NEC weer in nacompetitie

Na topspanning bevrijdende 3-2 zege op Heerenveen
Het is NEC voor de tweede achtereenvolgende keer gelukt door te dringen tot de nacompetitie van de eerste divisie.

Werd in het vorige seizoen de derde periodetitel veroverd die recht gaf op een entreebewijs voor het aantrekkelijke kwartettenspel, nu kreeg NEC de vierde periodetitel in de schoot geworpen door zelf van Heerenveen met 3-2 te winnen; de voornaamste concurrenten Willem II en Helmond Sport hadden de pijp leeg, en zagen de Nijmegenaren met lede ogen doordringen tot de nacompetitie.


Rond
Het geduld van de trouwste NEC-aanhangers werd de afgelopen weken weer danig op de proef gesteld. Van DS’79 verloor men in Dordrecht verrassend waardoor de kansen van NEC op de nacompetitie tot een minimum beperkt leken. Ook gisteren bleek de bal op de diverse fronten toch weer bijzonder rond. Het feit dat NEC zelf won, was voldoende om dit lopende seizoen nog helemaal succesvol af te sluiten. De Geldersen kunnen nog doorstomen tot de eredivisie, iets wat een jaar terug overigens niet lukte. Toen verloor NEC in de nacompetitie al onmiddellijk de eerste wedstrijd (uit tegen NAC), en die klap kwam de ploeg van trainer Pim van de Meent destijds niet meer te boven.


NEC lijkt nu betere papieren te hebben, mits de eerste (thuis-)wedstrijd -tegen De Graafschap- ook in winst wordt omgezet. Gisteren werd in een bloedhete Goffert het beslissende staartje van de officiële competitie afgerond. De NEC-spelers waren zich bewust van hun opdracht: winnen van Heerenveen, en dan maar afwachten. De toeschouwers op de tribunes hielden ondertussen het scorebord met meer dan gewone interesse in de gaten. Al na ruim een kwartier ging er een gejuich op in Nijmegen; De Graafschap had een 1-0 voorsprong genomen ten koste van Helmond Sport. Die stand was gunstig voor NEC.


Tegen paal
De spelers van de thuisclub schakelden onmiddellijk over in een hogere versnelling. Sije Visser schoot over, Frans Janssen richtte koppend te hoog en Carlos Aalbers trof de rechterpaal na een een-twee met Bert van de Pol. Nadat Van de Pol over had geknald, ebde de scherpte in de Nijmeegse acties weer weg.
Pas tien minuten voor de rust sloeg de vlam in de pan. Danny Hoekman schitterde op links, en Bert Gotink kopte aan de overzijde de bal rakelings naast. Van De Pol ging weer een combinatie aan met Aalbers, maar nog tevergeefs. John van den wildenterg kopte de bal over, en op slag van rust was hét dan toch raak. Toon Willemse zette vanaf de rechterflank vóór, Frans Janssen kopte de bal terug op Van de Pol, en de Betuwnaar kopte op zijn beurt alert raak, 1-0.


Dat de Friese gangmaker Pieter Bijl na de rust niet meer op het Goffertgras terugkeerde (blessure), bleek voor het team van trainer Henk van Brussel geen gevoelige aderlating. De balans in de Friese ploeg bleef gehandhaafd waardoor NEC in eerste instantie niet in de war werd gebracht. NEC leek zelfs op rozen te zitten nadat John Vievermans een gave actie van Hoekman doeltreffend had afgerond, 2-0.
Het bleef in Schiedam bij SVV-Willem II alsmaar 0-0 terwijl Helmond Sport verder op achterstand werd gezet. NEC kon niets meer gebeuren. Heerenveen dacht daar echter anders over. In een tijdsbestek van vijf minuten stond het plotsklaps gelijk, Bert Gotink ging eerst succesvol op de solotoer en Jan de Jonge kopte knap raak na een hoekschop van Jan Schulting, 2-2. Eenieder zag het lijk toch weer drijven.


Klamme zweet
De zenuwen begonnen nu pas echt door de diverse kelen te gieren. Spelersvrouwen zaten niet meer stil, het klamme zweet stak de kop op, en NEC toog tussen hoop en vrees ten aanval. Elf minuten voor het laatste fluitsignaal kwam de bevrijding. Invaller Rob Hasselbach wrong zich knap voor zijn tegenstander Maarten de Jong en verzond een strakke schuiver. Bert van de Pol was precies op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig om de bal tegen het nylon te ‘duwen’ en NEC aldus in hogere sferen te brengen.De East Side daalde van de tribunes af, en na nog twaalf minuten zenuwslopend voetbal was de kogel door de kerk. NEC had nog de mooiste kansen laten liggen, met name invaller Henk Grim moest zich gaan schamen, maar het belette de Nijmegenaren direct na afloop niet uitbundig feest te vieren. De supporters namen bezit van de Goffert en de helden.


Wie weet wordt dit nacompetitie-feest over drie weken voortgezet met een promotie-feest. Tegen die tijd weet NEC-penningmeester Mouw of hij dit seizoen alsnog met een sluitende begroting kan eindigen. Tot nu toe waren er per wedstrijd zo’n 500 toeschouwers te weinig naar de Goffert gekomen. Het mikpunt was altijd 3.500 man per wedstrijd geweest, maar NEC draaide het hele jaar door telkens met zo’n 3000 toeschouwers. Mocht NEC in de nacompetitie successen gaan boeken, dan ligt tenminste een verkleining van het huidige tekort in de lijn der verwachtingen.


Opstellingen:
NEC: Hanssen; Willemse, Mommertz, Visser, Van Rossum; Aalbers, Vievermans, A. Janssen (Hasselbach); F. Janssen, Van de Pol (Grim), Hoekman.
Heerenveen: Reijs; Akkerman, Kist, Schuurmans, De Jong; Hendriksen, Bijl (Schulting), Visscher; Van de Wildenberg, De Jonge, Gotink.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.