”Niet meer in de maling laten nemen”

Toon Willemse had gisteren officieel een punt willen zetten achter zijn actieve loopbaan als betaald voetballer.
De vleugelverdediger van NEC keert terug naar zijn oude club Blauw-Wit. Maar als gevolg van de sensationele gebeurtenissen zal Toon Willemse nog zes wedstrijden moeten vastplakken aan zijn toch al lange staat van dienst bij de Nijmeegse eerste divisieclub.


“En denk eraan, we laten ons in de nacompetitie niet meer zo in de maling nemen als vorig seizoen. Ik geef toe dat we enigszins gelukkig in de nacompetitie gerold zijn, maar nu het eenmaal zover is, schat ik onze kansen hoog in om alsnog te kunnen promoveren. En dat zou natuurlijk een prachtige bekroning zijn van mijn voetbalcarrière.”


Hoewel het behalen van de nacompetitie voor NEC, na de misstap van vorige week tegen DS’79, volkomen onverwacht was, was de stemming in de Nijmeegse kleedkamer na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen bepaald niet uitbundig.


Gewoon doen
Trainer Pim van de Meent: “Jongens, we blijven direct niet te lang hangen in het spelershome. Doe maar gewoon, dan doen jullie al gek genoeg.”
De Nijmeegse spelers krijgen ook geen gelegenheid om de vierde periodetitel uitbundig te vieren, want woensdagavond al staat de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op het programma.
“Kijk”, zegt Pim van de Meent, “trainen is nou niet meer belangrijk. Het gaat er nu alleen maar om de groep mentaal klaar te stomen voor de nacompetitie. Ze het geloof bij te brengen dat het echt kan. En ik denk dat het goed is dat we vorig jaar ook hebben meegedaan. De spelers weten wat ze te wachten staat. Hopelijk plukken we daar nu de vruchten van.”Voor Pim van de Meent is er de komende dagen nog flink wat werk aan de winkel. Gistermiddag in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen leek NEC op een voortreffelijke overwinning af te stevenen. Maar tot grote teleurstelling van de slechts 2300 toeschouwers liet de ploeg een veilige 2-0 voorsprong glippen. De treffer van Bert van de Pol, na uitstekend voorbereidend werk van invaller Rob Hasselbach, kwam dan ook als een enorme opluchting.
Eens temeer werd aangetoond waar het manco schuilt bij NEC. De formatie van Pim van de Meent is nog niet volwassen genoeg om in dergelijke situaties de zaak koelbloedig af te maken.


“Daar ligt ons probleem inderdaad”, zegt Michel Mommertz. De verdediger van NEC ging zelf overigens ook diverse keren in de fout. “Dat geef ik toe. Ik vind dat met name van het centrale duo verwacht mag worden dat het rust uitstraalt. Vanmiddag tegen Heerenveen was dat zeker niet het geval. Ik kan het niet anders verklaren dan dat zoiets met concentratieverlies te maken heelt. Je ziet dat er na een voorsprong vreselijke blunders worden gemaakt. En die kunnen we ons in de nacompetitie natuurlijk totaal niet permitteren.”


Zelfbewust
Voor NEC zal het de komende weken vooral belangrijk zijn uiterst zelfbewust aan de gang te gaan. “De angst om te verliezen moet eruit”, zegt Frans Janssen. “Het is toch belachelijk dat de ploeg min of meer als een kaartenhuis in elkaar stort, op het moment dat we met 2-0 voor staan. Dan gaat het ineens helemaal mis. Gelukkig is het ons deze keer niet fataal geworden en konden we toch de kracht opbrengen om na de gelijkmaker van Heerenveen nog een keer te scoren.”


Niet ongunstig
Het programma van de nacompetitie is voor NEC bepaald niet ongunstig. Met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap, gevolgd door het duel in Waalwijk tegen RKC met daar direct achteraan het treffen in De Goffert tegen FC Den Haag, lijken er voor de Nijmegenaren voldoende mogelijkheden om na drie wedstrijden reeds een redelijk aantal punten te hebben vergaard.
Pim van de Meent: “Ik heb er bij het bestuur op aangedrongen de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor eigen publiek te spelen. Vorig jaar speelden we eerst uit bij NAC. Echt, onze beste wedstrijd, maar we gingen wel met 3-1 het schip in. Nu krijgen we tegen De Graafschap de gelegenheid de eerste stap in de goede richting te zetten.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.