NEC huilt en lacht

Blamage in Eindhoven / Vlot begin vierde periode


NEC toonde gedurende de paasdagen twee gezichten. In Eindhoven gleed men lelijk uit over de hekkesluiter van de eerste divisie, Eindhoven, en twee dagen later legden de Nijmegenaren Telstar met 4-0 over de knie.


Het kan verkeren. Een ongemotiveerd NEC had er zaterdagavond helemaal geen zin in. De motivatie voor een goede partij voetbal ontbrak bij de NEC-spelers in alle opzichten. Trainer Pim van de Meent had zijn selectie nog nadrukkelijk gewaarschuwd: “Het is hier de hele week al oorlog, na dat plotselinge ontslag van trainer Ad Versluys.”


Vrijheid
Van de Meent had tot dovemansoren gesproken, zo bleek na afloop van het met 3-1 verloren duel in Eindhoven. NEC straalde geen greintje zelfvertrouwen uit en Eindhoven had het geluk dat voorstopper Eric van Rossum de donkere spits Eugene Constancia alle denkbare vrijheid van handelen gunde. Op die manier kon Constancia ook doelman Wim van Cuyk twee keer verschalken en Eindhoven verassend de weg wijzen naar een vrij sensationele 3-1 zege.
NEC werd er wanhopig van. Terwijl de regen negentig minuten lang met bakken tegelijk naar beneden stortte, hield de thuisclub moedig stand en liepen de gasten zich voortdurend vast in de opgetrokken muur uit het Brabantse land. Trainer Ramakers, die de honneurs voor de Eindhovenaren op de bank waarnam, zag zijn ondergeschikten tot 3-1 triomf reiken, en dat was een onverwachte meevaller.


In eigen doel
NEC, dat zonder Frans Janssen, Hoekman en de geschorste Paymans in Eindhoven was begonnen, kwam niet verder dan een treffer van Henk Grim. Mommertz plaatste de bal op het hoofd van Bert van de Pol, die kopte door en Grim verzilverde op fraaie wijze. Daarmee was de Gelderse koek op. Constancia bleek niet te stuiten en tot overmaat van ramp schoot Sije Visser de gladde bal in de tweede helft achter zijn eigen doelman.
Van de Meent verordonneerde een dag later, op Eerste Paasdag dus, een straftraining. Men stak in de Goffertboerderij de koppen bij elkaar en de spelers werden getrakteerd op een tien kilometerloop. Het effect van die strafexpeditie bleef niet uit. Een dag later betrad een geladen NEC de Goffertpiste.Op slag van rust breng Carlos Aalbers NEC aan een 2-0 voorsprong.
Telstar-doelman Jaap Bloem kan de inzet van
de Nijmeegse middenvelder niet onder controle krijgen.


Steenhard
Het duurde gistermiddag echter nog tot de 38ste minuut alvorens er ook gedoelpunt werd. Sije Visser, de aanvoerder die nooit versaagt, gaf het goede voorbeeld en kopte vrijstaand de bal na een vrije trap van Toon Willemse steenhard achter doelman Jaap Bloem. Het feest kon beginnen. Carlos Aalbers drukte op een belangrijk moment –vlak voor aanvang van de pauze- nummer twee achter Bloem, en de kaarten waren al geschud.
Telstar was in de tweede helft de kluts volledig kwijt. De ploeg van trainer Fred Andre werd door NEC kundig naar de slachtbank geleid, en eigenlijk had het een nulletje of zeven moeten worden. NEC Kwam in ieder geval tot de verkwikkende score van 4-0, en dat is een hoopgevend begin van de vierde periode. Op basis van een beter doelsaldo dan de concurrentie hebben de Nijmegenaren prompt de leiding van de strijd om de vierde periodetitel genomen.
Nauwelijks duizend getrouwen hadden in de tweede helft nog eens twee prima doelpunten kunnen aanschouwen. De eerste kwam van de voet van Anton Janssen. Vanaf de rechtervleugel zwenkte Janssen naar binnen en haalde verwoestend uit voor een prachtig schot. Een kwartier later zond Anton Janssen de geblesseerde Frans Janssen diep, en de Ooijse spits knalde met zijn linkervoet puntgaaf raak, 4-0.
Eerder lepelde Hoekman de bal tegen de onderkant van de lat, en vonden voorzetten van de vrijstaande Hoekman en Aalbers geen gehoor bij de sportieve kornuiten.


Van Zinnen
Acht minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Smeenk mocht Wim van Zinnen eindelijk weer eens aan het Goffertgras ruiken. De Delfste middenvelder had sinds augustus 1983 geen deel meer uitgemaakt van de Nijmeegse hoofdmacht. Destijd liep Van Zinnen in een oefenwedstrijd tegen Volendam een dubbele beenbreuk op, na een botsing met doelman Frans Hoek.


Vanaf dat moment begon een ware lijdensweg voor Van Zinnen. Pas in het najaar van 1984 kon Van Zinnen, die eerder bij DHC en Feyenoord onder contract had gestaan, de looptraining hervatten. In de afgelopen winter viel Van Zinnen wel weer eens in, maar echte risico’s werden met de middenvelder vooralsnog niet genomen.
Gisteren vierde Van Zinnen dan toch zijn rentree. Van de Meent: “Wim zat mentaal zo langzamerhand in een diep dal. Daarom trommelde ik hem alsnog op.” Van Zinnen kwam in die acht minuten niet of nauwelijks aan de bal en onderscheidde zich slechts met twee overtredingen.


Opstellingen
Eindhoven: Vd Sleen; Alkemade, Tobing, Van Tongeren; Bastiaansen (Van Kilsdonk), Duyvelaar, Lemmens; Maas, Constancia, Vd Heyden (Peitsman).
NEC: Van Cuyk; Willemse, Mommertz, Van Rossum (Hoekman), Visser; Aalbers, De Groot, A. Janssen; Vd Pol, Vievermans, Grim.


NEC: Van Cuyk; Willemse, Mommertz, Visser, Paymans; Aalbers, De Groot (Vd Pol), A. Janssen; F. Janssen (Van Zinnen), Vievermans, Hoekman.
Telstar: Bloem; Schoo, Kuut, Bischot, Oosterveer; Nan, Wijers (Reuvenkamp), Mochizuki; Buma, Nijdam (Haverkort), Sundstrup.De man van de vrije trap (rechts) Toon Willemse
sluit doelpuntenmaker Carlos Aalbers innig in zijn armen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.