NEC overklast RBC

Nijmegenaren pakken tweede zege van seizoen in uitwedstrijd

Voor de tweede keer in dit seizoen sleepte NEC gistermiddag twee punten uit een duel buiten Nijmegen. De primeur vond vorig jaar nog plaats in Wageningen waar de plaatselijke FC enigszins gelukkig met 2-1 werd bedwongen, maar gistermiddag waren de Nijmegenaren heer en meester over het arme RBC.

Trainer Pim van de Meent had voor het eerst dit seizoen gekozen voor twee spitsen. De half fitte Van de Pol zat op de bank, maar anders dan verwacht nam Frans Janssen die spitspositie niet over, maar bezette de Groesbeker samen met Anton Janssen, Vievermans en De Groot het middenveld. Aalbers was voor die linie wegens ziekte niet beschikbaar, terwijl Van de Meent Mommertz de hele wedstrijd naast zich op de bak hield.
Achterin herstelde Sije Visser zich van enkele zwakkere wedstrijden, mede dankzij de steun van Eric van Rossum, die een foutloze wedstrijd speelde als voorstopper. Het blijft echter de vraag of NEC voor een dergelijke opstelling had moeten kiezen. Daarvoor was de tegenstand van RBC gisteren toch echt te zwak te noemen. Geen moment kwamen de gastheren goed in de wedstrijd, omdat NEC in Grim en Hoekman twee goed storende spitsen had, terwijl de Nijmegenaren op het middenveld zowat ieder duel op een verbeten manier wonnen.

Kopduels
RBC kwam er dus niet aan te pas en zocht het al gauw in de lange halen door het centrum, waar om beurten Visser, Van Rossum en Paymans hun kopduels op de sloffen wonnen.
Zegge en schrijve een kans kreeg RBC, maar na een prima actie van Vos acteerde Van der Laan veel te gehaast door vlak voor de overigens goed op dreef zijnde Hanssen over te schieten.
Daartegenover stonden legio kansen voor NEC, maar opnieuw verzuimde de ploeg van Pim van de Meent om al in een vroegtijdig stadium een beslissende voorsprong te nemen. Via opkomende middenvelders was NEC veelvuldig gevaarlijk over de flanken, maar voor het doel van Brugel werden de kansen even zo snel weer om zeep geholpen.

Sterk
Na tien minuten was de eerste kans voor Hoekman, maar na die voorzet van de sterke Anton Janssen raakte Hoekman bekneld in de klem van Molenaar en Van de Ham. Grim lelde vervolgens in kansrijke positie naast, een voorbeeld dat op de helft van het eerste part gevolgd werd door Vievermans. De mooiste kansen kreeg NEC echter vlak voor rust. Anton Janssen liet aan de linkerkant iedereen zijn hielen zien om in volle ren een perfecte voorzet af te leveren. Grim was seconden later precies op tijd ter plekke om met het hoofd af te ronden, maar tot zijn ontsteltenis kopte hij hoog over.
Ronnie de Groot zorgde voor de inleiding van de laatste grote kans in de eerste helft. Nadat
eerst Pijpers en Van Seeters zich verkeken hadden op de onverzettelijkheid van de kleine middenvelder en zittend op het gras achterbleven, bracht De Groot Frans Janssen in perfecte positie. Ook nu verdween de kopbal echter hoog over het doel van RBC.

Henk Grim scoort het eerste doelpunt voor NEC.
Seconden later zal de bal via Brugel in het net belanden.

Bekroning
De tweede helft begon zoals de eerste geëindigd was, maar nu was de bekroning voor NEC wel daar. Vanaf de middenlijn zette Anton Janssen aan voor weer een ren, die hem dit maal langs de verbouwereerde Van Eek voerde. Bij de achterlijn liet de man uit Beneden-Leeuwen een perfecte voorzet los en Grim was ter plekke om via Brugel 0-1 te scoren. Een verdiende voorsprong voor NEC, maar vreemd genoeg lieten de Nijmegenaren zich nog bijna de kaas van het brood eten.
RBC zag het spookbeeld van de vijfde thuisnederlaag opdoemen en trachtte de bakens te verzetten. Dat lukte bijna al tien minuten minuten na rust Paymans werd simpel uitgespeeld, maar de uithaal die Molenaar in het Nijmeegse strafschopgebied in gedachte had, werd op het laatste moment door Sije Visser verijdeld. Vijf minuten later kroop NEC door het oog van de naald. Paymans scheurde bijna uit zijn liezen toen hij een hoge bal trappend weg wilde werken en scheidsrechter Van Mierlo floot terecht voor een directe vrije trap. De hard ingeschoten bal stuitte vervolgens van de borst van Nico Hanssen, maar de inkomende Van der Laan tikte in de rebound net naast.

Brugel
De nekslag voor RBC viel echter in de 69e minuut Anton Janssen zag en vond Grim, die ineens Hoekman de diepte instuurde. De kans leek verijdeld te worden door doelman Brugel, maar ver buiten zijn eigen strafschopgebied schopte Brugel slechts een gat in de lucht en schoof Hoekman de bal achteloos in het verlaten doel, Brugel totaal gedesillusioneerd achterlatend.
Daarmee was de wedstrijd gelopen en had Van Mierlo net zo goed af kunnen blazen. Toen dat niet gebeurde wisselde Van de Meent de leeggespeelde Grim nog voor Van de Pol en kwam bij RBC Mario Molenaar voor Voets in het veld. Achterin ging RBC een op een spelen, maar Hoekman en De Groot verzuimden de stand naar 0-4 te tillen.

Opstellingen
RBC: Brugel, Van Eek, Molenaar, Van Ham, Pijpers, Voets (Mario Molenaar), Van Seeten, Jumelet, Vos (Bouwman), De Jong, Van der Laan.

NEC: Hanssen, Willemse, Visser, Van Rossum, Paymans, Anton Janssen, De Groot, Vievermans, Frans Jannsen, Grim (Van de Pol), Hoekman.