NEC fris van start

Arbiter Bulthuis bederft oefenwedstrijd met AZ’67

NEC is de oefencampagne op verkwikkende wijze begonnen. In conditioneel opzicht was het allemaal nog niet koek en ei, maar de Nijmeegse spelers hebben duidelijk meer plezier in het voetbalspelletje gekregen nu Sandor Popovics hun leermeester is.


Vooral in het eerste half uur van het met de cijfers 3-3 afgesloten oefenduel speelde NEC gewoon lekker voetbal. Ondanks het feit dat Bert van de Pol vlak voor de start moest afhaken omdat hij last had van zijn buikspieren, gingen de Geldersen zonder frustraties naar het doel van de alsmaar dikker wordende ballenvanger Peter Jager. Met Hasselbach op rechts, Grim in de punt van de aanval, John Vievermans als linksback en Visser op de rechtsbackplaats begon NEC het nieuwe avontuur richting eredivisie. Al na vijf minuten konden de drieduizend toeschouwers juichen. Frans Janssen nam de vrije trap, de hele familie van AZ’67 liep verkeerd af, en vrij als een vogeltje kopte Eric van Rossum de bal kordaat in, 1-0.


Schitterend
De doelpunten vielen nu vlak achter elkaar. Frans Janssen verspeelde de bal aan Gerrie Kleton, en de ex-Haarlemmer strafte die fout naar behoren af, 1-1. Frans Janssen liet het daar niet bij zitten en maakte zijn blunder onmiddellijk goed door te scoren na een pass op zichzelf, 2-1. Hoekman tikte de bal vervolgens schitterend naar 3-1 na een prachtige NEC-aanval via de schijven Hasselbach-Frans Janssen.
De organisatie bij AZ’67 liet vooralsnog te wensen over. Martin Haar, met naast zich de voormalige Volendam-verdediger Kees Guyt, kreeg geen vat op de aalvlugge Nijmegenaren. Zo knalde Hoekman de bal nog naar de rechterpaal, buiten bereik van de stuntelende Jager.


AZ’67, dat acteerde met opgebrande sterren als Kees Kist (kansloos tegen de eminente Van Rossum) en Pier Tol, moest het hebben van de aanwezige nieuwelingen. Vooral de donkere Siegfried Lens speelde zich in de kijker, en met twee uitstekende doelpunten bracht hij de Alkmaarders toch nog op gelijke hoogte met de gastheren.


Verschuivingen
Na de pauze werd het spel van de thuisclub er niet beter op, mede door allerlei verschuivingen. Nadat Hasselbach naar de kleedkamer was gestuurd, vierde John van Geenen zijn rentree als rechtsback. Visser verkaste naar de overkant waardoor Vievermans en Frans Janssen ieder een linie opschoven. Nadat ook Aalbers rust werd geboden, ging Frans Janssen terug naar zijn oude stek en werd nieuweling Jan Kilkens, afkomstig uit NEC-2, als rechtsbuiten voor de leeuwen gegooid. Deze Kilkens en Berry Arends zijn door Popovics inmiddels aan de hoofdselectie toegevoegd, dit om het wegvallen van Gerard Derks op te vangen. Derks werd vrijdag j.l. door Popovics te verstaan gegeven dat hij maar moest terugkeren naar Achilles’29. Derks werd ongeschikt geacht voor profvoetbal.


Voor ’t overige ergerden de aanwezigen zich in het verloop van de strijd steeds meer aan scheidsrechter Bulthuis. De man in het zwarte pak debuteerde bij deze gelegenheid in het betaald voetbal, en Bulthuis bakte er werkelijk niets van. De vijf gele kaarten, die de man uitdeelde, waren overdreven bestraffingen.


Zelfbewust
Popovics na afloop: “De leiding haalde het ritme uit de wedstrijd, dat was jammer. In de eerste helft heeft NEC leuk gespeeld. Vievermans acteerde gedisciplineerd achter de creatieve Anton Janssen en Hoekman. Doelman Van Cuyk stelde zich positief op, was zelfbewust. Ik ben nu 14 dagen aan de slag bij NEC. Het werkklimaat is hier optimaal. NEC barst van de talenten. Het zou alleen jammer zijn als Hoekman naar West Ham United vertrekt. Mocht Hoekman vertrekken, dan zal NEC echt niet gaan smijten met geld voor het aankopen van nieuwe spelers. Ik heb hier genoeg linkspoten rondlopen.”


NEC: Van Cuyk; Visser, Mommertz, Van Rossum, Vievermans; F. Janssen, Aalbers (Kilkens), A, Janssen; Hasselbach (Van Geenen), Grim, Hoekman.
AZ’67: Jager (Turkenburg); Patrick, Haar, Guyt, Nortan; Arntz, Te Paske, Kleton; Lens, Kist, Tol (Meijs).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.