Nog maar geringe kans op nacompetitie na verlies bij DS´79

NEC slikt bittere pil

Van de hemel in de hel. De spelers van NEC weten weer eens dat zij nog altijd geen deel uitmaken van een sterrenteam.


Van Vitesse werd in Arnhem nog met 4-0 gewonnen maar aan de Dordtse Krommedijk boog men het hoofd door met 3-2 te verliezen,
De exacte gevolgen van deze nederlaag zijn nog niet te overzien. Helmond Sport gaat komende donderdag de uitwedstrijd tegen Sportclub Cambuur afmaken, en Willem II nam inmiddels de koppositie op de ranglijst van.de vierde periodestrijd van de Nijmegenaren over. NEC moet in de slotwedstrijd van Heerenveen winnen, “Winnen en dan maar afwachten”, stelde een teleurgestelde NEC-trainer Pim van de Meent na de verloren partij vast.


NEC kon haar favorietenrol voor de vierde periodetitel niet waarmaken. “De spelers gingen gebukt onder deze druk. Ik merkte het al voor de wedstrijd. Men was nerveus, stil, te gespannen. Het was tussen de oortjes helemaal mis”, aldus Van de Meent, “het hele elftal faalde tegen dit krachtige DS’79. Een week eerder had FC VVV hier al moeten verliezen.”


Middenveld
De beschuldigende vinger van Van de Meent wees vooral in de richting van de middenveldspelers: “Carlos Aalbers was de enige die tenminste nog hard werkte. Anton Janssen en John Vievermans kwamen in het stuk helemaal niet voor.” Met name Vievermans, die toch op een voortreffelijke serie wedstrijden kon terugzien, speelde van meet af aan verstoppertje.
Het zou echter te ver voeren alleen het middenveldtrio verantwoordelijk te stellen voor de geleden -pijnlijke- nederlaag. Ook achterin boterde het niet. De vijandelijke aanvallers werd te vaak teveel ruimte gegund waardoor men gevaarlijk naar doelman Nico Hanssen kon toewerken. Zo miste de hele familie bij een hoge bal door het centrum, spits Jaap van der Wiel werd alle tijd gegund om een halve draai uit te voeren om vervolgens ten overvloede raak te knallen, 1-0.Straffe wind
Van der Wiel vonniste vlak voor de pauze op die manier eigenlijk al de Nijmegenaren. NEC, dat in de eerste helft tegen een straffe wind moest opboksen, had in de zevende minuut de score al moeten openen. Anton Janssen demarreerde op links, zette voor en Hoekman knalde de bal kansrijk over. Willemse schoot kort daarop het leder voorlangs en Hoekman lepelde de bal rakelings naast de kooi van doelman Wim Berends.
Al die missers in de frontlinie zouden NEC nog duur komen te staan. Van der Wiel, die tegen een terechte gele kaart opliep na een charge op de benen van Mommertz, loste het waarschuwingsschot voor de Geldersen. maar hij vond geen gehoor in het kamp van de Goffertbewoners.


Geen rust
NEC ging in het tweede bedrijf van meet af aan manmoedig in de aanval, maar de rust ontbrak in het spel om een duidelijke overwinning uit het vuur te slepen. Sije Visser mocht dan tekenen voor de fraaie gelijkmaker na een hoekschop van Anton Janssen, veel tijd om op de lauweren te rusten werd NEC door de thuisclub niet gegund. Jan Royé passeerde rond de elfmeterstip alles en iedereen alsof ze niet bestonden, en gaf ook Hanssen het nakijken, 2-1. Van de Meent: “at tweede doelpunt van DS79 was . de doodsteek voor NEC.”
De Nijmegenaren waren op dat moment inderdaad de kluts kwijt, en DS’79, met aan het hoofd verdediger Piet Wijnberg, die twee jaar geleden als Ajax-huurling met NEC tot de bekerfinale doordrong, verdedigde stug en efficiënt verder. Kees Koudstaal stelde met een fraai hakballetje Hans Stout in staat op te rukken tot Hanssen waarna Stout NEC volledig in de put werkte, 3-1.


Massaler
Toch kwam NEC nog dicht in de buurt van de gastheren. Nadat Eric van Rossum en Henk Grim waren ingevallen voor Vievermans en Paymans, kopte Bert van de Pol NEC na een hoekschop van Danny Hoekman terug in de race, 3-2. NEC toog daarna nog massaler dan voorheen ten aanval, maar het mocht niet baten. DS79 wekte geen moment de indruk dat men het geschorste tweetal Cor Lems-Wim van der Steene miste. Men bleef de NEC-klanten voortdurend in de weg lopen, en NEC kon voorin verder geen potten meer breken.
Een spetter van Hoekman smoorde op de vuisten van Berends waarna Sije Visser over schoot. Ook Willemse richtte na een vrije trap van Frans Janssen te hoog en Frans Janssen vond zelf Berends op zijn weg. In de 91ste minuut knalde Carlos Aalbers naast, en was Henk Grim bij een kopbal de juiste richting kwijt. Ook Willemse trof koppend nogmaals geen doel en Anton Janssen perste er in de 95ste minuut nog een te slap schot uit.


Balans
Het was en bleef 3-2, en NEC kan nu de balans gaan opmaken. Het bestuur van NEC is inmiddels rond met zeven spelers uit de huidige selectie over een nieuwe verbintenis. Bestuurslid Henk van de Water wil de namen van de betreffende spelers echter nog niet prijsgeven. “Alle spelers hebben enige tijd geleden een nieuwe aanbieding gehad. Zeven man hebben positief gereageerd op het nieuwe contract. Maar ik geloof niet dat het verstandig is die namen nu al bekend te maken. Misschien volgende week.”


Op dit moment staat het alleen vast dat Toon Willemse, Peter Selbach en Albert Helsper naar de amateurs terugkeren. Het verblijf van keeper Nico Hanssen bij NEC is uiterst twijfelachtig, zoals het ook nog dubieus is of Sije Visser en Wim van Zinnen de Nijmeegse ploeg trouw zullen blijven.


Jan Peters
Met betrekking tot het al of niet aantrekken van Jan Peters, die voor een bedrag van 125.000 gulden overgenomen kan worden van Genua, blijft het standpunt overeind dat voorzitter Henk Bergamin enkele weken geleden al naar buiten heeft gebracht: Peters kan niet uit de financiële middelen van NEC aangekocht worden.


Opstellingen: DS’79: Berends; Bartelings (Bolte), Wijnberg, Matema, Den Bakker; Spaan, Stout, Royé; Kulsdom (De Haan), Van der Wiel, Koudstaal.
NEC: Hanssen; Willemse, Visser, Mommertz, Paymans (Van Rossum); Aalbers, F. Janssen, Vievermans (Grim), A. Janssen; Van de Pol, Hoekman.


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.