‘Nacompetitie blijft loterij’

Trainers Looyen, Van de Meent, Baan en Popovics over eindstrijd


“De Graafschap imponeert door de grote overwinningen in de laatste weken, FC Den Haag moet goed presteren en NEC beschikt over het beste spelersmateriaal van de eerste divisie.”


Aan het woord is Nijmegenaar Leen Looyen, de vroegere trainer van NEC die de komende drie weken met zijn RKC in de nacompetitie de degens kruist met NEC, het Doetinchemse De Graafschap en FC Den Haag.
“Iedereen ziet ons nu als de underdog, en dat is voor ons team een prima uitgangspunt”, aldus Looyen. “RKC moet het hebben van het collectief, daar ligt de grote kracht van de Waalwijkers. Aan het begin van deze competitie, toen RKC dus net was overgestapt van de amateurs naar de eerste divisie, was het uitgangspunt 25 punten. Dat waren er afgelopen zondag aan het einde van de rit dus 44 punten. Tot het laatste ogenblik hebben wij voor de titel gestreden. Tot onze grote verbazing werden we nog bijna kampioen ook. Een periode van veel geblesseerde en geschorste spelers heeft RKC net achter de rug. Alleen Cornelissen kampt nog met een spierblessure. Er zitten bij ons geen uitschieters in de ploeg, RKC moet het van gedisciplineerd spel hebben.”


Supporter
Looyen heeft met gemengde gevoelens de toch verassende entree van NEC in de nacompetitie beleefd. Looyen: “Ik ben nog altijd een beetje supporter van NEC, ik ken in de Goffert nu eenmaal veel mensen. Om die reden gun ik die mensen dat succes natuurlijk van harte. Maar voor de club RKC zou het natuurlijk beter geweest zijn wanneer niet NEC maar Willem II de nacompetitie gehaald zou hebben. Willem II ligt maar 15 kilometer van Waalwijk af, dus dan was hier veel publiek komen kijken bij die streekderby’s. De penningmeester is niettemin erg blij met het bereiken van de nacompetitie. Tegen NEC verloren we in de competitie drie punten. Dat overkwam ons alleen ook tegen RBC. Wat dat betreft ben ik dus niet zo blij met NEC.”
Wat is er in deze nacompetitie te verwachten? Looyen weer: “Het is een sterk bezette eindstrijd. De krachtverschillen zijn uiterst gering. NEC, FC Den Haag en De Graafschap zijn denk ik aan elkaar gewaagd. Misschien dat wij dan voor een verassing kunnen zorgen. De nacompetitie is en blijft een loterij.”
Over NEC weer: “Als die ploeg gaat marscheren, maken ze een goede kans op promotie. NEC beschikt in technisch opzicht over de beste ploeg. Ze hadden veel meer punten moeten hebben. NEC heeft al de ervaring van een nacompetitie achter zich. Dat is natuurlijk in hun voordeel.”Van de Meent
Pim van de Meent, de trainer van NEC, ziet de komende nacompetitie helemaal zitten: “Het is een aantrekkelijk geheel voor het publiek. Vooral nu NEC met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap begint, zie ik mogelijkheden. Als het weer goed is, verwacht ik zo’n acht tot tienduizend mensen in de Goffert. Een dergelijke entourage werkt stimulerend voor de spelers. Dat scheelt een slok op een borrel. Tegen De Graafschap kunnen wij er alleen maar tegenaan gaan. En dan maar kijken hoe ver je komt. De Doetinchemmers hebben in elke linie wel een paar goede spelers lopen. Doelman Brookhuis, het centrale verdedigingsduo Loovens,Trentelman, Hans Wanders op het middenveld en Foeke Booij in de spits.”
“Ik denk dat zowel NEC als De Graafschap in deze nacompetitie hoge ogen gaan gooien. Zij hebben het best verzorgde spel, inhoudelijk het betere voetbal. RKC komt met een sterk werkvoetbal, iets wat FC Den Haag ook heeft. RKC speelt met twee spitsen en de rest hobbelt daar achter aan, met aan het hoofd Leo van Veen. Het spel van FC Den Haag is teveel afgestemd op een paar spelers zoals Huub Smeets, Karel Bouwens en Martin Jol. Als je dat trio aanpakt, ben je al een heel eind in de goede richting. De Graafschap en NEC zie ik ver komen omdat RKC en FC Den Haag op hun tenen lopen”, aldus Van de Meent. NEC kan morgen niet beschikken over De Groot, Selbach en Van Zinnen.


