NEC uit as herrezen

Voorlopig is de theorie, die Sandor Popovics de afgelopen weken wereldkundig maakte, aardig uitgekomen.


De trainer van NEC riep dat een overwinning de grote ‘om-mekeer’ teweeg zou brengen na de slechte seizoenstart van zijn equipe en hij heeft gelijk gekregen. Na de 2-1 overwinning van vorige week tegen FC Groningen haalde NEC afgelopen zaterdagavond verrassend uit bij Fortuna Sittard (0-2).


De Nijmeegse ploeg staat momenteel zelfs boven de rode streep in de eredivisie, omdat yrijwel de gehele concurrentie in de strijd om de degradatie verloor. Sandor Popovics liep zaterdag opgelucht rond in de catacomben van stadion De Baandert. De Nijmeegse oefenmeester liet zich door bekenden feliciteren en stapte vastberaden in de richting van de verzamelde pers. Vervolgens hield Popovics een tien minuten durende monoloog, waarna hij trots de bestuurskamer opzocht.


Eenheid
“Mijn spelersgroep heeft zich als een eenheid gepresenteerd,” sprak Popovics. “En nu moeten we bij de les blijven. Ik ben, ondanks de slechte resultaten eerder dit seizoen, altijd achter mijn spelers blijven staan en het bestuur heeft mij daarbij gesteund. Natuurlijk voelde ik me wel eens rot, maar van paniek is nooit sprake geweest.”
“,Zowel tegen Groningen als Fortuna heeft NEC de wil getoond om te winnen. En komende zaterdag kunnen we tegen FC VVV verder gaan bouwen. Maar nogmaals, we moeten bij de les blijven. Concentratie, daar gaat het om. Ik heb voor deze competitie een puntenschema opgesteld en in dat schema komen we nog een punt te kort. Voor de winterstop hebben we er twaalf, Dat weet ik nu helemaal zeker.”


Grote afwezige bij NEC in Sittard was Danny Hoekman. De vleugelaanvaller moest met een enkelblessure vanaf de kant toekijken, maar zal niettemin vreugde aan de verrichtingen van zijn teamgenoten hebben beleefd. Hoekmans vervanger John Vievermans schakelde Fortuna-spelmaker Frans Thijssen volledig uit en had zelfs voldoende lucht over om aanvallende acties te ondernemen.Popovics had zaterdagavond een geslaagde taktiek uitgedokterd. Naast de vondst met Vievermans koppelde de coach van NEC het drietal Van Rossum, Van Zinnen en Visser aan Linford, Holverda en Hoyer. Het Limburgse trio werd volledig aan banden gelegd en Hoyer moest in de tweede helft zelfs plaats maken voor Houtackers.


Gedurende de eerste 45 minuten kwam NEC bij tijd en wijle onder druk te staan. Koevermans en Holverda waren in de opeenhoping voor het NEC-doel het meest gevaarlijk, maar de attente Brookhuis greep goed in. Eenmaal moest de jonge NEC-keeper geassisteerd worden door Carlos Aalbers en in de 36ste minuut knalde Wouter Holverda keihard op de lat. De Nijmegenaren kwamen sporadisch in de buurt van Fortuna-doelman Andre van Gerven die slechts tweemaal op de proef werd gesteld door de ijverige Frans Janssen.
Na de pauze sloeg NEC in het eerste kwartier koel toe. Ron de Groot bracht vanaf de linkerkant de bal bij uitblinker Carlos Aalbers die op rechts een messcherpe voorzet losliet. In het centrum zette Henk Grim zijn hoofd tegen het speeltuig en Andre van Gerven was volstrekt kansloos: 0-1.


Bij Fortuna Sittard lukte nu helemaal niets meer. De Limburgers, die uit de laatste vijf competitie-wedstrijden slechts twee punten veroverden, liepen vertwijfeld naar hun vorm te zoeken. Linford, Holverda, Hoyer en Thijssen wisten weinig lijn in de aanvallen van de thuisclub te brengen en de defensie van NEC had geen enkele moeite om zich staande te houden. In de zestiende minuut van de tweede helft kwam NEC onverwacht op 0-2. John Vievermans veroverde op het middenveld de bal en lanceerde de in buitenspelpositie staande Henk Grim. Scheidsrechter Van der Niet reageerde niet en Grim vertrok pijlsnel richting Van Gerven. Met een simpele schuiver passeerde de Groesbeker de Sittardse keeper voor de tweede maal.


Zelfverzekerd
Het Limburgse publiek trakteerde Fortuna op een oorverdovend fluitconcert en begeleidde de aanvallende acties van NEC met luide toejuichingen. De zelfverzekerde Nijmegenaren voelden zich prima in dit sfeertje en tikten de Fortunezen volledig van de mat. John Vievermans, de onvermoeibare Carlos Aalbers en Henk Grim hadden in de resterende speeltijd nog schitterende kansen, maar tot driemaal toe behoedde Van Gerven zijn ploeg voor een compleet debacle. De kansenmisserij deerde NEC niet meer. De Nijmeegse ploeg was voor een gelijkspelletje naar Sittard gekomen en had in de lastige uitbeurt het maximale aantal van twee punten veroverd.


Na afloop toonde Sandor Popovics enig medelijden met zijn Fortuna-collega Bert Jacobs: “Ik weet precies hoe hij zich nu voelt. Trainer zijn van een ploeg die in het slop zit, is verschrikkelijk. Maar ja, ook minder prettige momenten horen bij dit vak. Ik ben blij, dat ik die minder prettige momenten al weer een tijdje niet heb hoeven meemaken.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.