”Gele kaart Brookhuis niet terecht”

“De gele kaart voor doelman Brookhuis was niet terecht. De keeper kwam er in die situatie goed uit, en Talan viel over de doelman heen. Brookhuis had de bal keurig onderschept, er was niets aan de hand.”


Hans van Doorneveld, trainer van Haarlem, kon zich gisteren helemaal inleven in de verontwaardiging aan NEC-zijde na de inderdaad idiote beslissingen van scheidsrechter Smeenk. Van Doorneveld: “Ook in de eerdere confrontatie tussen Keur en Brookhuis was er geen vuiltje aan de lucht.”
Van Doorneveld had over het spel van de Haarlem-spelers in de eerste helft geen goed woord over. “Wij probeerden de opbouw aan NEC-zijde te verstoren. Sije Visser of Mommertz moest telkens opgevangen worden. In die opzet slaagden wij geenszins. NEC bood knap tegenstand, tot het doelpunt van Moniz.”


Logica
NEC-trainer Sandor Popovics, die Smeenk wel in het diepste graf had gewenst, kwam na afloop van Haarlem-NEC eindelijk tot bedaren. Popovics: “Wat die scheidsrechter uitspookte, botste met iedere vorm van menselijke logica. NEC heeft in de eredivisie nu al vier keer met scheidsrechterlijke dwalingen te maken gehad. Het zit ons nog steeds niet mee.”
Popovics zal opnieuw moeten beginnen en maakte gisteren maar weer eens de balans op: “Aan het einde van de rit vliegen de drie zwaksten de eredivisie uit. Ik sta met dit NEC voor de moeilijke maar dankbare taak te bewijzen dat wij niet bij die laatste drie horen. Men moet niet vergeten dat NEC als middenmoter van de eerste divisie promoveerde. In de eerste acht weken kreeg NEC te maken met een hoger spelniveau en een ware blessuregolf binnen de spelersgroep.”


Geflatteerd
Popovics analyseerde gisteren ook de wedstrijd Haarlem-NEC: “Op het moment dat Haarlem 1-0 maakte, had het 0-2 voor NEC moeten staan. Ik zoek hier geen excuses voor het geleden verlies. Drie treffers verschil is alleen teveel van het slechte. Dit is een geflatteerd verlies. Dat NEC met twee spitsen begon en op die wijze als loon van de angst verloor, bestrijd ik. NEC is nu eenmaal geen Ajax en bij Haarlem ‘uit’ ga je voorzichtig te werk. Wim van Zinnen zou als buffer fungeren. Wim moest de ballen blokkeren en die dan inleveren bij Anton Janssen. Anton op zijn beurt opereerde als ‘hangende’ spits, tussen Hoekman en Grim in. Ondanks het feit dat Anton de afgelopen vijf weken stil lag, maakte hij enkele briljante acties. Toch was hij pas op vijftig procent van zijn krachten.”


Ook Frans Janssen keerde -in de 65ste minuut van de wedstrijd- als invaller terug in de hoofdmacht. Popovics:”Ik ben blij dat Frans het veld uiteindelijk zonder pijn verliet. Dat Ron de Groot telkens kan meedoen, blijft een medisch wonder. Na elke wedstrijd is Ron namelijk zo goed als dood. Voor Wim van Zinnen geldt in feite het zelfde verhaal.”Voorbeeld
“Ik had Haarlem de afgelopen weken voor de NEC-spelers al als voorbeeld gesteld ging Popovics verder, “in het vorige seizoen was Haarlem op een gegeven moment hekkesluiter van de eredivisie: 13 wedstrijden gespeeld en 5 punten. Uiteindelijk stond Haarlem op de slotdag op een zesde plaats. Zo mag NEC het wat mij betreft ook gaan doen. Bovendien voert Haarlem een rustig doordacht beleid. Ook in dat opzicht vergelijkt NEC zich graag met de Haarlemse semi-profclub.”
“Ik moet de spelersgroep een groot compliment maken, hier in Haarlem kwamen wij tot een van onze beste wedstrijden. Het is en blijft een geweldige uitdaging om met deze spelersgroep voor een goed resultaat te blijven strijden.”


Vertrouwen
Popovics nam nog een laatste slok uit een Haarlems bierglas, en vertrok vervolgens samen met Van Doorneveld naar Smeenk voor tekst en uitleg. Popovics nog: “Tegen PSV heeft NEC normaal gesproken geen overlevingskansen. Brookhuis is er dan niet bij. Ik heb natuurlijk wel vertrouwen in de tweede doelman, Wim van Cuyk, maar toch…”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.