Rob Baan
Rob Baan, oefenmeester van FC Den Haag, is de nuchterheid zelve: “Ik geef alle ploegen 25 procent kans. Voor mij persoonlijk is NEC veruit favoriet voor de eindzege. FC Den Haag en De Graafschap hebben lange tijd gemikt op rechtstreekse promotie. Dat promoveren is niet gelukt, en die klap moet –zeker bij De Graafschap- nog verwerkt worden. In een nacompetitie moet je over een fitte selectie kunnen beschikken. Dat is bij NEC het geval. NEC is uit de winterslaap en de scherpte is er eindelijk bij de Nijmegenaren. De Graafschap heeft de pech dat ze eerst naar Nijmegen moeten. FC Den Haag heeft evenals NEC het geluk dat men voor eigen publiek aan de nacompetitie begint.” Baan kan morgen tegen RKC niet beschikken over de grieperige Marco van Alphen en de (vermoedelijk) geschorste Kuyt, die afgelopen zondag in het duel met Vitesse tegen zijn derde gele kaart aanliep.


Popovics
“Het liefst had ik de komende weken rustig op de tribune naar NEC zitten kijken”, bekent Graafschap-trainer Sandor Popovics, “Maar het liep zoals bekend anders, afgelopen zondag. Wij stonden een paar minuten in de eredivisie. VVV passeerde ons door het benutten van een dubieuse strafschop. De Graafschap kan in ieder geval terugzien op een fantastische eindsprint. Die 45 punten is een superprestatie, eigenlijk ver boven de mogelijkheden van dit De Graafschap. Zo’n 45 punten behalen ze hier pas weer na de derde wereldoorlog. Het was voor de groep een enorme teleurstelling dat de rechtstreekse promotie niet doorging. Ik hoop dat de groep die klap positief verwerkt heeft.”
Met NEC, de club waarover Popovics vanaf 1 juli aanstaande het bewind voert, heeft De Graafschap volgens de Hongaar altijd moeilijk. “NEC is een angstgegner voor mijn jongens. Ik ben blij voor NEC dat die de vierde periodetitel nog pakten, maar als trainer van De Graafschap kijk ik er natuurlijk ook anders tegenaan. Door de aanwezigheid van NEC in de nacompetitie zijn onze kansen op promotie geringer geworden, vrees ik. NEC zal het overigens zelf voor elkaar moeten boksen, op mijn medewerking hoeven ze niet te rekenen”, aldus Popovics.
Popovics vervolgt: “De eerste twee duels in de nacompetitie zijn doorslaggevend. Eigenlijk zouden zowel NEC als FC Den Haag moeten promoveren, gezien de achterban en de structuur van de club.”
Bij De Graafschap ontbreekt morgenavond om 19.30 uur in de Goffert Sturing (knie-blessure, opgelopen in de jongste thuiswedstrijd tegen Helmond Sport).
Onderlinge resultaten
NEC is de uitgesproken favoriet in de nacompetitie. Als tenminste de onderlinge resultaten van de vier deelnemers tijdens de afgelopen competitie maatstaaf zouden zijn.
De Nijmegenaren wonnen alle wedstrijden op eigen veld en speelde alle uitduels gelijk.
De onderlinge resultaten zijn:

NEC-Graafschap 2-0,
Graafschap-RKC 1-1,
Graafschap-Den Haag 2-2,
Graafschap-Nec 1-1,
RKC-Graafschap 1-1,
Den Haag-Graafschap 2-3,
Den Haag-NEC 1-1,
Den Haag-RKC 2-0,
NEC-Den Haag 3-1,
RKC-Den Haag 2-2,
NEC-RKC 1-0,
RKC-NEC 2-2.


Stand:
NEC                   6-9    10-5
Graafschap      6-6    8-9
Den Haag         6-5    10-11
RKC                   6-4    6-9

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.