Een lege Goffert is een ramp

Tijdens het korte autoritje van het spelershome van NEC naar de Goffertboerderij zegt Henk Grim: ,”Ik ben een Groesbeker, dus nuchter. Al die heisa rond die goals van mij is leuk, maar dat ik me nu een veel betere voetballer vind dan al die andere gasten, nee, zeker niet. Ik hou niet van branie en ook niet van opschepperij.”


Later, aan de koffietafel van het etablissement op een steenworp afstand van het Nijmeegse stadion, geeft Henk Grim toch wat meer van zijn gevoelens prijs. Pratend over zijn drie treffers tegen FC Groningen en Fortuna Sittard verschijnt een brede glimlach op het gezicht van de blonde aanvaller. “Wat scoren voor mij betekent? Jongen, het is zo’n schitterend gevoel. Ik kan het niet beschrijven, zo mooi.” Henk Grim geniet zichtbaar na. Dat is duidelijk.


Dankbaar
De winnende doelpunten van de ex Treffers-voetballer hebben niet alleen van Henk Grim een blij mens gemaakt. Iedereen, die NEC een warm hart toedraagt, zal de Groesbeker dankbaar zijn. In de afgelopen twee competitiewedstrrjden tegen FC Groningen en Fortuna Sittard voegde de Nijmeegse eredivisieclub vier punten aan haar schamele aantal van vier toe. De ploeg van trainer Sandor Popovics nam afstand van de laatste plaats op de ranglijst en staat nu zelfs boven de ‘rode streep’.


“In de wedstrijd tegen Fortuna hebben we achterin eindelijk de nul vast weten te houden,” legt Henk Grim uit. “In die andere competitiewedstrijden bezweek onze achterhoede steeds onder een bepaalde druk en kwamen we steevast al heel snel op achterstand. Doodziek werd je ervan, want keer op keer holde je achter de feiten aan.”


Vertrouwen
“Popovics heeft ons, ondanks de slechte resultaten, toch vertrouwen gegeven en dat heeft een goede uitwerking gehad. Niet zeuren bij het bestuur om nieuwe aankopen, maar gewoon met de groep doorgaan. Vind ik toch klasse van die man. Natuurlijk, de resultaten van de laatste twee wedstrijden spreken in zijn voordeel. Want stel je voor, dat NEC nu nog maar vier punten had gehad. Dan was misschien alsnog de pleuris uitgebroken.”
Henk Grim typeert zichzelf als ‘een snelle spits, die vooral op kracht voetbalt’. In het veld zien de acties van de 23-jarige er vaak wat chaotisch en hoekig uit, maar er zijn ook veel momenten waarop Grim zijn inzicht toont. Met name het juist inschatten van voorzetten behoort tot een van zijn sterke punten.


Timing
Grim: “Kijk, als die bal komt moet je er als spits zijn. Vaak valt zo’n bal bij de eerste paal en dien je al voor zo’n verdediger te kruipen. Neem die eerste goal van mij tegen Fortuna. Die Eleveld is een kop groter dan mij en toch scoor ik met het hoofd. Carlos Aalbers zette die bal trouwens prachtig voor. Nou, en door een goeie timing moet je er gewoon zijn. Zo werkt dat. En dat die bal zo mooi in bovenhoek vliegt, ja, dat is natuurlijk mooi meegenomen.”
“Ik zoek altijd de meest korte weg naar het doel. Okee, soms overdrijf ik wel eens en moet ik die bal gewoon eerder geven. Maar ja, het gaat er toch om dat je als aanvaller iets onderneemt? Ik heb dat nou eenmaal in me en zo zal ik altijd blijven voetballen. Technisch gezien heb ik mijn tekortkomingen, dat weet ik ook wel. Die snelle, eerste meters, hé, daar moet ik het van hebben. Weet je wel, dat explosieve.”


Evenwicht
Insiders beweren dat het huidige elftal van NEC haar evenwicht gevonden heeft. Met name in de tweede helft van de partij tegen Fortuna liet de formatie van Sandor Popovics zien wat haar mogelijkheden zijn. Naast hard werken waren de Nijmegenaren in Sittard ook technisch en tactisch goed bij de les, het geen ook Henk Grim grif beaamt.


