NEC loopt zich kapot

Gozems schiet FC Wageningen via strafschop naar 1-0 winst

“Op papier heeft NEC echt een bere-elftal, maar de mentaliteit van de Nijmeegse ploeg noem ik waardeloos.”
FC Wageningen-trainer Jan van Eijk sloeg de spijker op z’n kop. NEC was voor de zoveelste keer dit seizoen beter dan de tegenstander -in dit geval FC Wageningen- maar beide punten gingen uiteindelijk naar de bewoners van de Berg.


NEC is in 1985 tot op heden uiterst tweeslachtig tewerk gegaan. In de perioden van vorst en sneeuw werden in vriendschappelijke partijtjes eredivisie-klanten als Volendam en Go Ahead Eagles met speels gemak opzij gezet NEC speelde dan probleemloos de sterren van de hemel.
Op twee competitiefronten gingen de Nijmegenaren echter goed de mist in. Op het spijkerharde veld van Heracles droop men af na een 4-1 nederlaag, en nu dan in de eigen Goffert een 1-0 verlies tegen FC Wageningen, Het is om te huilen.


Voortvarend
NEC had het karwei ook dit keer in de beginfase al kunnen klaren. Een voortvarende start van de thuisclub mondde echter niet uit in een verdiende voorsprong. Danny Hoekman kopte rakelings over en Henk Grim schoot naast en over. Het wachten was op het openingsdoelpunt en de gasten waren zo kien aan de overzijde toe te slaan. Toon Willemse hield Bert Gozems vast en scheidsrechter Bannet wees terecht naar de witte stip. Doelman Nico Hanssen werd vervolgens kansloos gepasseerd door diezelfde Gozems,0-l.


Vanaf dat moment wist NEC wat het te doen stond: tenminste óp gelijke hoogte komen, en t liefst natuurlijk alsnog winnen. Zover kwam het tot verbijstering van de 2500 aanwezigen niet FC Wageningen nam plaats in de loopgraven, en bleef tot hét bittere eind consequent massief verdedigen. Jan van Eijk en zijn stroman Arie Otten -zagen dit alles met welgevallen aan. Van Eijk zat gedurende de gehele wedstrijd geen moment stil, en zou het liefst mee hebben gedaan. Ook Otten liet zich niet onbetuigd, en begon in de tweede helft ook maar ‘meelevend’ samen met Van Eijk langs de zijlijn te rennen om die nipte voorsprong over de eindstreep te trekken.


Koest
Het lukte allemaal wonderwel. Pim van de Meent, de getergde NEC-trainer, kwam slechts één keer uit de dug-out De grensrechter wapperde op slag van rust met zijn vlag de verkeerde kant op, en Bannet bluste dit binnenbrandje snel. Voor het overige hield Van de Meent zich opmerkelijk koest. Pas in de tweede helft, toen dus al geruime tijd duidelijk was dat enkele spelers niet draaiden, greep hij in met twee wissels. Vievermans en Selbach (blessure) werden naar de kant gehaald, en Van Rossum plus de eindelijk herstelde Bert van de Pol mochten proberen het tij nog te keren. Van de Pol, die een dag eerder in NEC 2 nog twee keer had gescoord, schopte het bijna tot de gelijkmaker maar Wageningen-aanvoerder Peter van der Ley redde op de lijn.

Gewroet
Al het gewroet in de tweede helft was niet nodig geweest als Henk Grim een uitgelezen mogelijkheid op 1-1 niet had laten liggen. Bannet was zo consequent om ook NEC een strafschop toe te kennen toen Ton van Leur Carlos Aalbers het scoren belette. De bal ging op de stip, Grim stuurde doelman Peter Heemskerk keurig de verkeerde kant op maar de bal vloog naast.
Vanaf dat moment was NEC niet meer zichzelf. Steeds moeizamer werden de Nijmeegse aanvallen opgezet en eenieder zag de bui al hangen. De spelers van FC Wageningen zetten zich schrap, begingen de ene overtreding na de andere en hadden alleen oog voor een positief resultaat Hoe die tweede zege in de derde periode gerealiseerd zou worden, kón de Berg-ploeg verder geen zier schelen. Elke NEC-speler werd voortdurend min of meer onreglementair opgevangen. Geen wonder dat Bannet drie keer de gele kaart voor een Wageningen-speler tevoorschijn toverde. De leidsman slingerde volkomen terecht Koos van Tamelen, Nico van Zanten en Gustav Loupatty op de gehate bon.


Chaotisch
NEC liep in de tweede periode chaotisch en navenant vergeefs storm. Van der Ley werd voor zijn makkers de held van de dag. Hij haalde niet alleen een inzet van Van de Pol van de lijn, maar ook een kopbal van ploeggenoot Peter Gardien werd door de geroutineerde aanvoerder op diezelfde kalklljn gekeerd. De ondergang van NEC werd nog het beste tot uiting gebracht door Anton Janssen. Anton Janssen staat te boek als een talent maar het koppie van de middenvelder ging allengs steeds verder naar beneden hangen. Janssen liet tot overmaat van ramp ook nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied onbenut
Carlos Aalbers op zijn beurt ging grossieren in foutieve passes, en Toon Willemse probeerde met enkele solo’s alsnog een bres te slaan in de betonveste van FC Wageningen. Het was en bleef allemaal vergeefse moeite. Grim kwam in het stuk niet meer voor, en ook Hoekman was ondergesneeuwd. Mommertz verstopte zich van meet af aan, en het mag een wonder heten dat Van de Meent de Limburger de volle negentig minuten in de wei liet staan.


Opstellingen: NEC: Hanssen; Willemse, Visser, Selbach (Van Rossum), Vievermans (Van de Pol); Aalbers, Mommertz, Anton Janssen; Grim, Frans Janssen, Hoekman.


FC Wageningen: Heemskerk; Van Tamelen (Mannen), Van der Ley, Tollenaar, Loupatty; Van Leur, Gardien, Van Zanten; Van de Brink (Lok), Radstaat, Gozems.Gustav Loupatty wint een kopduel van Henk Grim.
Danny Hoekman loopt op de voorgrond van de bal weg en
Anton Janssen kijkt In het midden toe.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.