Niet groots spelend FC Den Bosch simpel naar winst: 2-0

NEC roemloos ten onder

Het uitvallen van NEC-spits Bert van de Pol was gistermiddag typerend voor de gemoedstoestand, waarin de Nijmeegse eredivisieclub momenteel verkeert.


In de zeventigste minuut van het door FC Den Bosch gewonnen (2-0) duel probeerde invaller Van de Pol een bal binnen te lijnen te houden en daarbij verstapte de ex-Wageninger zich zo ongelukkig dat hij per brancard moest worden afgevoerd.
Roemlozer had de aftocht van Bert van de Pol, nauwelijks vijf minuten in het veld, niet kunnen verlopen en het onfortuinlijke optreden van de jonge voetballer paste geheel in het schlemielige gedrag van NEC in De Vliert.


Kansloos
Bij het vertrek van Van de Pol (met verrekte kniebanden zal hij hoogstwaarschijnlijk twee maanden moeten pauzeren) was de stand reeds 2-0 in het voordeel van FC Den Bosch en had NEC-trainer Popovics zijn twee wissels al gebruikt. De overgebleven tien Nijmegenaren toonden nog wel hun goede wil, maar waren volstrekt kansloos tegen de consoliderende Bosschenaren.
NEC was voor een winstpunt naar Den Bosch gekomen en lange tijd zag het er naar uit dat de Nijmeegse èquipe daar ook in zou slagen. Weliswaar kwam FC Den Bosch via Ruud Kaiser al in de negende minuut op voorprong, maar na deze forse tegenvaller voor NEC bleef de hooggeklasseerde formatie van oefenmeester Rinus Israël ver beneden de maat.


Lat
De bezoekers konden zich enkele malen vrij gemakkelijk naar voren oriënteren en twee schitterende individuele acties van Anton Janssen stuitten op de attente Bossche keeper Jan van Grinsven. Een kopbal van Henk Grim toucheerde zelfs de lat. Aan de andere kant van het speelveld waren Wim van der Horst en Hans Gillhaus gevaarlijk, maar NEC-doelman Wilfried Brookhuis toonde zijn klasse.
Echt onder druk kwam de NEC-defensie. met Ron de Groot als linkervleugelverdediger, niet. FC Den Bosch had een veldoverwicht, maar kort na rust kwam de thuisclub toch even in de problemen. Sandor Popovics stuurde de aanvallend ingestelde Frans Janssen het veld in en Ton Wildenbeest moest plaatsmaken. De schotloze en weinig vinnige NEC-aanval kreeg plotseling wat meer stootkracht en in deze fase bleek de verdediging van FC Den Bosch kwetsbaar.


Oprisping
Een door Anton Janssen genomen vrije trap werd door Henk Grim via de lat overgekopt en Danny Hoekman kwam op links een paar maal aardig door. Het bleek een kortstondige oprisping van NEC te zijn, want ook gistermiddag kon de Nijmeegse formatie niet doordrukken. Tot het zestienmetergebied combineerde het gezelschap van Popovics vrij aardig, maar het ontbrak NEC wederom aan doortastendheid.
Het bepaald niet groots spelende FC Den Bosch kon het initiatief weer naar zich toetrekken, al hield Wim van Zinnen de Bossche spelmaker Arnold Scholten keurig in bedwang. Niettemin viel 21 minuten na de pauze de beslissing. Ron de Groot leed op het middenveld balverlies en onmiddellijk werd Hans Gillhaus in stelling gebracht. De wendbare Gillhaus ontdeed zich simpel van Sije Visser en passeerde Brookhuis knap: 2-0.NEC dwaalde vervolgens als een verliezer rond in De Vliert. De bezoekers toonden geen greintje veerkracht en tot overmaat van ramp moest ook nog Bert van de Pol noodgedwongen tien teamgenoten op het veld achterlaten. Vier minuten voor tijd had Henk Grim (na goed voorbereidend werk van Danny Hoekman) nog een NEC-treffer op de voeten, maar Jan van Grinsven reageerde uitstekend. Wat op een eervolle nederlaag van NEC had kunnen uitlopen, werd derhalve een roemloze aftocht voor de Nijmeegse équipe.


Israël
FC Den Bosch-trainer Rinus Israël was na afloop verrast door de tegenstand van NEC: “Het was een benauwde overwinning voor ons. Kennelijk is het publiek in Den Bosch een beetje verwend, want na deze 2-0 zege op NEC hoorde je nog boegeroep. Kijk, we hadden het geluk dat NEC zijn kansen niet goed benutte. Anders hadden we het nog moeilijker gekregen.”
“Met mijn ploeg ben ik over het algemeen genomen tevreden. Vergeet niét dat we na die afknapper in het bekertoernooi bij FC Groningen weer even met beide benen op de grond stonden. Zo’n grote nederlaag werkt natuurlijk altijd even door. En laten we eerlijk zijn, speel je wat minder, maar win je toch, nou dan zit je aardig in de richting. En dit NEC was zo slecht nog niet”.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.