“Onze typische mandekkers Van Zinnen en Van Rossum speelden sober,” stelt Grim vast. “Mannetje uitschakelen, bal inleveren en je niet de kop gek laten maken. Ik heb respect voor die twee. Zij doen in feite erg ondankbaar werk, maar het is zeer nuttig en vaak bepalend voor het resultaat. Want laten we eerlijk zijn, heb je de zaken achterin goed voor elkaar, dan ben je al een heel eind. Doelrijpe kansen voorin komen vanzelf wel.”


Middenveld
“Op het middenveld heeft NEC toch ook veel in huis. Linkspoten, rechtspoten, dravers, technische jongens. Die gasten welen zelf wel wie bedoeld wordt. Nou, voorin is er genoeg snelheid aanwezig en hebben we met Danny Hoekman een gozer die individueel het een en ander kan. Blijft deze groep een paar jaar bij elkaar dan kan NEC weer een sterke eredivisieclub worden. Moet je mij trouwens horen praten. Net een routinier, ha ha. Ik ben zelf pas 23 jaar. Maar ja dit is ook alweer mijn vierde seizoen bij NEC. Vandaar.”


Uit het verhaal van Henk Grim blijkt dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat NEC zich dit jaar in de eredivisie zal handhaven. Toch klinken op de achtergrond ook behoudende woorden door. De competitie is nog niet eens op de helft en de weg  naar klassebehoud lang.
Vanavond ontmoet NEC mede-degradatiekandidaat FC VVV en dat duel is uiteraard van groot belang.


Week tot week
Grim: “Je kunt natuurlijk wel leuk en verrassend winnen bij Fortuna, maar de punten moet je toch pakken tegen ploegen die ook voor degradatie in aanmerking komen. Zeker in thuiswedstrijden. VVV is een lastige ploeg. Kijk, normaal gesproken kan NEC winnen. Maar ja, dat is theorie. Nu het lekker gaat, moeten we niet naast onze schoenen gaan lopen. Dat kan funest zijn. Als voetballer moet je van week tot week leven en elke wedstrijd opnieuw beleven. Pas dan ben je goed bezig.”
“En boek je goede resultaten, echt, dan komt het publiek vanzelf. Het is een ramp om in een lege Goffert te moeten voetballen. Ik weet niet of het huidige NEC in staat is om aantrekkelijk voetbal te spelen. Ik denk het wel. Belangrijker is nu dat we eerst eens een paar goede resultaten achter elkaar pakken. Pas dan komt het publiek in Nijmegen weer naar het stadion.”


Sfeergevoelig
“In principe is iedere voetballer sfeergevoelig. Ik zeker. Het vervelende van De Goffert is dat er tien- of twaalfduizend mensen moeten komen, wil de entourage een beetje lekker zijn. Toch hoop ik dat in de komende tijd wat vaker mee te mogen maken. Want zit het stadion lekker vol, dan speel je ook gewoon twee klassen beter. Tenminste, ik wel.”
Henk Grim is ambitieus, maar kent zijn beperkingen. Zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af en de Groesbeker verwacht niet dat Nederlandse topclubs zullen staan te dringen om hem in te lijven. In het verleden was er ooit belangstelling van de zijde van FC Utrecht en Fortuna Sittard, maar tot een transfer is net nooit gekomen.


Illusie
Grim: “Bij topclubs als Ajax, Feyenoord of PSV zal ik wel nooit meer terecht komen. En het Nederlands elftal, ach, ook dat zal altijd wel een illusie voor me blijven. Een basisplaats in een elftal van een Nederlandse subtopper moet voor mij haalbaar zijn. En als het even kan zou ik met NEC bij de eerste vier of vijf eredivsieclubs van Nederland willen meedraaien.”


“Clubs als FC Utrecht, FC Groningen en Sparta zijn toch ook langzamerhand naar die subtop geslopen. Waarom zou NEC dat niet kunnen? Maar goed laten wij eerst maar eens zorgen dat we in de eredivisie blijven. Dat is momenteel onze voornaamste zorg. Je hoort het wel hé, ik ben en blijf Groesbeker. Groesbekers zijn over het algemeen nuchter en bescheiden. Zo is dat nu eenmaal.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.