Niet mooi wel effectief

NEC kan woensdagavond met een gerust hart afreizen naar Amsterdam voor het doordeweekse competitie-duel met Ajax. Niet dat de Nijmegenaren in staat moeten worden geacht de hoofdstedelijke formatie te kunnen verslaan, maar het uitgangspunt voor de Goffert-Equipe is -psychologisch gezien – zonder meer rooskleurig.

Immers, drie weken geleden bungelde NEC nog troosteloos onderaan de ranglijst van de eredivisie en leek handhaving in Nederlandse hoogste voetbalafdeling bij voorbaat een utopie. Hoe anders is nu de situatie. Na de overwinningen op FC Groningen en Fortuna Sittard behaalden de Nijmegenaren afgelopen zaterdag op VVV de derde zege (1-0) in successie en met tien punten in de knip kan de formatie van Sandor Popovics in de groep degradatiekandidaten wat ruimer adem halen. De voor woensdag ingecalculeerde nederlaag bij Ajax zal derhalve weinig nadelige gevolgen hebben.

Grim
En wederom kon Henk Grim zich laten huldigen als ‘match-winner’. In de 73ste minuut van de vierpuntenwedstrijd mocht Frans Janssen een hoekschop nemen. De defensie van FC VVV concentreerde zich op de inkomende Sije Vissser die de bal over zich heen zag gaan. Vervolgens kopte de vrijstaande Grim keihard raak. NEC kreeg daarmee een punt teveel. In de uitermate zwakke partij was FC VVV met name in de tweede helft de meest gevaarlijke ploeg geweest en had achteraf een gelijkspel de krachtsverhoudingen beter weergegeyen. De thuisclub mocht zijn doelman Wilfried Brookhuis uiterst dankbaar zijn, want bij een 0-0 stand voorkwam de jonge keeper met schitterende reddingen twee a drie Limburgse treffers.

Voorzichtig
Geheel in de stijl van wedstrijden, waarbij veel op het spel staat, opende zowel NEC als FC VVV zeer voorzichtig. In een slaapverwekkend tempo, zochten beide ploegen over veel schijven het vijandelijke strafschopgebied op, maar doelrijpe kansen waren op de vingers van een hand te tellen. Gevolg was een overvol middenveld, waar naar hartelust werd gebuffeld. De 4600 toeschouwers konden weinig waardering voor de behoudende acties opbrengen.

In de laatsie linie van NEC klopte de organisatie behoorlijk, Wim van Zinnen en Eric van Rossum hielden hun gevaarlijke tegenstanders Peter Corbijn en Frans Verbeek aardig in bedwang. Op het middenveld ontfermde Anton Janssen zich over de eveneens technisch vaardige Remy Reynierse en beide ‘raspaardjes’ kwamen niet tot opvallende daden.

Hoekman
Overigens, ook NEC’s andere talentvolle jongeling Danny Hoekman kwam niet uit de verf. De weer fit verklaarde vleugelspits had geen enkele flitsende actie in huis en liep wat vertwijfeld rond. In de tweede helft wisselde Sandor Popovics Hoekman voor John Vievermans. Anton Janssen schoof op naar de linksbuitenplaats en Vievermans ging Reynierse voor de voeten lopen.
Het eerste bedrijf kende slechts drie enerverende momenten. Na 22 minuten spelen kopte Nijssen een inzet van Henk Grim van de doellijn en niet veel later werd een doelpunt van Frans Janssen terecht wegens buitenspel afgekeurd. Kort voor rust lepelde Remy Reinierse een vrije trap rakelings naast het doel van NEC en daarmee was de koek op.

Initiatief
In de tweede helft was er in De Goffert wat meer te beleven. NEC startte aanvankelijk een offensiefje, maar veel meer dan een hard schot van Sije Visser leverde dat niet op. VVV nam na een kwartier het initiatief over en vooral het flegmatieke duo Verbeek-Corbijn was uitermate gevaarlijk, Stan Valckx en Frans Verbeek verschenen dicht in de buurt van NEC-doelman Wilfried Brookhuis en tot tweemaal toe redde de ex-Graafschapper bekwaam. Geheel onverwacht en tegen de verhouding in kwam NEC zestien minuten voor tijd op voorsprong. Na een door Frans Janssen genomen hoekschop kroop Henk Grim weer eens voor ‘zijn man’ en VVV-doelman John Roox wist geen antwoord op de harde kopstoot: 0-1. Kort voor deze treffer had de aangeslagen Wim van Zinnen met een zwelling rond zijn oog het veld verlaten en op zijn plaats nam John van Geenen de dekking van Corbijn over.

Wissels
FC VVV ging op jacht naar de gelijkmaker. John Taihuttu en Hans Coort werden door trainer Sef Vergoossen het veld ingestuurd voor Frans Verbeek en Norbert Ringels, maar veel effect hadden deze wissels niet. NEC kroop angstig terug op eigen helft en wist (in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Fortuna Sittard) geen gebruik te maken van de geboden ruimte.

Voetbaltechnisch daalde de wedstrijd naar een bedroevend niveau en slechts NEC-trainer Sandor Popovics en zijn pupil Ron de Groot zorgden voor opmerkelijke activiteiten. Popovics omzeilde op vermakelijke wijze het KNVB-Verbod door achter – in plaats van voor – de dug out zijn volgelingen te coachen en De Groot ging in de clinch met John Taihuttu. VVV-er Stan Valckx kreeg van De Groot, zonder dat er een bal in de buurt was, een enorme opdoffer op zijn lichaam en Taihuttu overkwam hetzelfde. Het korte handgemeen dat volgde, was echter de enige dissonant in de verder correcte wedstrijd. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dolstra haalde Frans Janssen nog uit voor een verrassend schot, maar de inzet verdween net naast het doel van FC VVV.