NEC ‘uit’ onherkenbaar

Nijmegenaren ook in Deventer niet in staat om minimaal een punt te pakken

“Iedere keer als we een nederlaag lijden, wordt de motivatie bij mij alleen maar groter om nog harder aan dit elftal te gaan werken.”


Sandor Popovics sprak deze strijdlustige woorden zaterdagavond na afloop van het met 3-1 verloren duel tegen Go Ahead Eagles. Als NEC zo blijft spelen als in de eerste helft moet echter gevreesd worden dat het de Hongaarse trainer dit seizoen niet aan motivatie zal ontbreken. Wat NEC in de eerste vijfenveertig minuten liet zien was werkelijk meer dan verschrikkelijk. Het elftal dat woensdag nog Sparta had verslagen, miste alleen Danny Hoekman, maar speelde desalniettemin onherkenbaar.


Uitwedstrijden zijn nooit het sterkste punt van NEC geweest. Ook in de eerste divisie veerde men in Nijmegen verheugd op als er eens een keer twee punten buiten De Goffert binnen gehaald waren, maar spelend zoals zaterdag zal een dergelijke vreugde-uiting een utopie blijven.


Dankbaar
Go Ahead Eagles profiteerde niet begrijpend, maar wel dankbaar en koesterde bij rust de al beslissende 3-0 voorsprong. Een woede-uitbarsting van Popovics voorkwam een herhaling van Kerkrade, maar ook in de tweede helft hoefde Jongbloed nauwelijks of niet in actie te komen. Op die manier moet de oudste doelman van het betaalde voetbal in staat worden geacht om wel drie wedstrijden per week af te kunnen werken. Alleen Frans Janssen kon Jongbloed passeren, maar dat  gebeurde dan ook met geen tegenstander in de buurt vanaf de kalkstip, nadat Bert van de Pol door John Oude Wesselink was gevloerd.


Mommertz
Dat was overigens de derde keer dat een NEC-speler direct betrokken was bij een doelpunt. Na veertien minuten werd Brookhuis namelijk voor de eerste keer gepasseerd door zijn eigen libero Michel Mommertz, die alle tijd had om de bal zelfs via de lat over te schieten, maar in plaats daarvan het leer in opperste verwarring tegen het eigen net deponeerde. Die klap werd twee minuten later gevolgd door een allesbeslissende dreun. Mommertz incasseerde een gele kaart voor zijn overtreding op de felle Boerebach, waarna Witbaard de bal via het muurtje in de bovenhoek plaatste. Die twee ongelukkige doelpunten waren voldoende om NEC al in een vroegtijdig stadium kansloos te maken.


Toen op slag van rust Carlos Aalbers (hij kreeg zijn derde gele kaart en kan tegen Feyenoord komende zondag niet meespelen) vergat om Boerebach aan de goede kant te dekken, was het voor de Deventenaar een koud kunstje om nummer drie binnen te glijden en leek de blamage van Kerkrade voor NEC een denderend vervolg te krijgen.


Niveau
Dat het zover niet kwam was te danken aan de donderspcech van Popovics in de rust en de logische wissel die de trainer toepaste. De volledig falende Michel Mommertz werd vervangen door Ton Wildenbeest, waardoor John Vievermans linksback werd en Sije Visser de plaats achter Van Rossum innam. Samen met Wilfried Brookhuis was Sije Visser de enige speler bij NEC die een aanvaardbaar niveau haalde. De rest bleef daar ver onder en probeerde slechts via individuele acties nog op te vallen. Voetbal blijft echter een teamsport, iets wat door een beslist niet imponerend Go Ahead Eagles in de praktijk gebracht werd. Geen moment meer kwam de Deventer ploeg nog in de problemen, omdat bij NEC spelers als Anton Janssen, Henk Grim en de voor Frans Janssen ingevallen Rob Hasselbach zich vergaten in bij voorbaat kansloze solo’s, terwijl Bert van de Pol in de spits bleef wachten op die ene bruikbare voorzet.



Overtredingen
Voor het publiek was het jammer dat de Eagles het na die 3-0 rustig aan deed, waardoor er na rust helemaal niets meer te genieten viel. NEC uitte de ergenis over het totaal mislukte optreden in Deventer via een serie niet misselijke overtredingen en toen Go Ahead Eagles de ploeg van Popovics met het zelfde recept terugbetaalde, had scheidsrechter Verhoef (die net als NEC volledig faalde) alle moeite om de wedstrijd in de hand te houden.


Niemand was er dan ook rouwig om toen de man in het zwart voor de laatste keer het spel definitief stil legde. Net als een week geleden heeft NEC een paar dagen de tijd om zich te herstellen. Woensdag wacht de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Best mogelijk dat het Nijmeegse publiek dan net als vorige week een herboren NEC aan het werk ziet, maar om te overleven in de eredivisie blijft het noodzakelijk om ook buiten het eigen vertrouwde stadion de nodige punten te pakken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.