NEC toont veerkracht

Sparta wordt in De Goffert naar een verdiende 1-0 nederlaag gespeeld

De opluchting was gisteravond in het Goffertstadion na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Sparta voelbaar. Uitgewist was de schande van de 6-1 nederlaag van NEC enkele dagen eerder bij Roda JC. Go Ahead Eagles zou het volgende slachtoffer worden van de Nijmeegse dadendrang, zo klonk het alom. Het toonde nog eens aan hoe vergankelijk de gebeurtenissen, in het voetbal zijn, waardoor vreugde en verdriet erg dichtbij elkaar liggen.


De eerlijk gebiedt echter te zeggen dat de overwinning van de ploeg van Sandor Popovics dik verdiend was. Vooral in de eerste helft had NEC via Anton Janssen op voorsprong moeten komen, maar Bas van Noortwijk stak in een bloedvorm. Lang zag het er dan ook naar uit dat Sparta met de hatelijke 0-0 goed zou wegkomen, maar uitgerekend Carlos Aalbers (de middenvelder die tijdens het afronden op de training het patent schijnt te hebben op kansloze stuiterballen) bracht een kwartier voor tijd ruim vijfduizend mensen op de banken en Sandor Popovics als een uitgelaten supporter binnen de lijnen.


Dankbaar
Danny Hoekman was de aangever en van zeker vijfentwintig meter haalde Aalbers met rechts verwoestend uit. De safe van Van Noortwijk was imponerend maar de bal paste precies in het kruis. Sparta-trairier Theo Vonk reageerde direct door in totaal vier spitsen naar voren te dirigeren, maar in een zenuwslopende slotfase hadden Danny Blind en Ronald Lengkeek hun vizier gericht op de staantribune achter het doel van de uitmuntende Brookhuis en accepteerde NEC luttele minuten later het laatste fluitsignaal van Van Ettekoven dankbaar.
Sandor Popovics had voor de wedstrijd tegen Sparta overigens enkele wijzigingen in z’n elftal aangebracht. Door een blessure van Ronnie de Groot (peesontsteking) maakte John van Geenen zijn opwachting als rechtsback, speelde Eric van Rossum normaal als voorstopper en verhuisde Sije Visser naar de andere backplaats. Popovics hield Ton Wildenbeest en Henk Grim op de bank, waardoor Bert van de Pol in de spits verscheen, Frans Janssen opschoof naar de rechtsbuitenplaats en John Vievermans mocht beginnen op het middenveld.


Les
Met de les van Roda JC in het achterhoofd speelde NEC vanuit een strakke organisatie, waarbij de basis achterin werd gelegd. Sparta kwam er voor rust dan ook niet aan te pas en mocht de handen dichtknijpen dat Anton Janssen (samen met Danny Hoekman en Wilfried Brookhuis een van de uitblinkers bij NEC) tot drie keer toe een knap reagerende Van Noortwijk op zijn weg vond. Ondanks het uitblijven van doelpunten smulden de toeschouwers van de acties van Danny Hoekman. Zijn bewaker Veldhoen moet zich op de terugweg in de bus naar Rotterdam nog afgevraagd hebben hoe Hoekman die ene bal via de hak over hem heenwipte en vervolgens een voorzet losliet waaruit Bert van de Pol net niet kon scoren. Van de Pol (die maar niet los kwam van zijn ijzersterke bewaker Piet Wijnberg).werd in de rust overigens terecht gewisseld voor Henk Grim, die voor, meer beweging en dus meer gevaar zorgde. De mooiste actie toverde Grim uit de hoge hoed in de zestigste minuut. Hoekman dolde zijn tegenstander nu eens op rechts en gooide de bal met een akelige curve in de doelmond. Waar een normaal mens een kopbal zou verwachten, zeilde Grim plotseling ruggelings boven de grasmat om seconden later een omhaal los te laten die het verdiende om ingelijst te worden. Tot opluchting van Van Noortwijk vloog de bal centimeters naast de paal.


Brookhuis
Anders dan in de eerste helft verschenen de Rotterdamse spitsen nu vaker voor het doel van Brookhuis, maar de doelman was voor NEC een rots op de branding. Vooral de wijze waarop Brookhuis een vrije trap van Edwin Olde Riekerink onschadelijk maakte, bracht de handen van de toeschouwers op elkaar. Na de treffer van Aalbers drong Sparta sterk aan, maar Popovics reageerde door Vievermans als extra voorstopper naast Van Rossum te zetten en Grim terug te laten zakken naar het middenveld. Frans Janssen was inmiddels gewisseld voor Rob Hasselbach, maar de Rotterdammers waren niet meer bij machte om NEC nog op de knieƫn te krijgen. In een zenuwslopende slotfase bleef NEC overeind en werd er vervolgens genoten van de overwinning. Maar niet ie lang, bezweerde Popovics, want zaterdag wacht Go Ahead Eagles al weer.


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.