”Nog zo’n seizoen en NEC verdwijnt”

De laatste maanden is het opvallend stil rond NEC. Weliswaar ligt het betaalde voetbal door de barre weersomstandigheden alweer een hele tijd op z’n gat, maar ook in een dergelijke fase worden trainers in Nederland moeiteloos op non-actief gezet of komt een wanhopige voorzitter melden dat de salarissen niet meer betaald kunnen worden als er niet snel een thuiswedstrijd voor zijn club volgt.


Bij NEC bleef het echter rustig. Trainer Pim van de Meent zit ondanks alle geruchten nog steeds in De Goffert en iedere speler kreeg tot op heden keurig zijn salaris uitbetaald.
Dat lijkt moeilijk te rijmen als men let op de gemiddeld tweeduizend toeschouwers die dit seizoen de moeite namen om NEC tegen betaling aan het werk te zien, maar de Nijmeegse eerste divisieclub kwam de winter door dankzij een vervroegde uitkering van het BBI (Budget Bewakings Instituut) en de subsidie van de gemeente Nijmegen. Betaald voetbal anno 1985 dus en ook voorzitter Henk Bergamin hoopt op betere tijden.


Noodfonds
Bergamin: „Gelukkig hebben we nog geen beroep op het noodfonds van de KNVB hoeven doen, maar de bodem van het krediet wat we bij de banken hebben is natuurlijk wel in zicht. Het is dan ook een must dat de wedstrijd zondag thuis tegen FC Wageningen doorgaat.”
„Het is bekend dat we vorig jaar ruim uit de kosten kwamen dankzij de wedstrijden om de Nederlandse beker en de Europa Cupduels. Dit seizoen zijn allebei die inkomsten weggevallen en redden we het alleen als we 3.500 toeschouwers gemiddeld draaien. Onze hoop is dan ook gevestigd op een periodetitel of een directe promotie naar de eredivisie, Als we dat niet halen, kunnen we het op deze manier nog maar één seizoen uitzingen.”


Draaien
„Stel dat we aan het eind van de rit de eredivisie weer niet gehaald hebben en we het volgend seizoen weer draaien zoals nu. Dat kan echt niet. Nijmegen heeft een eredtvi-sieploeg nodig.”
„NEC is er voor de passieve recreatie, maar als er ook het volgend seizoen slechts 2.000 mensen van de 250.000 die er in en om Nijmegen wonen, komen kijken, dan kan ik niet anders stellen dat NEC zijn functie verloren heeft. Niks ten nadele van clubs als SVV en Telstar, maar op die manier kan NEC niet verder door het leven gaan.”Henk Bergamin hier op de foto met een van de trouwste NEC-supperters, tante Toos.


Eredivisie
„Het enige doel is en blijft de eredivisie. En dat moeten we met deze ploeg bereiken. Er zijn gewoon niet voldoende liquide middelen om een Frans Thijssen of een Jan Peters te halen. En al die verhalen over het verleden, daar heb ik niks aan. Ik heb de schulden gezien die deze club in het verleden had en ik kan je zeggen dat die niet misselijk waren.” „Dit bestuur past er dan ook voor om meer dan een half miljoen voor Jan Peters neer te leggen. Die investering kunnen we niet doen en halen we ook nooit meer terug als bijvoorbeeld mocht blijken dat Peters toch niet zo fit zou zijn als wel wordt beweerd. Ik vind dat het publiek daarvoor begrip moeten kunnen opbrengen.”
„Wij mogen dan de naam hebben van een voorzichtig bestuur, ik noem dat kolder. Dit seizoen hebben we toch onze nek uitgestoken met de aankoop van Nico Hanssen en Bert van de Pol.”


Geblesseerd
„Nee, ik zeg verder niets over de verrichtingen van Van de Pol. Die jongen is veel geblesseerd. Dat is gewoon pech, maar ik wil alleen maar aangeven dat ook bij dit bestuur best iets mogelijk is. Het moet alleen wel redelijk blijven. Je hoort vaak dat mochten wij opstappen, er in Nijmegen altijd wel mensen zullen opstaan om de club te redden.” „Waar zijn die mensen nu dan? Wie staat er nu dan op en legt er geld neer voor de aankoop van bijvoorbeeld Frans Thijssen.? Niemand toch.? Daarom ook pieker ik er niet over om op te stappen. Ik geloof in deze groep en ik geloof ook in de functie die NEC kan vervullen in de passieve recreatie.”


Complimenten
„En dat moet dan gebeuren in de eredivisie. Het punt is alleen dat NEC het op de cruciale momenten laat liggen. Dat was zo uit tegen Heerenveen en nu weer uit tegen Heracles. Spelen we echter vriendschappelijk tegen ploegen uit de eredivisie, dan winnen we alleen maar. Dan krijgen we niets als complimenten van trainers als Wullems en Beenhakker en scheidsrechter Jan Keizer. Vakmensen toch.”
„Daarom moeten ze bij mij ook niet aankomen met de mededeling dat het moeilijker voetballen is in de eerste divisie. Natuurlijk is het anders dan in de eredivisie, maar ook nu komen we vaak genoeg alleen voor de keeper en dan gaat die bal er weer niet in. Dat heeft niets te maken met de eerste divisie. Dat zou gewoon niet zo vaak mogen gebeuren.”


Over het eventuele aanblijven van Pim van de Meent wenst de praeses van NEC weinig te zeggen. Bergamin: „Met Pim van de Meent is de afspraak gemaakt dat we daarover geen mededelingen naar buiten doen. Voor 1 april moeten we beslissen. We hebben dus nog een maand om de zaken rustig op een rijtje te zetten. In de tussentijd willen we alleen maar de rust bewaren. Meer zeg ik niet over dit onderwerp.”


Stadion
Nu de organisatie van het Europees kampioenschap aan de neus van Nederland voorbij lijkt te gaan, betekent dat ook dat de grondige opknapbeurt van het Goffertstadion (door de KNVB als een van de plaatsen aangewezen waar gespeeld zou worden) achterwege zal blijven. Bergamin: „Dat is inderdaad verschrikkelijk jammer, maar we hoeven er niet meer op te rekenen.”
„Of West-Duitsland of Engeland krijgt de organsatie.Zonde want niet alleen hadden we meer zitplaatsen er bij gekregen, maar zou er hoogstwaarschijnlijk ook iets gedaan  zijn aan de grasmat, want die is op z’n zachtst gezegd niet best.”


Te ruim
NEC zit overigens met het Goffertstadion toch al te ruim in de jas. Pas bij 10.000 toeschouwers kan gesproken worden van een lekker sfeertje, maar dan nog blijft de wielerbaan hinderlijk aanwezig, Bergamin: „Het is natuurlijk wel een mooi stadion. Het maakt niet uit waar je zit of staat. Overal kun je prima de wedstrijd volgen. Voor NEC is De Goffert op dit moment echter duidelijk te groot. Verbouwen heeft echter geen zin.”
„Ten eerste is dat veel te duur en ten tweede is die wielerbaan moeilijk af te breken. Dus zouden we moeten uitwijken. Hier in de buurt kunnen we dan alleen bij Quick terecht. Als op De Dennen een paar tribunes bijgebouwd worden, zie ik ons daar wel voetballen. Maar dat is moeilijk te realiseren. Voorlopig ga ik er echter van uit dat NEC in de eredivisie komt. En dan zullen we het Goffertsadion hoop ik hard nodig hebben.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.