Piet de Visser: “Een dag om nooit meer te vergeten”

“Het was een dag om nooit meer te vergeten. En het is duidelijk dat ik juist de laatste week weer veel gedacht heb aan het kampioenschap destijds in Volendam.”

Piet de Visser weet zich de promotie van NEC op zondag 11 mei 1975 nog heel goed te herinneren.
De nieuwe trainer van Willem II had een contract met NEC afgesloten op het moment dat de kans nog redelijk groot was dat de Nijmegenaren niet zouden hoeven te degraderen naar de eerste divisie. Maar het noodlot sloeg toch toe voor NEC. Aan Piet de Visser de ondankbare taak ervoor te zorgen dat de Nijmeegse club in één seizoen weer onmiddellijk zou terugkeren naar de hoogste afdeling.


Favoriet
“En dat was natuurlijk geen eenvoudige opdracht,” blikt de enthousiaste oefenmeester terug. “Wij waren de grote favoriet in de eerste divisie en dat hebben we geweten ook. Vooral in de thuiswedstrijden hadden we grote moeite om ons de tegenstanders van het lijf te houden. Wij moesten maar het spel maken en de vijand loerde op die ene kans om ons te vloeren.”


“Alleen SC Amersfoort slaagde overigens in die opzet. Die club was de enige die erin slaagde drie punten tegen ons te veroveren. En het grappige is natuurlijk dat aan het einde van de rit Amersfoort ons de helpende hand heeft toegestoken door FC Groningen van de overwinning af te houden.”


Spanning
De laatste competitiedag ligt bij Piet de Visser nog vers in het geheugen. “Dat zijn zo van die hoogtepunten in je carrière als trainer, die je niet gemakkelijk vergeet,” zegt hij. “Ik had promotie al eerder meegemaakt met De Graafschap. Toen was het ook en al feest in Doetinchem. Maar in Nijmegen was het zeker niet minder uitbundig. Maar de spanning die eraan voorafging in Volendam; zoiets heb ik eigenlijk nog nooit beleefd.”
“Omdat de wedstrijd in Volendam eerder was afgelopen dan het duel tussen SC Amersfoort en FC Groningen moesten wij wachten wat daar het eindresultaat zou zijn. Ik dacht dat er geen einde aan zou komen. Het waren de langste minuten uit mijn leven. Toen eenmaal het bericht kwam dat Groningen ook gelijk had gespeeld, kon het feest eindelijk gaan beginnen. En het werd een fantastisch feest. Echt waar.”


Counter
Voor Piet de Visser brak er daarna nog een uitstekend seizoen aan met NEC. Met het materiaal dat hij tot zijn beschikking had, eindigde hij hoog in de eredivisie. En eindelijk werd ook eens met de traditie gebroken dat NEC buiten de Goffert zelden of nooit tot een overwinning kwam. “We wonnen op gegeven moment zes uitwedstrijden achter elkaar. We hadden ook een prima elftal voor de counter” herinnert hij zich nog als de dag van vandaag.


Goed materiaal
Hoewel de Zeeuwse oefenmeester NEC de laatste jaren enigszins uit het oog heeft verloren, houdt hij de stand van zaken toch goed bij. “We hebben met AZ vorig seizoen nog eens een vriendschappelijke wedstrijd tegen NEC gespeeld, En toen is het me al opgevallen dat de ploeg goed materiaal heeft. Dus daarom verbaast het me niet zo dat NEC ook de promotie heeft gehaald.”
“Het is alleen de vraag waartoe dit elftal in de eredivisie in staat is. Dat kun je vantevoren nooit voorspellen. Maar het doet me als ex-trainer van NEC natuurlijk erg veel plezier dat er in Nijmegen weer voetbal op het hoogste niveau wordt gespeeld. Ik gun dat NEC en al de mensen die de club een warm hart toedragen. Ik heb in Nijmegen tenslotte een fijne tijd gehad en waarom zou ik iedereen dan niet het beste toewensen?”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.