NEC plichtmatig

NEC heeft kennelijk toch iets geleerd van de afgelopen twee jaargangen van het toernooi om de KNVB-beker. Tweemaal kenden de Nijmegenaren grote problemen met achtereenvolgens de zaterdageerste klassers Quick Boys en NSW.


Laatstgenoemde club stootte NEC vorig jaar via een 1-0 overwinning zelfs uit het bekertoernooi. Zaterdag liet de ploeg van trainer Sandor Popovics zich in Westervoort tegen de amateurs van AVW ’66 niet verrassen en via een 1-3 zege bereikte de Nijmeegse eredivisievereniging de tweede ronde,


Van te voren stond al vast dat voor NEC in het Liemerse stadje weinig eer te behalen te viel. Immers, de profs uit De Goffert werden geacht de amateurs van oefenmeester Jaap de Knegt zonder meer te verslaan en slechts het verschil in doelpunten zorgt bij dit soort wedstrijden voor de nodige speculaties.


Conclusie
Dat NEC bij AVW’66 een kans liet liggen om het in de competitie ontbrekende zelfvertrouwen enigszins op te vijzelen, was na afloop van het bekertreffen in Westervoort een veel gehoorde conclusie. Het gezelschap van Popovics deed precies het noodzakelijke, wekte een ongeïnteresseerde indruk en kon bij de 1500 toeschouwers weinig waardering kweken.
Ook Sandor Popovics sprak in de catacomben weinig lovende woorden over de verrichtingen van zijn elftal. “Tot nu toe heb ik mijn spelers de hand boven het hoofd gehouden,” aldus de Hongaar. “Zowel in de groep als naar buiten ben ik vrij coulant geweest. Ik ben van plan om mij de komende weken wat anders op te stellen. Als ik zie hoe jongens als Frans Janssen, Danny Hoekman en Bert van de Pol lopen te voetballen. Echt, daar ben ik doodziek van.”Toekomst
“Die gasten hebben zonder meer talent, maar zijn al te veel met hun toekomst bezig. Zij vergeten dat er nu gepresteerd moet worden en zit het even tegen dan laten ze het koppie al hangen. Geestelijk is deze spelersgroep helemaal stuk. Ik zeg niet dat deze groep een topper in de eredivisie kan zijn, maar er zit toch genoeg kwaliteit in om zes of zeven ploegen onder je te laten. Technisch en tactisch kan ik die jongens weinig leren, maar op het mentale vlak is er voor mij nog veel werk te doen.”
Of de sfeergevoellige Popovics het naar een tweede competitie-overwinning snakkende NEC weer nieuw leven kan inblazen.blijft de vraag. “Alle respect voor AVW ’66, maar deze ploeg was toch te zwak om aan onze overwinning veel waarde te hechten”, sprak de NEC-trainer. ”Kijk, pas als mijn ploeg geestelijk in balans is, komen er ook klinkende resultaten. In de
competitie zal NEC een keer moeten winnen. En pas dan kun je gaan denken aan een ommekeer. Als trainer speel je in het geheel uiteraard een grote rol, maar in het veld moeten de spelers het alleen doen.”


De kritiek van Popovics getuigde zonder meer van een realistische kijk op het huidige NEC. De Nijmegenaren liepen plichtmatig hun rondjes op de Westervoortse zoden en wekten de indruk niet al te moe te willen worden. Dit beeld past overigens aardig bij de gemiddelde Nederlandse (semi)prof die in wedstrijden tegen amateurs niet meer van een monsterscore lijkt te kunnen genieten.


Laks
De lakse houding van NEC werd zaterdagmiddag door AVW’66 al snel afgestraft. In de vierde minuut verschalkte de Westervoortse middenvelder Piet van der Minnen – met een simpel passje door het centrum – de slapende NEC-defensie en kon Bart van der Kracht scoren: 1-0. De thuisclub was kennelijk bedwelmd door deze snelle voorsprong, want in de daarop volgende minuten kwam AVW ’66 nauwelijks meer aan de bal.
Sterker nog, nadat Anton Janssen keihard had overgeknald, zorgde Henk Grim al in het eerste kwartier binnen twee minuten voor twee Nijmeegse treffers. Aan het eerste doelpunt van de Groesbeker kleefde een buitenspelluchtje, maar de tweede kwam tot stand na een gave pass van Frans Janssen.Flair
Het even naar adem snakkende AVW ’66 had moeiteloos naar een desastreuze nederlaag gespeeld kunnen worden. Het vrij hoge tempo van de eerste vijftien minuten speelde de Westervoorters duidelijk parten, maar NEC drukte niet door. Slechts Danny Hoekman en Anton Janssen probeerden van afstand AVW ’66-doelman Hans Willemsen te passeren. De jonge keeper had een uitstekend antwoord op de harde schoten en stopte de doelpogingen met flair.
Het slecht terugverdedigende NEC gaf AVW ’66 vreemd genoeg alle gelegenheid om gevaarlijk in de buurt van doelman Wilfried Brokkhuis te komen. Op het middenveld konden Henk Huisman, Jim Lopulalan en in mindere mate Piet van der Minnen moeiteloos dertig a veertig meter voorwaarts dribbelen zonder een tegenstander te ontmoeten. Willem Verburgt en Bart van der Kracht waren dicht bij een doelpunt, maar beiden misten het doel van Brookhuis.


Geen gebruik
Na de pauze veranderde er weinig in het spelbeeld. Technisch bleef NEC de betere ploeg, maar overtuigen konden de Nijmeegse profs niet. AVW ’66 wist echter geen gebruik te maken van de door NEC geboden ruimte en al snel werd duidelijk dat de Westervoorters niet voor een bekerstunt konden gaan zorgen. In het tweede bedrijf waren alleen Willem Verburgt en Bart van der Kracht (hij raakte de paal) gevaarlijk en voor de rest speelde de wedstrijd zich veelal op het middenveld af.


NEC-trainer Sandor Popovics stuurde De Groot en Van Geenen in het veld ten koste van hét duo Hoekman/ Frans Janssen, maar veel effect hadden deze wissels niet. Uit een voorzet van Anton Janssen kopte Henk Grim raak (1-3) en verder wenste NEC zich niet meer uit te sloven.


AVW’66-NEC1-3 1
4. Van der Kracht 1-0,
11. Grim 1-1,
13. Grim 1-2,
66. Grim 1-3;


Scheidsrechter: Gremmen
Toeschouwers: 1500


AVW ’66: Willemsen, Buitenhuis (Dekkers), Schulte, Hakvoort, Verhoeven, Huisman, Lopulalan, Van der Minnen, Van der Kracht, Verburgt en Huurboff (Neelis)


NEC: Brookhuis, Aalbers, Mommertz, Van Rossum, Visser, Wildenbeest, Anton Janssen, Frans Janssen (Van Geenen), Grim, Van de Pol en Hoekman (De Groot)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.