NEC woest op Smeenk

Iedereen, die gistermiddag met NEC lief en leed wenste te delen, was woest op scheidsrechter Smeenk. Bij een 3-1 stand in het voordeel van Haarlem gaf Smeenk NEC-doelman Wilfried Brookhuis volstrekt ten onrechte een gele kaart.


Dat alles gebeurde tien minuten voor tijd. Invaller Riek Talan werd afgetroefd door de uit zijn doel sprintende Brookhuis; de sluitpost van NEC trapte de bal op tijd weg, en Talan viel over Brookhuis heen. Niets aan de hand, maar toch trok Smeenk geel tevoorschijn.
De voltallige NEC-aanhang gaf vervolgens terecht af op Smeenk. Door dit ‘gebaar’ van de scheidsrechter zal Brookhuis komende zaterdagavond in de Goffert tegen PSV ontbreken omdat hij donderdag a.s. vermoedelijk voor één wedstrijd geschorst zal worden nu hij drie gele kaarten achter zijn naam heeft staan.


Hokje in
Popovics ging onmiddellijk na afloop van Haarlem-NEC het kleedkamerhokje van Smeenk in om verhaal te halen. Bestuurslid Henk van de Water trok ‘mee ten strijde’, en -later-in de bestuurskamer van Haarlem wezen de bestuursleden en beide trainers van zowel NEC als Haarlem de man in het zwarte pak nog eens op het gebruik van zijn gezond verstand. Tenslotte kan een verklarend schrijven van Smeenk nog de straf voor de tuchtcommissie ongedaan maken, en bovendien zat gisteren scheidsrechters-baas Leo van de Kroft op de Haarlemse tribune toe te kijken. Wim van Cuyk zal als de Nijmeegse protesten niets uithalen, tegen PSV tussen de Nijmeegse palen staan.Bij een 1-0 tussenstand trad Smeenk ook al zeer storend op. Dit keer ging Piet Keur alleen op Brookhuis af. Brookhuis dwong Keur van het doel af, en in die normale actie zag Smeenk niettemin een overtreding van Brookhuis. Eerst wilde Smeenk Brookhuis al een gele kaart geven, kwam snel op die beslissing terug en zei tot Keur; “Strafschop”. Vervolgens legde Smeenk zijn oor bij de grensrechter te luister en gaf Haarlem vervolgens geen strafschop maar een vrije trap, net buiten het strafschopgebied. Keur voegde Smeenk enige stadhuistaal toe, en Keur kreeg de gele kaart wegens opmerkingen op de leiding.


Volle pond
Toch haalde Haarlem het volle pond uit al deze onverkwikkelijkheden, Moniz offreerde de toestormende Luc Nijholt met de breed gelegde bal een vrij schootsveld omdat de Nijmeegse spelersmuur weigerde te bewegen en in te haken op de nieuwe situatie. Nijholt haalde verwoestend en doeltreffend uit, en het was 2-0 voor de thuisclub.
Het vierde Haarlem-doelpunt had gewoon niet toegekend mogen worden. Chris Verkaik mocht in buitenspelpositie, aangeepeeld door Marcel Peeper, lekker doorgaan, omspeelde Brookhuis en bracht de geflatteerde 4-1 eindstand op het electronisch scorebord.
Ondanks alle flaters van Smeenk moest NEC na afloop de hand in eigen boezem steken voor de 4-1 nederlaag. Vooral in de eerste helft had NEC het betere veldspel ook in cijfers moeten uitdrukken. Met een herstelde Anton Janssen, die de hele rit zou uitzitten, schiep NEC zich vele kansen, Uitgerekend Anton Janssen demarreerde al in een vroeg stadium van de wedstrijd vrij op Edward Metgod af. Metgod redde ternauwernood.


Katachtig
Vervolgens dwong Henk Grim met een kopbal Metgod tot een katachtige reactie, na een vrije trap van Danny Hoekman op de rechtervleugel. In plaats van dat het 0-2 had moeten staan, werd het 1-0 voor Haarlem. De getructe Ricardo Moniz kapte twee keer de bal, en via het uitgestoken been van John van Geenen caramboleerde de bal eerst naar de rechterpaal en vervolgens naar het net.
Pas na die fortuinlijke treffer van Moniz kwam Haarlem in het juiste ritme. Wim Balm trof uit een vrije trap de kruising, en Moniz en Alwin Leysner verzaakten in de afwerking. NEC had daarop nog eens twee keer moeten scoren. Vrij als een vogeltje kopte Van Geenen de bal hoog over na een voorzet van de energieke Ron de Groot, en Anton Janssen schoot rakelings naast na een opperbeste versnelling.


Opgevuld
Ook in de tweede helft vocht NEC tevergeefs voor een positief resultaat. Op een pass van Mommertz had Carlos Aalbers niet mogen missen, maar voordat Aalbers de bal goed voor zijn eigen voeten had gelegd, was de vrije doelmond alweer opgevuld door een uitgestoken Haarlems been.
Nadat Nijholt Haarlem naar 2-0 had geknald, kroop NEC een kwartier voor tijd toch nog in de buurt van Haarlem. Frans Janssen, ingevallen voor Grim, verzond een voorzet, invaller Bert van de Pol kopte de bal door naar de vrijstaande Mommertz, en de Limburger had er op zijn beurt geen moeite mee Metgod koppend te kloppen, 2-1.


Veilige haven
NEC drong aan, maar verslikte zich uiteindelijk in het counterspel van de gastheren. Moniz stuurde op het juiste moment de net niet buitenspel staande Keur aan, Keur gleed langs Brookhuis en bracht Haarlem in veilige haven, 3-1. Dat Verkaik er nog 4-1 van maakte, was nog leuk voor de toeschouwers maar niet veel meer dan dat

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.