijk te passeren, maar beide NEC-ers gingen onzorgvuldig te werk. Een dekkingsfout in de Nijmeegse verdediging was er de oorzaak van dat Sparta vrij onverwacht op voorsprong kwam.
Nadat een kopbal van Robin Schmidt rakelings naast was gegaan, passte Edwin Olde Riekerink simpel op de wederom geheel vrijstaande Schmidt die ditmaal wel het doel trof: 1-0. Van Stee was dicht bij een tweede Sparta-treffer, maar zijn inzet rolde voorlangs. De aanvallende machteloosheid van NEC werd het best getypeerd door het gegeven dat de Nijmegenaren pas in de 43ste minuut zijn eerste hoekschop mocht nemen.

Wildenbeest
Na rust verving bij NEC Ton Wildenbeest de ijverige John Vievermans en deze wissel bleek een gouden greep. Wildenbeest deed op het middenveld aardige dingen en gaf de aanvallende bedoelingen meer flair. Na een prachtige actie van Danny Hoekman scoorde Wildenbeest zelfs de gelijkmaker. De ex-Graafschapper liet Bas van Noortwijk een paar maal tevergeefs uitvallen en schoot de bal hoog in het net: 1-1.

Met John van Geenen voor Henk Grim zocht NEC steeds vaker de helft van het tegenvallende Sparta op. Frans Janssen miste een fraaie kans, maar 21 minuten na rust trof Janssen wel doel. Een tempoversnelling van Anton Janssen en een daaruit voortvloeiende trekbal werd door Van Noortwijk verkeerd verwerkt, waarna Frans Janssen de bal in het doel schoof: 2-1. Van Geenen had tot tweemaal toe een kans de score te verhogen, maar evenzovele malen schoot hij naast.
Een fout van NEC-doelman Wilfried Brookhuis leidde een chaotische slotfase in. Brookhuis beoordeelde een voorzet van Danny Blind verkeerd en invaller Roelf Jan Tiktak schoot hard in: 2-2. NEC werd ver teruggedrongen en kwam in de laatste tien minuten onder zware druk te staan. Robin Schmidt knalde keihard op de kruising van paal en lat en Wilfried Brookhuis kon zich ternauwernood staande houden.

In de slotfase ging NEC via de, al eerder beschreven, dubieuze strafschop toch nog onderuit. De Nijmeegse ploeg behaalde in de laatste vijf wedstrijden slechts één punt en blijft volop in degradatienood. In de nu volgende winterstop kan NEC zijn ‘gemiste kansen’ nog eens overpeinzen.