De promotie van 1975

Als de dag van toen.

Het is al weer ruim tien jaar geleden dat er voor NEC een écht groot feest te vieren was.
De Nijmeegse ploeg slaagde er in het seizoen 1974-1975 namelijk in om in één ruk terug te keren naar de eredivisie.

Een schitterende prestatie, die overigens bepaald niet van een leien dakje was gegaan. NEC begon het seizoen als de grote favoriet, maar had grote moeite die rol ook werkelijk waar te maken. Met name na de 1-0 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen SC Amersfoort brak er een storm van kritiek los.
Trainer Piet de Visser deed daarna openlijk een beroep op de Nijmeegse bevolking om als één man achter het elftal te gaan staan. Het resultaat is inmiddels bekend.

Eindsprint
NEC zette aan voor een pakkende eindsprint en pakte de titel in de eerste divisie in de allerlaatste wedstrijd door zelf met 1-1 gelijk te spelen tegen en in Volendam en de puntendeling die SC Amersfoort bewerkstelligde tegen naaste belager FC Groningen: 0-0.
Die bewuste elfde mei 1975 is een dag geweest die de geschiedenis van NEC is ingegaan als een van de meest turbulente.
Voordat de laatste competitieronde in de eerste divisie van start ging, stonden FC Groningen en NEC samen aan kop met 47 punten uit 35 wedstrijden. De Nijmegenaren beschikten echter over een iets beter doelgemiddelde:27om23.
Gesteund door een supporterslegioen van naar schatting 8 tot 9000 trok de karavaan op weg naar Volendam. NEC had echter de pech dat het een tegenstander trof die bepaald niet van zins was de Nijmegenaren in een fauteuil naar de hoogste betaalde voetbalafdeling te brengen.Domper
De ploeg van Piet de Visser nam twee minuten na de hervatting via Jan Hoogendoorn (en niet Wim Meijers, zoals de betrokken speler rondbazuinde), de leiding, maar de gelijkmaker van ‘Suikere’ Jonk, acht minuten later, was een fikse domper voor het uitgelaten Nijmeegse kamp.
Toen het bericht uit Amersfoort doorkwam dat FC Groningen er nog steeds niet in geslaagd was een voorsprong te nemen, gaf Piet de Visser vlak voor tijd het sein aan zijn manschappen om geen enkel risico meer te nemen.


NEC leefde tussen hoop en vrees. En het zou nóg erger worden. Nadat scheidsrechter Jan Beek voor de laatste keer de fluit had gehanteerd, braken er angstige minuten aan voor spelers en begeleiders.
Het duel in Amersfoort was namelijk nog steeds niet ten einde. Zou het FC Groningen in de laatste minuten alsnog lukken te scoren? Het verlossende woord werd uiteindelijk gesproken door Pe Mühren, de altijd olijke microfonist in Volendam. De wedstrijd tussen SC Amersfoort en FC Groningen was dubbelblank geëindigd en dat betekende dat NEC op grond van een beter doelsaldo kampioen was geworden.


Op de schouders
De taferelen die zich daarna op het veld afspeelden, lieten zich raden. Manager Willy Jansen en trainer Piet de Visser omhelsden elkaar, spelers vielen elkaar bijna huilend in de armen en de meest fervente NEC-fans namen bezit van de grasmat om de spelers op de schouders naar de kleedkamer te brengen.
Het ongelooflijke was dan toch werkelijkheid geworden. Enkele wedstrijden voor het einde van de competitie lag NEC wat het aantal doelpunten betreft nog ver achter op FC Groningen, maar dank zij enkele ferme overwinningen op onder meer Veendam (0-4) en PEC/Zwolle (3-0) werd het tekort in de eindfase alsnog teniet gedaan.


Nadat de eerste emoties in Volendam verwerkt waren, trok de NEC-selectie richting Nijmegen, waar het in de binnenstad zwart van de mensen zag. Muziekkorpsen en majorettes vergezelden de spelers naar het stadhuis, waar het gezelschap ontvangen werd door burgemeester De Graaf.Polonaise
In de Schepenenzaal werd spontaan een polonaise ingezet, waarna het feest verder ging in een grote tent vlakbij het Goffertstadion.
Zo kreeg een uiterst slopend seizoen een bekroning in de vorm van een kampioenschap. Voor twee spelers van NEC was met de titel in de eerste divisie de koek nog niet op. Jan Peters en Harrie Schellekens kregen namelijk ’s avonds van bondscoach George Knobel te horen dat zij waren geselecteerd voor het Nederlands elftal dat op 31 mei tegen Joegoslavië moest aantreden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.