Slangenkuil

Het Goffertstadion begint voor NEC zo langzamerhand een vervaarlijke ‘slangenkuil’ te worden, waarin de Nijmeegse eredivisieclub in de omstrengeling met zijn tegenstanders keer op keer hopeloos ten onder gaat.

Ook tegen Roda JC moest NEC in de donkerte afdalen en -evenals in het duel met FC Twente – kwam de ploeg van trainer Sandor Popovics in een vroeg stadium van de wedstrijd in een benarde positie. De eerste ‘slangenbeet’ van Roda JC, dat al na vijftig seconden via Martin van Geel op 0-1 kwam, bleek dodelijk. En na een moeizame worsteling kwam NEC niet uit de omklemming, die door de koele Limburgers simpel was voorbereid: 1-2.

Zo kort voor de winterstop bevinden de Nijmegenaren zich in een diep dal en de weg naar herstel lijkt onmetelijk lang. De acties van NEC zijn goed bedoeld, de inzet is lovenswaardig en bij tijd en wijle komt ook het niet geringe talent, dat in de Goffert-équipe schuilt, naar boven. Op de grasmat ontbreekt in het NEC-gezelschap echter een regisseur die de wel degelijk aanwezige vaardigheden in goede banen leidt.

Afweten
“Het geloof in eigen kunnen is in deze fase van de competitie helemaal weg,” concludeerde Sandor Popovics. “Dit NEC kan meer, dat hoef je mij niet te vertellen, maar het komt er gewoon niet uit. De zogenaamde creatieve jongens bij ons laten het afweten. Na die drie overwinningen op rij van enkele weken geleden, zijn we helemaal weggezakt. We moeten weer opnieuw beginnen.”

“Aankopen doen? Tja, we hebben gewoon geen geld. De transfer van Brookhuis, aan het begin van dit seizoen, kon financieel gezien eigenlijk al niet. Trouwens, wie moet NEC aantrekken. Met één goede speler los je de zaak hier niet op. De huidige spelersgroep, met die mensen moet ik werken. Er zit genoeg in en we hebben in deze competitie nog tijd genoeg om een en ander recht te zetten.”
“Hoe ik me voel? Nou niet lekker, maar ja, dat hoort er bij. Heb je als trainer veel punten dan ben je een toptrainer en heb je er weinig dan ben je een lulletje. In het verleden genoot ik van succes, nu lijd ik onder deze belabberde resultaten. Zo gaat dat nu eenmaal. Ik hoop alleen dat deze situatie voor NEC niet al te lang duurt. Wat moet ik er anders van zeggen?”

Vievermans
In de aanloop naar het duel met Roda JC had Popovics verkondigd zijn elftal, in vergelijking met de afgelopen weken, niet te wijzigen. Op het laatste moment verkoos de NEC-trainer toch John Vievermans boven Frans Janssen die op de reservebank moest plaatsnemen. Vievermans werd aan Roda-spits Henny Meijer gekoppeld en voldeed aardig. Popovics hoopte dat de Nijmegenaar zich ook in de opbouw wat meer zou laten zien, maar daar kwam Vievermans (hij ontving in de tweede helft een gele kaart van scheidsrechter Geurds) niet aan toe.
En juist in die aanvalsopbouw van NEC is een hoop mis. De combinaties lopen niet, de beslissende pass blijft uit en balverlies leidt onmiddellijk tot gevaarlijke momenten in het gebied voor doelman Wilfried Brookhuis. Krampachtig probeerden Ronnie de Groot (geposteerd op het middenveld), Anton Janssen en ook Sije Visser de ‘pure’ aanvallers Danny Hoekman en Henk Grim te lanceren, maar Roda had geen moeite de onnauwkeurige activiteiten van NEC te ontregelen.

Veldoverwicht
Na de vroege openingstreffer van Martin van Geel (hij kopte de bal in de bovenhoek op aangeven van René Hofman) ploeterde NEC naar een veldoverwicht, maar verder dan minieme kansen voor Erik van Rossum, Danny Hoekman en Henk Grim kwam de thuisclub niet. De aanvallen van NEC bleven zonder verrassing en tempoversnellingen, waardoor Roda   zich vrij gemakkelijk staande hield. De Limburgers, ook niet groots spelend, lieten de bal rustig rond gaan en hoopten op een positief uitvallende counter. Middenvelder Jos Daerden legde veel kilometers af en in de voorste lijn bleef Henny Meijer attent. Gevaarlijk werd het voor Wilfried Brookhuis niet. Alleen een slechte terugspeelbal van Erik van Rossum bracht Henny Meijer in riante positie. Meijer treuzelde echter te lang. Kort voor rust kreeg Henk Grim (mooi aangespeeld door Danny Hoekman) nog een fraaie kans, maar Servaas Henssen redde op de doellijn.

Van Geenen
Nadat in de eerste helft Frans Janssen de geblesseerd geraakte Carlos Aalbers (verrekte enkelband) had vervangen, moest Erik van Rossum in het tweede bedrijf al snel naar kant. John van Geenen verving de aan zijn dijbeen gekwetste Van Rossum, maar veel invloed op het spelbeeld had deze wissel niet. NEC was wederom veel aan de bal en Roda bleef op het drukke middenveld op een kansje loeren. Zo waren René Hofman en Henny Meijer kansrijk, maar zij konden Brookhuis niet passeren.

De goede bedoelingen van NEC leverden ook mogelijkheden op. Anton Janssen (afstandsschot), Danny Hoekman (effectvolle corner) en Henk Grim (kopbal) bestookten Roda-doelman Jan Nederburgh, maar het ontbrak de Nijmegenaren ditmaal aan geluk. En toen Peter van de Ven, op aangeven van Jos Daerden, met een schuiver in de ‘lange’ hoek voor 0-2 zorgde, werd het angstig stil in De Goffert. Toch bleef er nog een sprankje hoop in de harten van de meest verstokte NEC-supporter over. Kort na het tweede Limburgse doelpunt waagde John Vievermans een schot, dat via Roda-verdediger Jimmy Calderwoord terecht kwam bij Frans Janssen. De NEC-er treuzelde niet en schoot van dichtbij raak: 1-2.

NEC probeerde er in de resterende twaalf minuten nog een offensieve uit te persen, maar de overtuiging in de Nijmeegse aanval ontbrak. De twee wanhopige pogingen, die Anton Janssen van grote afstand ondernam, zeilden belde over het doel van Roda.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.